StoryEditor
ŽupanijaNella Slavica

‘U dvije godine povećali smo prihode za 30 milijuna kuna i očuvali sva radna mjesta!‘: prva žena Nacionalnog parka Krka otkrila nam je planove za novu sezonu

Piše Katarina Rudan
20. svibnja 2021. - 08:52
Nella Slavica: Žalimo što ove godine nismo mogli omogućiti besplatan ulaz u Park za 1. svibnjaNikša Stipaničev/Cropix

Pandemija COVID-19 koja je svijet zahvatila početkom 2020.godine promijenila je život na Zemlji, uzrokovala brojne probleme i u svim sferama života i rada donijela posljedice. Nažalost, takva situacija nastavila se i početkom ove godine. Kako se sa svime "nosila i nosi" JU Nacionalni park "Krka" razgovarali smo s ravnateljicom ustanove Nellom Slavica.

- Upravljanje svakim poslovnim subjektom treba biti odgovorno, a kako su naše djelatnosti izrazito osjetljive, ne samo na promjene u našem okruženju već i u svijetu, smatrala sam da s izrazitom pažnjom treba poslovati i uvijek očekivati iznenađenja, bilo ugodna ili neugodna. Od 2019. godine smo tako složili organizaciju rada i funkcioniranje Ustanove, smanjili rashode i značajno povećali prihode, štoviše - za skoro 30 milijuna kuna, što nam je omogućilo skoro pa nesmetano poslovanje u krizi.

Na samome početku pandemije utvrdili smo prioritete, ne dvojeći ni trenutka da su na prvome mjestu naši zaposlenici i započeti projekti, naročito projekt "Nepoznata Krka". U 2020. zabilježili smo 423.010 posjetitelja, a usprkos nimalo jednostavnim uvjetima rada i epidemiološkoj situaciji, očuvali smo zdravlje zaposlenika i posjetitelja.

Kako je prošlogodišnja sezona bila iznimno kratka, samo 20-ak dana, jer smo bili među prvim županijama stavljenim na crvenu listu, posjećenost od nešto preko 30 posto u odnosu na 2019., kada smo zabilježili čak 1.354.725 posjetitelja, smatram uspjehom cijelog tima. U suradnji s partnerima marljivo i kreativno smo radili na motivaciji za dolaske i promidžbi Parka, bez za to potrebnih budžeta za oglašavanje i rezultat toga je da je Krka park koji je prošle godine ostvario najveće prihode od prodaje ulaznica. To znači da smo u samo 20-ak dana odradili dobar posao, zahvaljujući prilagodljivosti i upornosti svih uključenih.

image
Nella Slavica, ravnateljica Nacionalnog parka Krka na Skradinskom buku
Nikša Stipaničev/Cropix

Sačuvana radna mjesta

Kakva je trenutna situacija s obzirom na to da se turistička tržišta još nisu otvorila. Posjećuju li Park domaći posjetitelji i pod kojim uvjetima?
- Postoje najave grupa i nadamo se da će epidemiološka situacija konačno dozvoliti njihov dolazak. Domaći posjetitelji dolaze, a mi redovno osluškujemo tržište i smišljamo nove akcije kako bismo privukli posjetitelje, pobudili interes za dolazak, a posjete, boravak i sadržaje Parka učinili dostupnijim svim posjetiteljima. Do travnja cijena ulaznice je bila 30 kuna, u travnju smo mladima do 18 godina omogućili besplatan ulaz u Park, a od 1. do 31. svibnja imamo akciju „Walk & go“ kojom omogućavamo ulaz na Skradinski buk za 80 kuna, a na Roški slap za 40 kuna.

Za mlade je cijena ulaznice još povoljnija, a za djecu do 7 godina je gratis ulaz. Ponavljam da se svi koji to žele mogu učlaniti u Klub prijatelja Krke te s plaćanjem članarine od 100 kuna posjetiti Park nebrojeno puta tijekom godine. Nekoć je članstvo ograničavalo ulaz na Skradinski buk tijekom ljetnih mjeseci, no od ove godine smo dozvolili neograničeni ulaz posjetiteljima iz naše županije tijekom cijele godine.

