StoryEditorOCM
ŽupanijaDeset godina od kornatske tragedije:

U nedjelju mimohod sjećanja u Vodicama, lampioni za poginule vatrogasce, memorijalni turnir, biciklistički maraton...

25. kolovoza 2017. - 19:56

Povodom 10. obljetnice kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine gaseći požar na Velikom Kornatu život izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a preživio je jedino tada 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog, Grad Vodice zajedno s vodičkim DVD-om i JVP Vodice u nedjelju, 27. kolovoza organizira niz događaja.


Mimohod sjećanja za poginule vatrogasce i na najveću tragediju u mirnodopsko vrijeme u Hrvatskoj, uz obitelji i rodbinu, i ove godine okupit će, brojne vatrogasce, članove dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalce, iz županije, ali i ostatka Hrvatske. Početak mimohoda je dogovoren u 17 sati.

U organizaciji Malonogometnog kluba Heroji 2007. odigrat će se i već tradicionalni Memorijalni humanitarni turnir u malom nogometu pod nazivom "Ovo nije kraj - posvećeno hrabrim ljudima“. Turnir će se održati na vodičkoj rivi, a sudjelovanje je najavilo više klubova iz Zagreba i Dalmacije: HMNK Vrgorac, MNK Futsal Dinamo, MNK Heroji 2007., MNK Hajduk Split.
U revijalnom dijelu programa nastupit će humane zvijezde predvođene Goranom Ivaniševićem, Dinom Rađom, Darijom Šimićem, Marijom Stanićem, Goranom Vlaovićem te Stipom Pletikosom.

U 21 sat završnica je velikog humanitarnog projekta "Srce kornatsko“, koji traje već nekoliko mjeseci tijekom kojih je održan niz akcija i manifestacija, kada će se u zrak puštati lampioni. I to ne samo iz Vodica nego i brojnih gradova u Hrvatskoj koji su se uključili u akciju.

Na simboličan način svi koji kupe lampion i puste ga u nebo odat će počast stradalima u kornatskoj tragediji, a istovremeno će se uključiti u humanitarnu akciju. Naime, sav prihod od prodaje lampiona namijenjen je udruzi "Krijesnica“ koja skrbi za djecu oboljelu od malignih bolesti. Prikupljeni novac, kako saznajemo, utrošit će se za financiranje programa u njihovu rehabilitacijskom kampu smještenom u Fužinama.

U sklopu vodičkog programa obilježavanja 10. godišnjice kornatske tragedije je i 4. biciklistički maraton. Staza je dugačka 375 kilometara i vozi se od Arene u Zagrebu,  pa sve do vodičke rive. Start je danas, a dolazak biciklista očekuje se u nedjelju u jutarnjim satima. Maraton su organizirali biciklistički klub Sutla i DVD Sesvetski Kraljevac uz pomoć vatrogasnih društava i zajednica iz cijele Hrvatske.

24. travanj 2024 01:02