StoryEditorOCM
ŽupanijaREKORDNA SEZONA

U 62-godišnjoj povijesti vodičkoga turizma 2017. već se upisuje zlatnim slovima. Uzletjeli su na turističko nebo, a počeli su s 50 slamarica

Piše Ante Talijaš
8. listopada 2017. - 20:12

Nakon proteklih devet mjeseci posve je jasno da će 2017. biti najuspješnija godina u povijesti vodičkog turizma. Uspješna je to priča koja počinje od daleke 1955. godine kada su se Vodice, do tada siromašno težačko mjesto, počele organizirano baviti ovom gospodarskom djelatnošću primivši prve goste na pedesetak slamarica u domaćinstvima.

Prema najnovijim podacima iz Ureda turističke zajednice, od početka godine do 30. rujna na području grada Vodica boravilo je 206 tisuća turista koji su ostvarili rekordnih 1.200.837 komercijalnih noćenja. Ovim brojkama treba pridodati još 8798 dolazaka i 199.951 noćenje ostvareno u nekomercijalnom smještaju. U usporedbi s lanjskim devetomjesečnim razdobljem, bilježi se porast od čak 15 posto i gostiju i ostvarenih komercijalnih noćenja. U ovih devet mjeseci, hoteli su zabilježili 25 posto više noćenja, dok je u objektima privatnog smještaja ostvareno 11 posto više noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

S povećanjem fizičkog turističkog prometa od 15 posto (dolazaka i noćenja), Vodice bilježe veći porast i od onoga na državnoj razini. Prema podacima sustava eVisitor, a koji obuhvaća turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom čarteru, od siječnja do kraja rujna u Hrvatskoj je ostvareno 17 milijuna dolazaka (plus 13 posto u odnosu na lani) i 97,2 milijuna noćenja (plus 12 posto).

– Prezadovoljni smo ovogodišnjim turističkim ostvarenjima jer smo lanjsku cjelogodišnju brojku od milijun i 76 tisuća noćenja prebacili već krajem mjeseca kolovoza. S obzirom na bukiranost hotelskih kapaciteta tijekom listopada i studenoga, do kraja godine premašit ćemo magičnu brojku od 1,3 milijun noćenja. Da će ovo biti rekordna turistička godina, bili smo uvjereni već u lipnju, dakle, pred početak špice sezone. Tijekom četiri zimska mjeseca bilježili smo poraste noćenja, a povećan broj dolazaka i noćenja nastavljen je i u predsezoni u svibnju i lipnju. Naravno, i tijekom dva glavna ljetna mjeseca, zabilježen je veći broj dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu, a taj trend nastavljen je i u posezoni – kaže Anita Franin, direktorica Ureda.

Od 1.200.837 noćenja u ovih proteklih devet mjeseci, najveći broj ostvarili su turisti iz Njemačke od 13,12 posto. Slijede domaći gosti (12,64 posto), Poljaci (11,72 posto), Slovaci (9,97 posto), Česi (9,41 posto), Slovenci (8,49 posto), Austrijanci (5,49 posto), Mađari (5,45 posto) …

– Tradicionalni gosti vodičke destinacije - Nijemci, ponovno su na prvome mjestu i po broju dolazaka i ostvarenim noćenjima. U odnosu na lanjsku godinu, bilježi se povećanje njemačke turističke klijentele za čak 17 posto. Značajan rast noćenja u odnosu na prošlogodišnjih devet mjeseci ostvaren je i s tržišta Francuske, Švedske, Norveške, Finske, Velike Britanije i Republike Koreje. A uz Njemačku, upravo su ove države bila ciljana tržišta na kojima je Turistička zajednica od kraja prošle godine online kampanjom provodila promidžbene aktivnosti destinacije, nudeći posebne programe aktivnog odmora. Ipak, rekordna turistička ostvarenja, prije svega, rezultat su promotivnih aktivnosti hotelijera, privatnih iznajmljivača i svih ostalih turističkih djelatnika. Dobrom sinergijom tih aktivnosti došlo se do željenog cilja i rekordne turističke godine – istaknula je Anita Franin, šefica Turističkog ureda.

– Veliki obol ovogodišnjim rekordnim turističkim rezultatima dala je i hotelska kuća "Olympia hoteli", koja je početkom srpnja otvorila novi superluksuzni hotel "Olympia Sky". Ovaj hotel za goste visoke platežne moći, od otvaranja 7. srpnja do kraja rujna, ostvario je 25 tisuća noćenja – kazao je direktor Darko Bastić.

– U hotelu "Olympia", dakle u onim dosadašnjim kapacitetima, do kraja rujna ostvarili smo 79 tisuća noćenja ili šest posto više nego u istom lanjskom razdoblju. S ovih 25 tisuća noćenja u novom hotelu "Olympia Sky" imamo 103 tisuće noćenja, što je ukupno povećanje hotelske kuće od 39 posto u broju ostvarenih noćenja. Do kraja godine u oba hotela, prema dosadašnjem bukingu, koji nije konačan, ostvarit ćemo još 20 tisuća noćenja – kazao je Bastić.


I ugostitelji trljaju ruke
Prema nedavno provedenom istraživanju Jutarnjeg lista Vodice su na drugome mjestu u Hrvatskoj po broju registriranih raznoraznih ugostiteljskih objekata u odnosu na broj stanovnika. Grad Vodice ima nešto manje od 10 tisuća stanovnika, a ljeti je aktivno 215 restorana, kafića, te drugih nepokretnih i pokretnih ugostiteljskih objekata. Ili, jedna ugostiteljska radnja na 44 stanovnika grada.
A ovoga ljeta uz hotelijere i privatne iznajmljivače, razloga za zadovoljstvo imali su i brojni vodički ugostitelji. U razgovoru s nekolicinom, inače, poslovično opreznim u izjavama za medije, redom su istaknuli kako je, što se tiče potrošnje gostiju i financijskog učinka, ovo bila jedna od boljih turističkih sezona.


Kišoviti rujan bolji od lanjskog!
U rujnu je zabilježeno 20.532 dolaska turista koji su ostvarili 110 tisuća noćenja ili 11 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Najveći porast i to za čak 23 posto zabilježen je u hotelskim smještajnim kapacitetima. A najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske i Češke.
– Imali smo i rekordan rujan unatoč brojnim kišnim danima, koji su imali za posljedicu manje gostiju od planiranih u privatnom smještaju – kazala je Anita Franin.


206
tisuća gostiju boravilo je na području grada Vodica od početka godine do 30. rujna

25
posto više noćenja zabilježili su hoteli u Vodicama u prvih devet mjeseci


Prezadovoljni smo ovogodišnjim turističkim ostvarenjima jer smo lanjsku cjelogodišnju brojku od milijun i 76 tisuća noćenja prebacili već krajem mjeseca kolovoza

18. travanj 2024 12:08