StoryEditorOCM
ŽupanijaBit će zanimljivo

Turbulentna politička jesen u Šibensko-kninskoj županiji: Želi li Stipe Petrina prikazati Marka Jelića kao ‘prikrivenog HDZ-ovca‘?

Piše Zdravko Pilić
27. studenog 2021. - 09:15

Kad su se nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine dogodile promjene, jedan od lokalnih HDZ-ovaca izgovorio je rečenicu koja je sasvim dobro pretkazala što će se u Županiji šibensko-kninskoj nakon njih događati: "Bit će zanimljivo. Oni nisu navikli bit na vlasti, a mi ne znamo što to znači bit oporba!".

I pogodio je. Jer, i jedni i drugi otad se, od izbora, bave sami sobom. I široka koalicija, okupljena oko Marka Jelića, koja još uvijek nije našla modus operandi, a i HDZ, koji je tek prije neki dan dobio novog predsjednika Županijskog odbora, šibenskog gradonačelnika Željka Burića. Koji tek treba posložiti svoju ekipu.

Rogoznicu, primjerice, čekaju novi izbori, a još se ne zna tko će tamo biti HDZ-ov kandidat za novog načelnika. A tamo su ionako u nezavidnoj situaciji, nakon što im je njihov načelnik, mlađahni Mario Mladinić, nenadano dao ostavku, niti šest mjeseci nakon izbora.

Iako se to iz šibenske perspektive još ne doživljava kao nešto važno, gubitak Rogoznice bio bi veliki udarac i za HDZ i za novog predsjednika ŽO-a. Koji bi tako već u startu, u prvoj godini mandata, izgubio dosad besprijekoran imidž vječitog pobjednika.

Istodobno, ako na novim izborima u Rogoznici pobijedi Ljubo Županović Lebo, s Nezavisne liste Stipe Petrine, to bi moglo dati snažan vjetar u leđa primoštenskom načelniku. I dodatno ojačati njegov položaj senior partnera unutar koalicije okupljene oko Marka Jelića.

U međuvremenu, lako je moguće da se dogode i novi izbori u županiji, za Županijsku skupštinu, kojima partneri u vlasti straše jedan drugoga. Petrina otvoreno poziva Marka Jelića na ostavku i da izađu na nove izbore. Da se izvažu, pa da vide koliko pizaju. I koliko će Jelić dobiti bez podrške NL Stipe Petrine.

Istodobno, Marko Jelić mu uzvraća da mu je blizu donošenje proračuna – ako ga Petrina ne podrži, eto mu novih izbora! Ispada tako da su bračni partneri već u fazi rastave, samo se sada fajtaju oko toga tko će pred svijetom, odnosno biračima, ispasti kriv za to.

I to će biti još jedan zahtjevan test za novi, Burićev HDZ. Hoće li se držati po strani, čekajući nove izbore? Ili će dati ruku Marku Jeliću za izglasavanje proračuna? I tako mu pomoći da se riješi Stipe Petrine i de facto uspostavi novu koaliciju s njim u Županijskoj skupštini. A time i novi odnos snaga. Protiv čega Marko Jelić ne bi imao ništa. Tako se održavao na vlasti i u Kninu.

Ni Stipe Petrina protiv takvog razvoja događaja ne bi imao ništa, jer bi mu omogućilo da se dodatno pozicionira kao jedina prava oporba u Županiji šibensko-kninskoj, pogotovo u situaciji faktičnog nestanka SDP-a s političke scene, kao jedina snaga koja želi stvarne, a ne "kozmetičke promjene".

Ali i da diskreditira Jelića kao "prikrivenog HDZ-ovca" koji bi koalicijom s HDZ-om konačno pokazao svoje "pravo lice". To bi mu omogućilo da se na novim – redovnim ili izvanrednim, svejedno – izborima konačno i sam kandidira za župana, ali i da napadne grad Šibenik, na način da tamo podrži bivšeg SDP-ovca, a sada nezavisnog Franka Vidovića, kao kandidata za šibenskog gradonačelnika.

S njim je ionako već odavno u sličnim kombinacijama...

25. travanj 2024 10:14