StoryEditorOCM
ŽupanijaNova bitka s covidom

U Centru Roman obitelj u Bratiškovcima koronavirusom zaraženo 50 korisnika, djelatnici za sada ‘pošteđeni‘

Piše Katarina Rudan
4. srpnja 2022. - 11:01

- Ponavlja se...Bez obzira na sve mjere opreza koje poduzimamo i kojih se kontnuirano pridržavamo, činjenicu da su svi naši korisnici tri puta cijepljeni, da ih je 90 posto preboljelo koronu, opet je došlo do proboja virusa u našu ustanovu. Sredinom prošlog tjedna oboljelo je nekoliko korisnika, u nedjelju smo imali 32 pozitivnih, a jutros je broj inficiranih korona virusom blizu 50. Obično dva dana imaju povišenu temperaturu i srećom, barem za sada, nitko od korisnika nema ozbiljnije simptome i zdravstvene probleme. Nažalost, iskustva u ovakvim situacijama imamo, borimo se kako znamo i umijemo, samo da nam se djelatnici ne zaraze. Za sada nije bilo potrebe da epidemiolozi dolaze na teren, kontaktiramo telefonom – rekao nam je u ponedjeljak ravnatelj Centra za rehabilitaciju Roman obitelj, Marin Roman.

Dodaje da će zbog sve većeg broja oboljelih, morati "zatvoriti" veći dio zgrade, oboljeli korisnici su izolirani u sobama, a zdravi su smješteni u drugom dijelu objekta.

- Naravno, posjete su zabranjene, a korisnici koji nisu oboljeli mogu se uz mjere opreza družiti u dvorištu. Vidjet ćemo kako će biti dalje, samo da ne bude težih slučajeva i da nam djelatnici ostanu zdravi. U protivnom, ne znam tko će skrbiti o korisnicima – zaključio je Marin.

Da podsjetimo, prvu veliku bitku s koronom u Centru su vodili u prosincu 2020. godine. Nakon gotovo 10 mjeseci borbe da virus ne uđe među korisnike, 6. prosinca dogodio se proboj koji je za posljedicu imao vrlo brzo širenje zaraze među radnicima i korisnicima. U roku 48 sati "poharao" je 80 korisnika i 70 posto zaposlenika. Nažalost, jedan je korisnik u tom valu preminuo od posljedica kornavirusa, a dvije osobe, jedan korisnik i jedna djelatnica, morali su na bolničko liječenje. Svi ostali su infekciju preboljeli u izolaciji, a bitka s virusom trajala je više od mjesec dana i tada je ta socijalna ustanova imala najviše zaraženih korisnika u županiji.

Inače, Centar za rehabilitaciju Roman obitelj skrbi o 115 osoba s intelektualnim teškoćama. Na dvije lokacije pružaju dvije vrste socijalnih usluga, organizirano stanovanje za 15 korisnika u Šibeniku i uslugu smještaja za 100 korisnika u Bratiškovcima.

19. travanj 2024 07:28