StoryEditorOCM
ŽupanijaNezadovoljstvo

TZ Rogoznica ostala bez autonomije i dvije trećine prihoda

Piše Branimir Periša
4. lipnja 2020. - 10:55
Ovakvih prizora ovo ljeto baš i neće biti previše. Svi smo zazivali manje gužve, ali ne i propast sezone...Niksa Stipanicev/Cropix

Vijeće rogozničke Turističke zajednice prihvatilo je novi statut, usklađen s novim Zakonom o turističkim zajednicama i novi logo, nametnut od županijske Turističke zajednice.
Sve im je bilo unaprijed zadano, nisu imali puno manevarskog prostora, premda im ni jedan ni drugi akt nisu po volji. Izmjena u novom statutu koja najviše boli rogozničke turističke djelatnike je da više ne mogu kreirati vlastitu turističku promidžbu. Do sada su to odrađivali odlično koristeći sve moguće virtualne pogodnosti i platforme što je u prošloj godini rezutiralo s gotovo 800 tisuća noćenja, bez nautičara.

Otkazane ljetne priredbe

Od 1. siječnja ove godine sav marketing preuzimaju regionalne, odnosno, županijske turističke zajednice, a onim turističkim zajednicama ispod milijun noćenja bez obzira na miljune u blagajnama ostaje sudjelovnje u izradi strateških i razvojnih planova, ma što to značilo, i postavljanje turistčke signalizacije.
Turističke vijećnike posebno je oneraspoložio novi logo, u kojem po njima nema nikakva obilježja rogozničkog područja, zadržano je tek srce iz starog loga "Rogoznica - srce Dalmacije".
- Zbog pandemije korona virusa najviše je stradao turistički sektor, Turističke zajednice ostale su bez prihoda, jedina pozitvna stvar je što smo racionalnim poslovanjem uspjeli osigurati financijsku stabilnost i sredstvima iz predhodnih godina, bez kredita, možemo dočekati iduću turističku sezonu. Brojne turističke zajednice u našem okruženju to neće moći. Dobro će biti ako ostvarimo trećinu prošlogodišnjeg prometa - rekao je direktor ureda TZ-a Marijo Mladinić.
Zbog epidemioloških mjera i nedostatka prihoda otkazan je cjelokupni zabavno-kulturni program planiran za dolazeće ljeto. Unatoč krizi i financijskim problemima, Turistička zajednica će nastaviti s izradom projektne dokumentacije kojoj je cilj valoriziranje, zaštita i još veća promidžba slanog jezera Zmajevo oko i legende o zmaju Murinu. Posljednjih se godina taj segment naše ponude prometnuo u pravu turističku atrakciju - zaključio je direktor Mladinić.

'Svi smo ranjeni!'

- Svi smo ranjeni, svako ima neku svoju bilancu prema kojoj donosi poslovne odluke, međutim, ne bi se trebali predati. Napravimo sada ono što možemo, uredimo konačno zelene površine i cvjetnjake koje su trenutno u očajom stanju. Treba nam više čistoće i urednosti, biciklističke staze trebaju bolju signalizaciju, plaže moraju biti spremne već početkom lipnja...
Ako već nemamo novaca za velike koncerte i spektakle, napravimo neke male, angažirajmo vlastite snage, svatko od nas trebao bi se uključiti i doprinijeti da i ono malo gostiju što dođe ove godine iz Rogoznice odnese pozitivne dojmove. Da nam se vrate i dogodine! - istaknuo je Ante Radić, poznati rogoznički ugostitelj i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik.

23. travanj 2024 13:02