Što je s djelatnicima u godini pandemije? Jeste li zadržali sve, pošto niste korisnici Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta te što je sa sezonskom radnom snagom?
- JU „NP Krka“ sačuvala je sva radna mjesta. Trenutno svi zaposlenici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ imaju ugovore na neodređeno vrijeme. Ove godine raspisali smo natječaj za 89 sezonaca, no koliko ćemo njih zapravo i pozvati na rad, ovisit će o sezoni i broju posjetitelja. Na prvom mjestu su uvijek naši zaposlenici i borit ćemo se za svakog od njih.

Jeste li zbog smanjenja prihoda morali smanjivati plaće radnicima, uskratiti regres, božićnice, prigodne nagrade i slično?.
- Radnici su se sami privremeno odrekli nekih materijalnih prava. To nije baš čest slučaj ni u svijetu, a kamoli u nas i ja sam beskrajno ponosna na sve zaposlenike Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. S tim činom su pokazali da istinski žive svoj posao i da vole Krku.

Online programi

Bogati programi i manifestacije koji su se ranijih godina održavali uživo u Parku, prošle su godine uglavnom izostali. No, ljubiteljima prirode i Parka obraćali ste se online.
- I tu smo dali sve od sebe pa su neki programi ipak održani, samo u nešto drugačijem obliku ili u manjem opsegu. Otvorili smo vrata Parka za neke „novonormalne“ aktivnosti i iskoristili jedinstvenost prostora i ugođaja za odaslati u svijet sliku „raja“ koji će svatko željeti posjetiti i pridonijeti njegovu očuvanju. Prošlogodišnje ljeto je tako obilježila glazba: poznati DJ Lawrence Klein uživo je tri sata emitirao glazbu sa Skradinskog buka za sve ljubitelje elektroničke glazbe, dok su oni koji uživaju u klasičnim melodijama mogli sudjelovati u online spektaklu koji je kreirao svjetski poznati violončelist Stjepan Hauser svirajući na splavi podno najdulje sedrene barijere u Europi.

Iako se zbog mjera, tradicionalne Burnumske Ide nisu mogle održati, na Skradinskom buku predstavljena je Rimska legija. Prošle godine iznimno ujesen, održan i proljetni Krkin polumaraton, sada već tradicionalni. Edukativne radionice za djecu preselile su se u digitalni prostor, predstavljena su dva serijala dokumentarnih filmova, o starim zanatima s Krke i o njezinu životinjskom svijetu.

Kroz cikluse tekstova nastavili smo predstavljati našu raznoliku prirodnu baštinu, podzemni svijet krša koji je iznjedrio i dvije, za znanost, nove vrste. Pronalazak svake nove vrste neprocjenjivo je važan s gledišta bioraznolikosti. Godinu smo završili u božićnom ugođaju na društvenim mrežama kroz kratke videouratke o izradi ukrasa. Početkom godine, 24. siječnja obilježen je trideset peti rođendan Parka, u siječnju je na snagu stupio i novi Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka „Krka“, usmjeren na očuvanje resursa i bogatstvo bioraznolikosti, provođenje aktivnih mjera očuvanja i revitalizacije i usklađivanje suradnje i aktivnosti s lokalnom zajednicom koji smo predstavili javnosti.

Nedavno ste se "okitili" prestižnom međunarodnom nagradom struke „Plautilla“. Što ona za Park znači?
- Arheološkom lokalitetu Burnum i Arheološkoj zbirci Burnum u NP „Krka“ dodijeljena je međunarodna kulturno-turistička nagrada „Plautilla“ srebrnog sjaja za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno-turističkih proizvoda. Izuzetno smo zadovoljni i ponosni što je dugogodišnji trud na zaštiti kulturnopovijesne baštine i turističkoj valorizaciji arheološkog lokaliteta prepoznat u javnosti i od strane struke. Naime, ono što Nacionalni park Krka izdvaja od ostalih parkova je bogata kulturno-povijesna baština i oko 70 arheoloških lokaliteta. Takve sadržaje ćemo dalje razvijati i svakako raditi na njihovoj promidžbi, u destinaciju „sunca i mora“ želimo što više privlačiti i posjetitelje željne jedinstvenih doživljaja u upoznavanju kulturne i povijesne baštine.

