StoryEditorOCM
ŽupanijaMurter

U organizaciji udruge ‘Argonauta‘: Otvoren Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije

Piše šibenski.hr
17. lipnja 2020. - 09:34

Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije svečano je otvoren u Murteru u organizaciji udruge Argonauta i partnera na projektu. Uređenje i adaptacija centra sufinancirani su kroz projekt 'Plava Eko-patrola' i švicarsko-hrvatski program suradnje, a sam prostor centra ustupila je Općina Murter-Kornati koja je i partner na projektu.

U sklopu udruge Argonauta već od 2007. godine djeluje 'Edukacijski centar za održivi razvoja otoka i priobalja Šibensko-kninske županije' kao program i fizički prostor koji je 2017. godine promijenio funkciju da bi se u njemu smjestila i primjereno izložila vrlo vrijedna Etnološka zbirka Marka Mudronje Rebca.

Adaptacijom i uređenjem prostora iznad ambulante u Murteru te otvorenjem 'Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske', sudionici projekta su sada dobili prikladno i opremljeno mjesto na kojem mogu prisustvovati različitim edukacijskim programima iz područja održivog razvoja. 

Za adaptaciju 'Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko kninske županije' izdvojeno je 195, a za opremanje oko 65 tisuća kuna. Osim udruzi Argonauta, Edukacijski centar bit će na raspolaganju za korištenje i drugim lokalnim dionicima kao co-working prostor, kako bi se stvorio potreban sinergijski učinak za bolju provedbu budućih inicijativa održivog razvoja i uspjeh projekta 'Plava Eko-patrola' koji je započeo je 1. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1,1 milijun kuna, dok je njegova ukupna vrijednost 1,28 milijuna kuna.

U okviru projekta se realizira i 'Pilot provedba edukacijskog programa Plave Ekopatrole' za koju je honorarno angažirano sedam lokalnih koordinatora te kroz koju se 140 djece patrolaša iz sedam škola na području Šibensko-kninske županije, educira o održivom razvoju i ekološkom stilu života.

 

19. travanj 2024 20:08