StoryEditorOCM
ŽupanijaBlagdan mira i ljubavi

U Mokrome Polju kod Knina Božić se iščekuje "po starinski": večeras uz vatru i badnjak, a sutra uz stol s obitelji

Piše Šibenski.hr
6. siječnja 2024. - 21:28

Najradosniji kršćanski blagdan pravoslavni vjernici u Morkom Polju u okolici Knina dočekuju tradicionalno, paljenjem badnjaka, javlja HRT. Običaji koje njeguju odražavaju duboko ukorijenjene tradicije koje se prenose s generacije na generaciju, čuvajući ih od zaborava.

Božić se iščekuje s posebnim žarom, po starinski, uz paljenje badnjaka od mladog hrastovog drva. Prema običajima, muški članovi obitelji sijeku badnjak i prenose ga preko praga. Desni badnjak, smatra se muškim, glavni domaćin unosi, dok ga poslije preuzima njegov sin ili drugi muški član obitelji. 

 

- Desni badnjak to je muški badnjak i njega domaćin - glavni unosi. A poslije njegov sin ili neko drugi - ovaj ženski. Muški badnjak on bi trebao večeras progoriti popola i ne gasi se vatra dok on ne pregori, rekao je Mirko Babić iz Mokrog Polja.

 

Na Badnju večer, zajedno s paljenjem badnjaka, zaziva se plodnost, blagostanje i obilje. Ovi običaji čuvaju se već 224 godine pod istim krovom, a ljudi ističu važnost prenošenja tradicije i identiteta na mlađe generacije.

 

- Tradicija nam kaže: odakle smo, što smo i što su naši običaji. I mi pokušavamo da to prenosimo. Slamu unosimo na badnju večer, a simbolizira Kristovo rođenje jer se on rodio u slamici. A unutra se bacaju orasi, bajami, suhe smokve, bombončići i to djeca "birkaju", objašnjava Zdenka Jokić iz Mokrog Polja.

 

U ovom kraju, badnjak miriše na bakalar, a praznik mirenja, ljubavi i sloge dočekuje se pročišćenog duha i tijela.

 

- Prije Božića, vjernici poste 40 dana, a Badnji dan označava završetak posta. Tada se pripremaju tradicionalna jela poput česnice, pečenja i cicvare, kaže Milica Rusić iz Mokrog Polja. 

 

Uoči Božića, mještani izražavaju svoju božićnu želju - mir i blagoslov u cijelom svijetu. Mirko Babić poručuje da bi to bio najveći dar za čovječanstvo.

 

Svi zajedno poručuju da svijetu treba više mira i radosti, a najradosniji blagdan Božić slavit će se sutra "oko stola" s obitelji.

27. travanj 2024 14:01