StoryEditorOCM
ŽupanijaGORJELO NA SVE STRANE

U manje od 100 dana u požarima smo "spržili" milijun i pol kuna (FOTO)

Piše Katarina RUDAN
10. travnja 2017. - 15:53

Od početka godine do utorka 4.travnja, na području naše županije zabilježena je 771 vatrogasna intervencija, od čega je 544 požara otvorenog prostora. To je gotovo 80 posto više intervencija nego u istom razdoblju lani. Koliko je stanje zabrinjavajuće potvrđuje podatak da je tijekom cijele 2016.godine na području naše županije bilo ukupno 1390 vatrogasnih intervencija svih vrsta, uključujući i požare otvorenog prostora! Sušno razdoblje predugo je trajalo, od studenog prošle godine nije bilo ozbiljnije kiše, a vjetrovitog vremena s burom i zadnjih dana jugom i previše što je utjecalo i na biljni svijet.

– Vegetacija od prethodnih godina je dosta bujna i zbog ovih vremenskih uvjeta suha pa vrlo lako zbog nepažnje ili namjerno dolazi do požara i ovih katastrofalnih statističkih podataka. I sada imamo nekoliko aktivnih požara u okolini Knina i Drniša, te na tromeđi Dalmacije, Like i Bosne i Hercegovine – rekao nam je u utorak prije podne županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić. Kad se sve zbroji i oduzme, prosječno je u jednom danu bilo šest požara otvorenog prostora. Koliko iznose nastale materijalne štete tek će se procijeniti, ali je već danas poznato da je za materijalne troškove zemljanih i zračnih vatrogasnih snaga potrošeno više od 1,5 milijuna kuna.

– U gašenju tih požara sudjelovale su sve naše javne vatrogasne postrojbe, imali smo 17 puta intervenciju zračnih snaga, a posebno moram istaknuti naše dobrovoljne vatrogasce koji su sudjelovali u gašenju požara bez ikakve naknade. Zato i ovom prigodom pozivam naše stanovništvo da se suzdrže o bilo kakvog loženja vatre na otvorenom, jer ovo je zaista neizdrživo. Ugroženi su životi ljudi i materijalna imovina, a vatrogasci su preumorni jer dnevno zna biti i deset do petnaest intervencija – govori Dukić.

Zbog cjelokupne situacije na terenu i jakog juga koji je puhao prošlog vikenda, Vatrogasna zajednica Šibensko- kninske županije donijela je u petak 31. odluku o nedavanju odobrenja za spaljivanje biljnog otpada na otvorenom prostoru. Odluka je ukinuta u ponedjeljak, ali je se neki nisu pridržavali niti ta dva dana, o čemu svjedoči i požar u Donjem Polju koji se dogodio u nedjelju.

– Poznato je da postoji zakonska odluka o zabrani spaljivanja otpada na otvorenom u periodu od 1.lipnja do 31.listopada, a u
vremenskom periodu od 1. studenog do 1. lipnja osoba ne smije spaljivati otpad ako je prethodno obavijestila o tome, neposredno ili putem telefona, nadležnu vatrogasnu postrojbu i od njih ishodila odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru. Vatrogasna zajednica može u iznimnim slučajevima, kao što je bilo prošlog vikenda, donijeti odluku o neizdavanju odobrenja, što smo i učinili. No, neki su se na to oglušili – rekao je Dukić te dodao da je neodgovornog ponašanja pojedinaca jako puno. Dodatni problem, a prisutan je godinama, namjerno je izazivanje požara. U pravilu po vjetrovitom vremenu i na nepristupačnom terenu.

– Frustrirajući podatak jesu požari u vodičkom zaleđu. To nije čišćenje terena od korova i njegovo spaljivanje, već je to namjerna paljevina. Svi smo se, mislim na policiju i druge službe, maksimalno uključili i angažirali da tomu stanemo na kraj – na kraju će Dukić.


Policija podnijela 17 optužnih prijedloga
Od početka 2017.godine podneseno je 17 optužnih prijedloga zbog počinjenih prekršaja po Zakonu o zaštiti od požara (spaljivanje koje se otelo kontroli i proširilo na požar) te dvije kaznene prijave zbog kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215 KZ RH, doznajemo u PU šibensko-kninskoj. Podsjećaju da je temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 tisuća kuna. Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.
– Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama – kažu u PU šibensko-kninskoj.

 

02. svibanj 2024 01:16