StoryEditorOCM
Županijazlatne ruke

Tribunjskom kalafatu dodijeljeno priznanje Hrvatske obrtničke komore: ‘Izrađujemo leute, gajete, neretvanske lađe...‘

Piše Šibenski.hr
2. srpnja 2024. - 17:49
Uvijek sam okružen brodovima, radim na brodogradilištu cijeli svoj život i nastavit ću tako! – kazao je gospodin StipaničevTom Dubravec/Cropix

Danas je u Zagrebu, prigodnim programom, obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore, uz tradicionalnu dodjelu visokih priznanja najuspješnijim hrvatskim obrtnicima i obrtnicama - „Zlatne ruke”, a jedan od laureata ove godine je Igor Stipaničev, vlasnik brodogradilišta Stipaničev iz Tribunja.

Uz župana dr. sc. Marka Jelića, svečanost su svojom nazočnošću uveličali brojni visoki gosti i uzvanici - predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, saborska zastupnica i izaslanica Predsjednika Hrvatskog Sabora, Branka Juričev-Martinčev, ministri na čelu s resornim ministrom gospodarstva, Antom Šušnjarom, saborski zastupnici, župani te brojni drugi cijenjeni gosti.

Na početku Svečane akademije, okupljenima se obratio predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil:

– Uz obilježavanje jubilarne 30. obljetnice održavanja obnoviteljske Skupštine Hrvatske obrtničke komore, ove godine slavimo i 172  godine organiziranog obrtništva u spomen na 1852. godinu, kada su osnovane obrtničko-trgovačke komore u Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Na nacionalnoj razini, organizirano obrtništvo ulazi u svoje četvrto desetljeće, ali je daleko od krize srednjih godina. Jako dobro znamo tko smo, koja je naša zadaća i kako je postići. Nikad nismo bili otvoreniji, uključiviji i snažniji! – kazao je Kratohvil i dodao da danas u RH djeluje 118 792 obrta koji zapošljavaju više od 231 000 ljudi, što je 10 posto više u odnosu na prošlu godinu.

image

igor stipaničev

ŠkŽ/

Potom su najuspješnijim hrvatskim obrtnicima i obrtnicama tradicionalno dodijeljena najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore - Statua i Povelja „Zlatne ruke”, a jedan od nagrađenih je i vlasnik brodogradilišta Stipaničev, Igor Stipaničev iz Tribunja, kojem je ovo prestižno priznanje uručeno za izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih manifestacija.

– Bavim se tradicijskom drvenom brodogradnjom, kojom se bavio i moj otac. U brodogradilištu izrađujemo leute, gajete, pasare, radne ribarske brodove, turističke brodove, a trenutačno - neretvanske lađe. Posao je zahtjevan i pun izazova, ali je posao kojeg volim. Uvijek sam okružen brodovima, radim na brodogradilištu cijeli svoj život i nastavit ću tako! – kazao je gospodin Stipaničev i zahvalio se na nagradi uime svih laureata. 

image

igor stipaničev

ŠkŽ/

Podsjetimo, Hrvatska obrtnička komora dodjeljuje „Zlatne ruke" uglednim i časnim članovima Komore za izuzetna poslovna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva i malog poduzetništva, kao i drugim fizičkim i pravnim osobama, koji su svojim djelovanjem dali značajan doprinos razvoju obrtništva Hrvatske.

02. srpanj 2024 17:49