StoryEditorOCM
ŽupanijaU blokadi

U kninskoj bolnici nema prijema novih, ni otpuštanja starih pacijenata; Betina ostaje u karanteni

Piše šibenski.hr
6. travnja 2020. - 13:33

Stanje u kninskoj bolnici 'Hrvatski ponos' bila je glavna tema press konfenecije koju je u ponedjeljak održao Stožer civilne zaštite Šibensko- kninske županije.

U najkraćem, kninska bolnica je u blokadi do daljnjeg. Ili, zatvorena je za prijem novih pacijenata, a neće biti otpuštanja ni sadašnjih oko 45 pacijenata koji se nalaze u bolnici 'Hrvatski ponos', ukoliko ne mogu biti zbrinuti na adekvatan način.

Radit će samo trijaža i hitni bolnički prijem gdje će pacijenti biti pregledavani.

Razlog tome je ulazak koronavirusa u kninsku bolnicu. Podsjetimo, još u petak je zabilježen slučaj zaraze COVID-om 19 splitskog liječnika koji povremeno radi u Kninu. U nedjelju je pak registriran i drugi slučaj oboljenja, a riječ je o zdravstvenom radniku koji je bio u kontaktu s prvooboljelim.

Stoga su poduzete ove radikalne mjere, koje podrazumijevaju da se svi pacijenti s kninskog područja, uključujući i trudnice, do daljnjega šalju u šibensku bolnicu.

Inače, ovih dana epidemiolozi imaju pune ruke posla u kninskoj bolnici. Prema podacima koje smo dobili iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo u samoizolaciji je 26 zdravstvenih djelatnika, koji su bili u kontaktu s dvoje oboljelih. Također, uzeto je i osam briseva osoba povezanih s bolnicom u Kninu.

Od toga se dva brisa odnose na pacijente s Odjela fizikalne terapije, koji su bili najzloženiji zdravstvenim radnicima koji su zaraženi koronavirusom.

Također, uzeta su i tri brisa od zdravstvenih radnika iz Knina koji imaju nekakve simptome koji se mogu dovesti u vezu s COVID-om 19.

Osim toga, županijski Stožer civilne zaštite odbio je zahtjev Ivana Klarina, načelnika Općine Tisno da se iz karantene na otoku Murteru izuzme naselje Betina u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze.

Epidemiolozi su takvu odluku obrazložili činjenicom da ne postoji fizička odvojenost mjesta Murtera i Betine:

- Ta dva mjesta su praktički jedinstveno naselje i epidemiološki ne bi bilo dobro da za jedno od njih skidamo karantenu. Znam da mnogima riječ karantena grubo zvuči. Međutim, tamošnji mještani nisu u značajno nepovoljnijem položaju od ostalih građana Hrvatske. Opskrba se odvija na siguran način. Također, imaju i zdravstvenu zaštitu u svom mjestu. A ako im je potrebna medicinska pomoć izvan mjesta i ona se može dobiti posredstvom obiteljskog liječnika- pojasnila je dr. Ankica Parat- Baljkas, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko- kninske županije.

19. travanj 2024 23:47