StoryEditorOCM
ŽupanijaPobjegnite iz civilizacije

U Nacionalnom parku "Kornati" osmislili novu turističku turu; Iskušajte je, jer nema nikakve veze s klasikom

4. listopada 2018. - 11:37

Međunarodni stručnjaci za ekoturizam završili su testiranje novog turističkog paketa u NP Kornati, nazvanog "Bijeg iz civilizacije - povratak korijenima". Šestero međunarodnih stručnjaka za eko-turizam iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Italije i Španjolske proteklih je tjedan dana provelo upoznajući Nacionalni park Kornati i okolicu u sasvim novom kontekstu.

- Umjesto klasičnog turizma na kakav smo navikli, oni su se upoznali s prirodom, kulturom i tradicijom ovog zaštićenog područja. Razgovori s predstavnicima lokalne zajednice, upoznavanje sa pčelarstvom i maslinarstvom, prerada kadulje te gastronomska radionica sa chefom Vjekom Bašićem iz konobe "Boba" tek su neke od aktivnosti koje su dio novog turističkog paketa "Bijeg iz civilizacije", koji su stručnjaci u ulozi turista došli iskušati i ocijeniti - kazala je Martina Markov iz Javne ustanove NP "Kornati".
Yuri Horowitz, stručnjak za održivi turizam iz SAD-a, i jedan od gore spomenutih stručnjaka za ekoturizam ističe važnost Kurnatara u Kornatima.

 

 

- Uvijek ću se prisjećati toplih ljudi iz ovog kraja, dobrodošlice i druženja. Svakako ću se vratiti - rekao je Horowitz prije odlaska.
Inače, prvi su dan svoga putovanja stručnjaci proveli istražujući Šibenik. Sljedeća dva dana otkrivali su ljepote Murtera, među ostalima Muzej betinske drvene brodogradnje, Zavičajnu zbirku Murtera, Arheološko nalazište Colentum i crkvicu sv. Roka. Dio murterskog dijela ture bilo je i ronjenje, ali i gastronomska radionica chefa Vjeke Bašića, koji se može pohvaliti Michelinovom preporukom, i njegovog kolege Ante Božikova, vlasnika kornatskog restorana "Opat".

Nakon što su se otisnuli na pučinu u leutu, tijekom tri dana stručnjaci su se upoznali s tradicijom pčelarstva, maslinarstva i izgradnje suhozida. Njihov domaćin Slobodan Skračić prenio im je iskonsku kornatsku priču, o Kornatima kakvi su nekad bili, ali i vrijednostima koje danas predstavljaju iznimnu ljepotu te izazivaju mir i zadovoljstvo.

Nakon povratka u Murter susreli su se s kreativnom umjetnicom Nedom Juran, te zajedno s njom od naplavljenog materijala napravili prekrasne suvenire i podsjetnik na prekrasno putovanje kroz prostor i vrijeme.

- Turizam kao prilika, a ne prijetnja za očuvanje prirode i baštine je ideja iza ovog projekta. To je svakako moguće, ali zahtijeva sasvim drukčiji pristup i organizaciji ponude i gostu, i to je ono što smo po svemu sudeći ovdje uspjeli postići. Lokalna zajednica zajedno s Parkom i WWF-om stvorila je ovu ponudu kroz projekt DestiMED, stručnjaci su je testirali, te se nadamo da će ovaj proizvod nakon konačne evaluacije dobiti zeleno svjetlo za promociju i izlazak na tržište - komentirao je Mosor Prvan, voditelj projekta DestiMED iz WWF Adrije.

 

 

- Preporuke koje smo dobili od naših testera, koji su u jesen 2017. godine testirali pripremljen ekopaket, pomogle su nam da zajedno s kolegama iz WWF Adrie, Turističkom agencijom Šibenik Plus i stručnjacima iz tvrtke Greenspot Travel, ekoturu učinimo još boljom i da potaknemo ostale dionike da se uključe. Prema prvim reakcijama testera, sudionika "osvježene" ture, uvjereni smo da će ovaj atraktivan paket uskoro biti spreman za tržište. Vjerujemo da će to biti poticaj i ostalim turističkim djelatnicima da krenu sa sličnim ekoturama, a od nas iz Uprave Parka će uvijek imati podršku - ističe Martina Markov.

- O potencijalu ovog programa sve govore osmijesi gostiju, koji su postali kurnatska obitelj, koji su podijelili tisuće fotografija na društvenim mrežama, koji su nakon dolaska kući još uvijek jedan dio sebe ostavili na Kurnatima. Zar to nije smisao svega? Ovo je program održivog, mediteranskog ekoturizma, bez civilizacijskih maski i bogat autentičnim doživljajima - istaknula je Tina Vickov, vlasnica Turističke agencije Šibenik Plus, nositelj priznanja "Zlatna boula" za izvrsnost pred turističkim agencijama Šibensko-kninske županije, osvrnuvši se na ekoturu koju je organizirala i uspješno provela.

24. travanj 2024 05:44