StoryEditorOCM
ŽupanijaVEŽI CIMU

U Bilicama će uložiti 20 milijuna za uređenje turističkog bisera! Radovi su dobro odmakli: Stubalj u srpnju dočekuje prve nautičare (FOTO)

Piše Katarina Rudan
18. lipnja 2017. - 12:25

Bilice iz godine u godinu mijenjaju svoje lice, postaju sredina sve primamljivija turistima koji traže odmor bez velike gužve, a da im je pri tomu lijepo, sigurno i ugodno.

Osim što se ulaže u uređenje plaža u uvalama Vrulje i Stubalj, ceste, javnu rasvjetu, okoliš, šetnice - sve je bogatije i kulturno ljeto, pa sada već stalni gosti iz Austrije ili Njemačke vrijeme odmora prilagođavaju terminima održavanja, primjerice, pivskog festivala "Beer Craft Festival" ili nekog drugog događanja.

Sve to zajedničkim snagama rade Biličani, okupljeni oko ekipe na čelu s načelnikom Josipom Čaletom Carom, kojemu su povjerili još jedan mandat. Koliko su složni potvrđuje i činjenica da su na izbore išli u koaliciji: NL Josip Čaleta Car, NL Neven Mikulandra i HDZ, tako da nemaju problema niti s većinom u Općinskom vijeću. Mještani ih hvale i podržavaju, sudjeluju u svim akcijama, a posebno su zadovoljni onim što se događa u uvali Stubalj, koja je nositelj razvoja turizma. Županijska lučka uprava, Ministarstvo mora i Šibensko-kninska županija počeli su prije dvije godine s realizacijom projekta uređenja uvale Stubalj vrijednog oko 20 milijuna kuna. Radovi se odvijaju u fazama, što ovisi o prilivu novca, a dovršetkom projekta osigurat će se 200-tinjak komunalnih i 50 tranzitnih vezova. U projekt je do sada uloženo tri milijuna kuna, napravljen je dio obale u dužini od oko 85 metara, s tridesetak vezova koji će u srpnju prihvatiti prva plovila.

- Ovaj projekt je za nas od izuzetne važnosti i želim zahvaliti županu i Lučkoj upravi što su to prepoznali i omogućili da se s uređenjem uvale Stubalj konačno krenulo, jer je projekt dugo ležao u ladici. Kad sve bude gotovo, siguran sam da ćemo imati jednu od najljepših uvala u našoj županiji. Naš razvoj temeljimo na turizmu, a da u tom smjeru idemo govore podaci da smo 2015. godine imali 17.000, a prošle godine 38.000 noćenja. S obzirom na to da se Bilice nalaze na plovnom putu između Šibenika i Skradina, cilj nam je da nautičari navrate i u Bilice - kazao je načelnik Čaleta Car.

Kako se Bilice protežu na 26 četvornih kilometara, a imaju tridesetak zaselaka, neriješenih komunalnih problema je bilo puno.
- Malo-pomalo, iz skromnih proračunskih sredstava, a naš je proračun 5,5 milijuna kuna, i vlastitim radom gdje je to moguće, rješavamo komunalna pitanja. Sad nam je u planu raditi šetnicu Vrulje - Stubalj, dužine oko 2,5 kilometara, koja neće biti asfaltirana ali će imati rasvjetu. Vjerujem da ćemo to riješiti u iduće dvije godine. Prioritet nam je osigurati uvjete za rad Općine i dječjeg vrtića, te nastavu u jednoj smjeni, što znači da nam fale još dvije učionice. Imamo neke kombinacije i nadamo se pomoći države - na kraju će Čaleta Car.


Granice pomorskog dobra čekaju 11 godina
Jedanaest godina je previše čekanja pa su Biličani izgubili strpljenje i napravili dva mula po projektu, ali bez građevinske dozvole.
- Nismo ju mogli dobiti jer nisu određene granice pomorskog dobra. Općina je zbog toga platila 30.000 kuna kazne, a ja kao odgovorna osoba 4500 kuna. O tom problemu, a on je za nas zaista ogroman, nedavno sam razgovarao s ministrom Olegom Butkovićem i obećao je da će se to vrlo brzo riješiti na opće zadovoljstvo - kaže Čaleta Car.

19. travanj 2024 05:34