StoryEditor
ŽupanijaNACIONALNI PARK KRKA

Turistima ne smetaju ni vrućine, ni cijene ulaznica od 200 kuna: Slapovi pod opsadom

Piše Joško Čelar
20. srpnja 2018. - 15:09

Iako je od lipnja lanjske godine ophod turista Skradinskim bukom, glavnim punktom Nacionalnog parka Krka, uspostavljen samo jednosmjernim, kružnim tokom, u dužini od oko dva kilometra, radi smanjenja gužve na tom najposjećenijem lokalitetu, oko slapova i dalje vrije od posjetitelja.

Prema informacijama što smo ih na licu mjesta dobili od Katie Župan iz Odjela za odnose s javnošću, koja nas je pratila, u Buku se nalazilo više od 5000 ljudi. U dugoj koloni posjetitelja svih dobi, prešli smo Krku do slapova kroz divljinu guste šume, preko drvenih mostića, nad potocima i jezercima rijeke. I u ovo ljetno doba huk atraktivnih slapova može se odatle čuti na kilometar daleko.

A za sve užitke na tim i drugim prostorima NP-a Krka treba sada, u glavnoj turističkoj sezoni, platiti cijenu ulaznice od 200 kuna po osobi. Usprkos tome, velika stiska vlada na svakome koraku. Posjetitelji masovno dolaze automobilima i autobusima puni znatiželje upoznati se s brojnim sadržajima koji im se nude uza svu izdašnost prirode.

– Na prostoru Etno sela ponad slapova uz ugostiteljsku ponudu, imamo srednjovjekovni mlin, tkalački stan, kovačnicu, praonicu sukna, izložbu o HE Jaruga i staroj HE Krka iz 1896., izložbu o cijelome toku Krke od izvora do manastira Krka, Roškoga slapa, Visovca i Skradinskoga buka, što je dio i ovogodišnjega Krkina ljeta. Sve u svrhu upoznavanja turista s povijesnom baštinom tih krajeva – veli nam Župan.

Tome treba dodati i glazbene večeri u Skradinu, Roškome slapu i Drnišu, te Burnumske ide, starorimske poganske običaje za punoga mjeseca, koje će se održati 13. kolovoza na arheološkome nalazištu Burnoma, u rimskoj areni kod Ivoševaca, kao i programe Mitovi i legende o rijeci Krki, te festival "Zeleno oko" (Green eye) koji će se idućega mjeseca upriličiti u Šibeniku.

Najveća koncentracija gostiju je oko odmorišta – "livade" uz slapove, restorana Stari mlin i mosta. Glava do glave. Ondje smo susreli i Slovake iz mjesta Levice koji ljetuju u Svetom Filipu i Jakovu. Gospođa iz te skupine rekla nam je kako treći put posjećuju Krku. Otkako posjećujemo to najpoznatije dalmatinsko izletište otprije više desetljeća, ne pamtimo toliko gužve od ljudi, među koje kao da ne može "ni igla propasti". Svi fotografiraju, pa je u tu svrhu na jednome mjestu drveni most i proširen, što nije riješilo problem.

A na povratku sa slapova do parkirališta ostalo je, na temperaturi od 32 stupnja, još svladati i stotinjak strmih stuba, kojima umornu malu djecu njihovi roditelji nose u torbama. Uza sve to, nismo zažalili truda, niti čuli za ijednu nezgodu među posjetiteljima, kakvih je nekad znalo biti.

10. svibanj 2021 23:37