StoryEditorOCM
Županijašto se čeka?

U ovom gradiću čekaju obećani natječaj kao ozebli sunce: ‘Ministre Butkoviću, vrijeme je za obilaznicu Drniša!‘

Piše Zdravko Pilić
6. listopada 2022. - 13:43

U listopadu prošle godine objavili smo kako će se do kraja 2022. godine objaviti natječaj za obilaznicu Drniša. Koja će se graditi u tri faze i koštat će 181 milijun kuna. Odgovorio je to tada drniškom gradonačelniku Josipu Begonji ministar Oleg Butković, u odgovoru na njegovo zastupničko pitanje u hrvatskom Saboru, u kojem je i zastupnik.

Da ministar misli ozbiljno, pokazali su događaji koji su uslijedili u siječnju 2022. godine. Objavili smo tada kako je obilaznica Drniša, njezina prva i druga faza, ušla u netom objavljeni plan nabave Hrvatskih cesta za 2022. godinu. Riječ je o sastavnom dijelu brze ceste Šibenik – Drniš – Knin, njezinih šest kilometara, od Siverića odnosno Jabuke, pa prolazeći ispod poduzetničke zone, dolazi do Kaluna – ili što bi Drnišani rekli, kamenjače – gdje će se izgraditi petlja.

Procijenjena vrijednost je 104,5 milijuna kuna, dok je 5,2 milijuna kuna predviđeno za nadzor, te pola milijuna kuna za arheološak istraživanja na trasi, kao i dva milijuna kuna za zaštitna arheološka mistraživanja te još 90 tisuća kuna za arheološki nadzor. Sve to stavljeno je za četvrti kvartal 2022. godine, kada bi se trebali raspisati natječaj za izvođenje radova.

‘Zadovoljan sam, kako ne bih bio, jer je ovo ispunjenje onog što mi je ministar Butković naveo u odgovoru na moje zastupničko pitanje, odnosno više njih, vezanih uz rokove i tijek aktivnosti vezanih za brzu cestu i obilaznicu Drniša‘ -kazao je tada drniški gradonačelnik Josip Begonja, koji nam je i javio novost vezanu za plan nabave Hrvatskih cesta. I dodao - ‘Ovo je velika stvar i za županiju, ali naročito za sve žitelje Drniša, posebno poduzetnike, jer će izgradnja obilaznice otvoriti potpuno novi prostor za budući razvoj grada Drniša i cijelog drniškog kraja‘

Inače, sama izgradnja obilaznice, planirana je, prema lokacijskoj dozvoli, u tri faze. Prva je, u duljini od 2,3 kilometra, s procijenjenom vrijednosti od 27 milijuna kuna, druga u duljini od 4,5 kilometra, vrijedna 77,5 milijuna kuna, i to je tih 104,5 kuna za koje će se u ovoj godini raspisati natječaj za izvođenje radova.

I sada, kada je taj treći kvartal 2022. godine evo konačno i stigao, ponovno smo nazvali Josipa Begonju, gradonačelnika Drniša, da nam kaže kako stoje stvari.

- Prema potvrđenim informacijama iz ministarstva i Hrvatskih cesta, do kraja ove godine trebao bi biti raspisan natječaj za izvođenje radova, prema planu nabave koji i stoji na stranicama ovog javnog poduzeća. Kao i vi, i mi svi u Drnišu nadamo se da će to zaista i biti tako i čekamo kao ozebli sunca!‘ - kazao nam je drniški gradonačelnik. A mi bi dodali - tko čeka, taj i dočeka!

07. veljača 2023 03:24