StoryEditorOCM
ŽupanijaDodir rijeke i mora

U Posjetiteljskom centru u Kanalu sv. Ante bit će postavljena stalna izložba. Zamišljena je da uvlači u podvodni svijet ušća Krke

Piše šibenski.hr
20. travnja 2021. - 11:02

Objavljen je postupak javne nabave velike vrijednosti za izradu i instalaciju sadržaja Posjetiteljskog centra Kanala sv. Ante, izvijestili su u utorak iz Javne ustanove 'Priroda' Šibensko-kninske županije.

- Zahvaljujući provedenom istraživanju ušća Krke u sklopu projekta „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku- 2.faza“, JU Priroda Šibensko-kninske županije dobila je detaljan znanstveni prikaz stanja flore i faune ušća rijeke Krke, te kemijskih i fizikalnih parametara. Podaci prikupljeni tijekom istraživanja poslužit će kao podloga za kvalitetnije upravljanje ovim područjem i njegovu zaštitu kao i smjernice za uređenje i kreiranje informacijskih sadržaja Posjetiteljskog centra Kanala sv. Ante u uvali Minerska. Početkom travnja objavljen je Otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za izradu i instalaciju sadržaja budućeg centra za posjetitelje u kojem će na suvremen način biti interpretirani rezultati istraživanja provedenog tijekom protekle dvije godine- kažu u JU 'Priroda'.

Posjetiteljski centar „Kanal sv. Ante“ predstavlja središnju točku živopisne šetnice na južnoj strani kanala sv. Ante ispred Šibenika. Prema izvedbenom projektu autora Filipa Beusana definiran je cjelovit muzeološki program – muzeološka koncepcija stalne izložbe koja će biti smještena u renoviranoj centralnoj zgradi nekadašnjeg vojno skladišnog kompleksa Minerska.

Postav stalne izložbe „Dodir rijeke i mora“, kao elaborirana interpretacija znanstvenog proučavanja predmetnog područja, predstavlja osnovni izvor edukativnih i zabavno-rekreativnih muzeoloških sadržaja, uz već postojeću poučnu stazu.

Stalna muzejska izložba zamišljena je tako da postupno s kopna uvlači posjetitelja u podvodni svijet ušća rijeke Krke. Prve dvije, od ukupno tri, prostorije postava izložbe „Dodir rijeke i mora“ zamišljene su kao razigrana učionica bogata šarenim vizualnim eksponatima i didaktičkim modelima, koji se objašnjavaju i interpretiraju na zanimljiv način pomoću multimedijalnog sadržaja, čime će posjetitelj moći otkriti vrijednosti krajolika i oblike biološke raznovrsnosti.

Izložba je namijenjena svim dobnim skupinama i posjetiteljima kako samim žiteljima grada Šibenika i njegove okolice, koji su nakon odlaska vojske i otvaranja šetnice za javnost, svoj vlastiti krajobraz rado prisvojili poput „dnevnog boravka“, tako i posjetiteljima izdaleka, koji privučeni prirodnim i kulturnim znamenitostima tragaju za novim spoznajama i doživljajima.

Obavijest o javom nadmetanju objavljena je početkom travnja u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske gdje se ujedno moraju podnijeti ponude ili zahtjevi za sudjelovanje ponuditelja.

Projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“ ukupno je vrijedan 26.554.752,95 kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 19.633.561,16 kn bespovratnih sredstava, a ostatak najvećim dijelom iz proračuna Šibensko-kninske županije. Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.

16. travanj 2024 23:40