StoryEditorOCM
Županija“ZaVRTimo krug promjena“

U organizaciji udruge Lokalne akcijske grupe “More 249“ održane radionice recikliranja u Osnovnoj školi “Čista Velika“

Piše Katarina Rudan
26. veljače 2022. - 11:29

U organizaciji udruge Lokalne akcijske grupe “More 249“ kao nositelja projekta “ZaVRTimo krug promjena“ te udruge “Argonauta“ i drugih partnera na projektu, održane su tri radionice recikliranja u Osnovnoj školi Čista Velika u okviru seta edukativnih radionica “Biljni svijet i održivi razvoj“.
- Cilj projekta “ZaVRTimo krug promjena“ je proširiti znanje o biljnom svijetu kod djece školske dobi i utjecati na svijest o zaštiti okoliša kroz različite aktivnosti, dok su specifični ciljevi projekta educirati djecu i mlade o okolišu i prirodi koja nas okružuje, potaknuti na kreativnost i vlastiti angažman u zaštiti okoliša kako bi postali aktivni građani i promotori održivosti u lokalnoj zajednici – navode u LAG-u „More 249“
Na radionicama su sudjelovali učenici od 4. do 7. razreda koji su iskazali interes za teme zaštite prirode i okoliša. U suradnji s udrugom Argonauta i lokalnom koordinatoricom iz škole, kroz neformalne metode obrazovanja i iskustveno učenje, učenici su naučili biti glavnim akterima edukativnih radionica. Pokazali su da razumijevaju važnost odgovornog ponašanja prema prirodi, da svojim djelovanjem mogu zaVRTiti krug promjena te da pozitivnim primjerima mogu potaknuti na razmišljanje i ostale u svojoj lokalnoj zajednici.

image
Radionice recikliranja u Osnovnoj školi Čista Velika
Lag More 249/

Kroz prvu radionicu recikliranja učenici šestog i sedmog razreda naučili su što je to 3R koncept, koje je to četvrto slovo „R“ koje nikako ne smijemo izostaviti te kako ispravno sortirati, a kako samostalno reciklirati stari papir. Kao praktičan primjer učenici su pokrenuli vlastitu radionicu za recikliranje papira te ga ukrasili sjemenkama kamilice - papir će prvo moći koristiti kao čestitku, a potom je posaditi u zemlju kako bi niknula kamilica. Baš to je i smisao pravilnog korištenja dragocjenih resursa!

Vrijednost resursa

Kroz drugu radionicu recikliranja učenici četvrtog i petog razreda su pomoću domišljatosti i timskog rada uspješno riješili sve izazove Escape Room-a i tako otkrili što se krije iza koncepta 7R, a potom i koru od naranče stavili u sasvim drugačiju funkciju – na zadovoljstvo svih sudionika i ptičica. U drugom dijelu radionice napravili su eko-hranilice za ptičice - od raznih sjemenki te masti napravili smjesu, a od iscijeđenih naranči posudice u koje su smjestili hranu. Eko-hranilice su tako postale ukras koji krasi školski maslinik, služi kao podsjetnik na dobro djelo, ali i na to kako imamo svakodnevnu priliku od otpada napraviti nešto zanimljivo i korisno.
Treća radionica recikliranja kroz vođenu fikciju uvela je učenike u priču o kapljici vode, a kroz praktični dio naučili su izraditi vlastiti ekosustav u staklenci. Cilj vođene fikcije bio je pobuditi osjetila djece – njihov sluh, njuh, vid i opip i verbalizirati pouku priče: „Dobro se dobrim vraća.“, „Svatko ima svoju ulogu.“… U konačnici, učenici su shvatili vrijednost svakog resursa i proizvoda te ojačali svoju povezanost s prirodom koja ih okružuje. Dokaz tome je bilo i samoinicijativno skupljanje otpada koji su u potrazi za mahovinom i biljkama, pronašli u okolišu. Slijede nam radionice o biljnom svijetu i održivom razvoju te o važnosti sjemena. Partneri na projektu “ZaVRTimo krug promjena“ osim Osnovne škole “Čista Velika” i Udruge Argonauta su Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 91.840 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 103.740,96 kuna. Provedba projekta započela je 8. studenog 2021. godine i traje do 30. lipnja 2022. godine.

24. travanj 2024 20:10