Što planirate ove godine? Uvjetno rečeno, imate li plan "A" i plan "B".
- Žalimo što ove godine nismo mogli omogućiti besplatan ulaz u Park za 1. svibnja i što EMAUS nije održan kao i ranijih godina na Skradinskom buku, ali svakako čim prođe situacija s koronom ćemo nastaviti te divne običaje. Za ovo ljeto imamo dosta planova, ali znajući da nas pandemija još uvijek može omesti, ne bih u ovome trenutku javno najavljivala termine i događaje. Mogu samo reći da planiramo i koncert i predstavu, kao i obilježavanje za nas svih važnih datuma.

Je li je i koliko ova situacija utjecala na provođenje projekta i ulaganja koja ste započeli ili imali u planu realizirati?
- Mi smo, bez obzira na sve, sukladno Zakonu o potpomognutim područjima isplatili preko 9.000.000 kuna jedinicama lokalne samouprave, preko 2.000.000 kuna sponzorstava neprofitnim organizacijama, prvenstveno tu mislim na sportske klubove i uplatili preko 1.400.000 kuna u Zajednička sredstva parkova.

image
Nella Slavica, ravnateljica Nacionalnog parka Krka na Skradinskom buku
Nikša Stipaničev/Cropix

Za javnost smo otvorili Arheološku zbirku u Puljanima, te dovršili sve građevinske radove na EKO kampusu Krka u Puljanima, a trenutno smo u fazi opremanja interijera. Uskoro nastavljamo s gradnjom u Kistanjama. U sklopu EU projekta Nepoznata Krka početkom ožujka prošle godine Krkom su zaplovila dva nova katamarana na električni pogon u izvedbi hrvatskih brodograditelja. Time je nakon više od stoljeća ponovno uspostavljena povijesna ruta Krkom nizvodno Roški slap – Visovac. Nabavili smo VIP brod- trimaran za prijevoz posjetitelja Skradin - Skradinski buk, a nakon šest godina gradnje Krkom je zaplovio i brod Torak.

Nabavili smo i dva kamiona za održavanje područja NP Krka jedan s kipom 5T i jedan 3 T. Sanirana su ilegalna odlagališta otpada i obnovljena je stupa na Skradinskom buku. Proveli smo Edukacije ITLS (pružanje pomoći unesrećenom) i SWRT (edukacija spašavanja na vodama) za naše djelatnike, izradili smo studiju „Uloga NP ‘Krka’ u održivom društveno-ekonomskom razvoju okolnog područja i doprinos JU NP ‘Krka’ međuresornoj komunikaciji u ostvarenju razvojnih ciljeva lokaliteta, nabavili smo medicinsku opremu i opremu za potrage i spašavanja, te razvili interaktivni program i trening vodiča za šumsku radionicu „Vratimo djeci prirodu”, uredili smo pješačke staze.

Prilikom restauracije utvrde Nečven pronašli smo vrijedno otkriće mačkulu. Uljepšali smo Burnum i nastavili s arheološkim istraživanjima. Uključili smo se u projekt e-Dječje kartice – Mudrica u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade.

Zajedničko oglašavanje

Uključeni ste u zajedničko online oglašavanje sa županijskom te TZ gradova Šibenik i Vodice i NP Kornati. Na koja turistička tržišta računate?
- Danas je došlo vrijeme kad sami možete jako malo napraviti i vrlo je važan zajednički nastup na tržištu. Šibensko-kninska županija je predivna i svi zajedno možemo učiniti puno više za promociju našeg turizma. Jačati percepciju destinacije s bogatom baštinom i brojnim motivima za dolazak i što dulji boravak i prilike svim ponuditeljima proizvoda i usluga u turizmu. S obzirom na situaciju s koronom računamo na automobilske destinacije, te Veliku Britaniju, Ameriku i Izrael, zapravo zemlje visoke procijepljenosti.

Na kraju, kakva su vaša očekivanja od ovogodišnje turističke sezone ove godine?
- Na to pitanje je teško odgovoriti, jer još uvijek ne znamo što će nam donijeti nadolazeća sezona, no bude li bolja od lanjske, svakako će nam pomoći da prebrodimo zimu koja je pred nama. Nadam se da će naš Stožer i Vlada donositi dobre mjere u suzbijanju epidemije kako nam se kao prošle godine ne bi ponovila prekratka sezona. Vjerujem da će se, s iskustvom od lani, bolje upravljati i mogućnostima i očekivanjima, kao i komunikacijom prema emitivnim tržištima.

item - id = 1100052
related id = 0 -> 1139599
related id = 1 -> 1135464
04. prosinac 2021 08:04