StoryEditorOCM
ŽupanijaJAVNI RADOVI

U gradu Drnišu zaposleno sedam, u općini Ružić tri osobe

Piše KATARINA RUDAN
NIKŠA STIPANIČEV/Cropix
30. rujna 2020. - 15:41

U nekim gradovima i općinama na području Šibensko-kninske županije od rujna su zaposlene osobe s evidencije Zavoda za zapošljavanje koje ispunjavaju uvjete određene nacionalnim programom provođenja javnih radova.

U Šibeniku je, primjerice, zaposleno deset osoba, a od sredine rujna i Grad Drniš je počeo s realizacijom programa javnih radova na svojem administrativnom području pod nazivom "Uređenje i zaštita prostora i okoliša na području Grada Drniša".

– U programu javnih radova, koji je sufinanciran u stopostotnom iznosu sredstvima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zaposleno je sedam radnika na razdoblje od šest mjeseci, odnosno do 14. ožujka 2021. godine. Radnici će raditi na poslovima održavanja komunalne infrastrukture, odnosno na održavanju čistoće javnih površina, održavanju zelenih površina i hortikulture, na održavanju čistoće autobusnih ugibališta, na čišćenju divljih deponija, na uređenju pješačkih, biciklističkih staza i vidikovaca te na čišćenju obraslih prilaznih putova pojedinih naselja i zaselaka gdje živi pretežno staračko stanovništvo – kažu u drniškoj gradskoj upravi.

Mogućnost zapošljavanja svojih građana kroz aktivnu mjeru, kojoj je cilj društveno korisnim radom povećati zapošljavanje nezaposlenih osoba, afirmirati njihovu socijalnu uključenost i ublažiti socijalne posljedice njihove nezaposlenosti, već niz godina koristi i Općina Ružić. Sredinom rujna općinski načelnik Ante Pijuk objavio je javni poziv za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme u trajanju od šest mjeseci u provedbi mjere javnih radova, kroz program "Održavanje javnih površina i objekata na području općine Ružić u sklopu mjere javnog rada", kojom je predviđeno zapošljavanje tri osobe.

Završena procedura

– Natječajna procedura je završena i sada čekamo potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na javni poziv prijavilo se pet osoba, tako da ove godine nismo imali problema s nedostatkom kandidata. Naime, znalo se prijašnjih godina dogoditi da naprosto nemamo nezaposlenih ljudi s područja općine Ružić koji zadovoljavaju kriterije propisane ovom mjerom zapošljavanja. Godišnje smo u prosjeku na javnim radovima zapošljavali četiri ili pet osoba, osim 2017. godine, kad smo ih imali 17 jer je te godine, zbog velikih požara u Dalmaciji, Županiji povećana kvota za zapošljavanje na javnim radovima, prije svega zbog čišćenja i probijanja protupožarnih putova. Ove godine našoj općini je određena mogućnost zapošljavanja samo tri osobe. Planirani početak rada utvrdit ćemo u dogovoru s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a to će najvjerojatnije biti već u prvom tjednu listopada – rekao nam je zamjenik načelnika općine Ružić Dalibor Durdov.

Inače, osobe zaposlene na javnim radovima primaju minimalnu plaću u neto iznosu od 3250 kuna te putne troškove. U pravilu, jedinice lokalne samouprave osiguravaju alat te snose dio materijalnih troškova nužnih za obavljanje poslova. Tako je Općina Ružić za tu namjenu u proračunu osigurala 5000 kuna.

– Zaposleni na programu javnih radova radit će na poslovima sanacije nerazvrstanih cesta, spomeničkih, kulturnih i sakralnih objekata, odnosno njihova okoliša, uređenju kanala i drugih javnih površina, čišćenju drveća i niskog raslinja, divljih odlagališta otpada, na održavanju poljskih i šumskih putova te na košnji nabujale vegetacije. U vremenu kad zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ne bude bilo moguće odrađivati navedene poslove, bit će upućeni na druge društveno korisne poslove u zatvorenom ili natkrivenom prostoru – na kraju će Durdov.

25. travanj 2024 11:22