StoryEditor
ŽupanijaIz drugog pokušaja

Tribunjci su željeli fakultetski obrazovanu osobu, a Ministarstvo je smatralo da je dovoljna viša stručna sprema: usprkos apsurdnim pravilima Josipa Jerkov ipak na čelu TZ-a

Piše Ante TALIJAŠ
3. studenog 2018. - 11:24

Nakon što je Ministarstvo turizma poništilo natječaj o izboru Josipe Jerkov za direktoricu Ureda Turističke zajednice općine Tribunj, ova diplomirana ekonomistica ponovno je izabrana na tu funkciju na provedenom ponovljenom natječaju.

Kako smo već pisali o ovom slučaju, Josipa Jerkov izabrana je za direktoricu TZ-a Tribunj u veljači ove godine, da bi šest mjeseci kasnije Ministarstvo turizma donijelo rješenje kojim je poništen njezin izbor na čelnu funkciju krovne turističke institucije u Tribunju.

Naime, Ministarstvo turizma je natječaj proglasilo nezakonitim jer je u uvjetima natječaja stajalo da kandidati moraju minimalno imati Visoku stručnu spremu (fakultet) i najmanje tri godine radnog iskustva u turizmu. A prema tumačenju Ministarstva turizma, u zakonskim propisima stoji da se u natječaju trebala tražiti minimalno viša stručna sprema i jedna godina radnog staža u turističkim djelatnostima.

A u ovom slučaju vodstvo općine Tribunj na čelu s načelnikom Markom Grubelićem samo je željelo da njihovu Turističku zajednicu vodi stručna i fakultetski obrazovana osoba. No, zbog apsurdnosti zakona natječaj je pao, pa su Vijeće i Skupština TZ-a Tribunj na zahtjev Ministarstva turizma morali raspisati novi.


Članovi Skupštine TZ-a, pak, jednoglasno su nakon provedenog natječaja ponovno za direktoricu izabrali Josipu Jerkov na mandat od četiri godine. Očekivana je to odluka, jer su članovi Skupštine bili unisonog stava da je Josipa Jerkov u proteklih osam mjeseci koliko je bila direktorica znatno unaprijedila rad Ureda Turističke zajednice. Prihodi su uvećani za više od sto tisuća kuna zbog uspješne naplate starih potraživanja. Napravljena je nova web-stranica koja odgovara suvremenim trendovima, izrađen je novi logo i novi slogan TZ-a. Dizajnirane su i izrađene nove turističke brošure, a u mjestu su postavljene web-kamere s prijenosom uživo.

- Ministarstvo turizma ocijenilo je da naš prvi natječaj na kojemu je Jerkov izabrana za direktoricu nije bio u skladu sa zakonskim propisima. Nažalost, obilo nam se o glavu naše traženje obrazovanijeg i iskusnijeg kadra na čelu Turističke zajednice. Ne želeći se povlačiti po sudovima s ministarstvom, raspisali smo novi natječaj prema minimalističkim uvjetima definiranim zakonskim propisima - kaže Marko Grubelić, općinski načelnik i predsjednik Skupštine TZ-a Tribunj.

- Pored Josipe Jerkov na novi natječaj javio se još samo jedan kandidat koji nije predao potpunu dokumentaciju, te mu je javljeno da nije zadovoljio uvjete natječaja. Nakon provedenog testiranja i intervjua pred članovima Skupštine, Josipa Jerkov ponovno je izabrana za direktoricu. Žalbeni rok traje osam dana i ako ne bude osnovane žalbe, ponovno ćemo imati našu staru novu direktoricu Jerkov - zaključio je načelnik Grubelić.

Još je dodao kako je puno vremena i živaca izgubljeno oko ove naizgled jednostavne i čiste situacije te se nada da u budućnosti općina Tribunj neće imati ovakvih administrativnih problema, a kako bi se mogli usmjeriti na važnije stvari u životu njihove male općine.

15. travanj 2021 06:01