StoryEditorOCM
ŽupanijaGRADONAČELNIK JOSIP BEGONJA

U 2018. će biti više zapošljavanja u Drnišu, a započet će i uređenje reciklažnog dvorišta sredstvima EU

31. prosinca 2017. - 10:46

Kraj 2017-te bio je povod da upitamo Josipa Begonju, gradonačelnika Drnša, kako je zadovoljan učinjenim u ovoj, i kakvi su planovi u nadolazećoj godini.

Kraj godine Drnišu je donio vrijedno turističko priznanje, a dobra je vijest i poništenje dozvole za spaljivanje opasnog otpada u GIRK-u Kalunu.
- Drniš je već drugu godinu dobio Zlatnu boulu, priznanje TZ-a Šibensko-kninske županije za najuspješniju ruralnu destinaciju. Svakako da je to vrijedno priznanje za sveukupan trud, ne samo mene i službenika Grada Drniša, već i naših građana koji se bave ruralnim turizmom te onih koji pridonose da se ovaj vid turizma počinje značajnije afirmirati u drniškom kraju. Istovremeno, ono znači i obvezu da nastavimo razvijati turističku infrastrukturu što ćemo raditi i kroz europski projekt Adriatic Canyons Adventure Tours. Turizam neće nikad biti glavna i isključiva djelatnost na drniškom području, ali će imati značajnu ulogu u ostvarenju ukupnog dohotka na ovim prostorima.
Ne smijemo zaboraviti da ovdje postoji i niz industrijskih postrojenja koja su poslije rata obnovljena, ali su odoljela i kriznim vremenima. Što se tiče, u zadnje vrijeme medijski eksponirane, problematike prikupljanja, skladištenja, predobrade i termičke obrade opasnog i drugog otpada, ne postoji nikakvo posebno zadovoljstvo osim onog da smo pravna država i da je pravda spora, ali dostižna.

Izbjegnuta katastrofa na Promini

Po čemu će Drnišani još pamtiti godinu na izmaku?
- Cijela je godina nekako bila u ozračju predizbornog i postizbornog vremena. No, postojali su projekti koje smo pripremali ili provodili neovisno o izbornoj groznici, jer morate profesionalno svoj mandat odrađivati. Neki projekti su, nažalost, otpali poput gradnje zapornice i stvaranja mini akumulacije na Čikoli kako bi se omogućilo navodnjavanje dijela, danas uglavnom zapuštenog Petrova polja i to zbog ribice koju, čini mi se, vide samo neki. Ponekad mi se čini da se normama više štiti sve drugo nego ljudi.
Ovu godinu pamtit ćemo i po velikom požaru na Promini koji je uz velike napore gasitelja, pripadnike HV-a i građana ugašen gotovo u zadnji čas te je izbjegnuta velika katastrofa. Ostalih problema, posebno komunalnih, ima kao i u drugim sredinama, a napose manjim, ali smo se uvijek znali nositi s njima.
Koje projekti dovršavate i planirate u 2018. godini?
- Posebno veseli zapošljavanje nezaposlenih. I u 2018. godini porast će zapošljavanje kao u tvrtki Aluflexpack novi, koja je krajem ove godine već počela uzimati nove djelatnike. Također, i državna poduzeća predviđaju određena ulaganja kojima će se riješiti neka komunalna pitanja, a početkom godine će i službeno biti pušten u rad gradski kolektor sufinanciran sredstvima EU-a.
Tijekom godine započet će izgradnja reciklažnog dvorišta, također sredstvima EU-a, kako bi se građanima omogućilo lakše odvajanje otpada. Završit će se i projektiranje uređenja nepokretnih kulturnih dobara u sklopu EU projekta obnove kulturne baštine te dovršiti Centar za kompetencije u razvoju ruralnog turizma koji se isto sufinancira EU sredstvima, a očekujemo i pozitivan ishod za naša četiri projekta koja smo prijavili na natječaje za sufinanciranje sredstvima EU-a.

20. travanj 2024 04:12