StoryEditor
ŽupanijaMINISTAR TOMISLAV TOLUŠIĆ U VODICAMA SVEČANO OTVORIO JUBILARNI 20. NOĆNJAK

U ova dva desetljeća postignut je cilj: Hrvatska je postala ekskluzivni butik za maslinova ulja

Piše Ante Talijaš
15. ožujka 2018. - 20:20

U četvrtak navečer u hotelu Olympia u Vodicama, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio jubilarni 20. „Noćnjak“ – kultnu Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara koju već dva desetljeća organizira Zadružni savez Dalmacije iz Splita.

Ovaj „jubilarac' održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. U spomen na 20. izdanje ove najprestižnije maslinarsko-uljarske manifestacije u Hrvatskoj, ispred hotela Olympia zasađena je i mlada maslina.

- Dragi prijatelj došli smo proslaviti naše zajedništvo kroz 20 godina Noćnjaka. Prije 20 godina na prvom Noćnjaku u Kaštelima imali smo samo 70 prijavljenih uzoraka ulja, a sad ih imamo 485. U ova dva desetljeća Noćnjaka postignut je cilj kako napraviti dobro i kvalitetno maslinovo ulje. Hrvatska je postala ekskluzivni butik za maslinova ulja, a ubuduće želim da naši maslinari i uljari počnu masovnije proizvoditi pakovine maslinovog ulja – rekao je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov.

- Hrvatska je postala destinacija poznata ne samo po moru i suncu, nego i po vrhunskom maslinovom ulju koje postiže sve višu cijenu. Ministarstvo poljoprivrede vidi maslinarstvo kao stratešku granu. U tijeku je raspisivanje natječaja za izgradnju novih uljara europskim sredstvima. Želja mi je da idućem Noćnjaku bude puno više, bar tristotinjak prijavljenih pakovina ulja jer ona su budućnost na tržištu. Veseli me ova manigestacija, jer na njoj vlada zajedništvo svih naših maslinara koji nesebično pomažu jedni drugima da proizvodu kvalitetnija ulja – kazao je ministar Tomislav Tolušić, izaslanik premijera Plenkovića.- Ove prve večeri dodjeljena su osobna i kolektivna priznanja „Noćnjak 2018“. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu je Gordana Kožarić Silov iz Šibenika, dugogodinjišnja stručna savjetnica za zaštitu bilja u šibenskom Uredu Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe. Priznanje „Branko Škarica“ u uljarstvu dobio je Stipe Jakus iz Marine. Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d'Oliva dodijeljeno je Damiru Buntiću iz Vodica, predsjedniku Udruge dalmatinskih uljara. Priznanje „Joško Niskota“ uzornim maslinarima dobili su Damir Vodanov iz Tišnjanske Dubrave, Vinko Trcera iz Vodica i Živko Morić iz Stankovaca. Priznanje uljarskoj zadruzi koje dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo dobila je Poljoprivredna zadruga „Maslina i Vino“ Radoslava Bobanovića iz Polače.

Zlatno pero „Noćnjaka“ za afirmaciju uljarstva i maslinarstva, zadrugarstva kroz medije uručeno je Nives Hladnić, novinarki Radio Knina. Šibensko-kninska županija dobitnica je, pak, „Zlatne amfore Noćnjaka“ koju je dodjeljela „Hrvatska udruga vinarskih gradova“, a za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području.Posebno priznanje Zlatni mikrofon dodijeljeno je Jošku Bonačiju, dugogodišnjem voditelju manifestacija Noćnjak i Sabatina.Inače, na ovogodišnjem Noćnjaku za ocjenjivanje je prijavljeno rekordnih 440 uzoraka ulja i 45 proizvoda od maslina iz maslinarskih regija Hrvatske, te iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Šampioni otvorenih maslinovih ulja proglasit će se na svečanoj dodjeli priznanja koja će se održati u petak s početkom u 20 sati. Sutradan, u subotu u isto vrijeme svečano će se dodijeliti priznanja za pakovine maslinovih ulja i proizvoda od maslina.

-Naš Noćnjak okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelsko-ugostiteljske kuće, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo iz Hrvatske i inozemstva. Trodnevni program manifestacije sadrži znanstveno-stručna predavanja, brojne radionice i degustacije, sajam maslinarstva i uljarsta, Olio bar te izložbu maslinovih ulja i proizvoda od masline na kojima se promoviraju i kušaju proizvodi dostavljeni na ocjenjivanje. Stoga je ova naša manifestacija prilika za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje i nove poslovne kontakte – kazala nam je dipl. oec. Miranda Žitko Vulić, voditeljica projekta „Noćnjak 2018“ iz Zadružnog saveza Dalmacije.
 

02. kolovoz 2021 22:56