StoryEditor
ŽupanijaVeliko srce

Tribunjci pomažu poznatoj glumici koja je u mirovini i teško bolesna, a zbog loše materijalne situacije nije u mogućnosti kupovati prijeko potrebne skupe lijekove

Piše Ante Talijaš
23. studenog 2017. - 10:59
rgx time: 0.00014805793762207

Kulturna udruga "Tribunj" već punih 15 godina okupljalište je velikog broja tribunjske djece i mladeži, koji svoju kreativnost iskazuju kroz različite oblike kulturno-umjetničkog djelovanja. Udruga je to koja ima i veliko, humanitarno srce...
Zanimljivo je da je udruga osnovana 2002. godine na inicijativu Tribunjke Milene Stipaničev-Ebel i njezina supruga Hermanna Ebela. Ovaj hrvatsko-njemački bračni par, vlasnik je jednog od najpoznatijih svjetskih jedrenjaka "Sea Clouda", a upravo njihovim posredstvom, humanitarna udruga "Arche Noah" iz Hamburga isfinancirala je i uređenje i opremanje prostorija Kulturne udruge "Tribunj".Danas, u sklopu ove udruge smještena je knjižnica s fondom od tri tisuće knjiga, dječja igraonica, internetski centar, a gotovo stotinjak tribunjskih dječaka i djevojčica uključeno je u aktivnosti likovne radionice, sekcije klasičnog baleta i dramske radionice. Prostorije udruge mjesto su raznovrsnih izložbi, predstava i koncerata.
- Ova naša tribunjska udruga, zapravo je postala jedan od najsuvremenijih kulturnih centara Šibensko-kninske županije za razmjenu ideju. To je prostor koji povezuje raznolike umjetničke izričaje, koji ohrabruje eksperimentiranje, inspirira dječju kreativnost i podržava inovaciju. Kroz udrugu kreiramo kvalitetan, prepoznatljiv, raznolik i uravnotežen program za našu djecu i mlade, a ujedno čuvamo i promoviramo tradicijsku kulturnu baštinu tribunjskog kraja - kaže nam Lucija Cvitan, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, koja već nekoliko godina na volonterskoj osnovi uspješno vodi dramsku radionicu.

A upravo je dramska radionica najaktivnija i s dvadesetak dječaka i djevojčica u dobi od šest do 15 godina najbrojnija sekcija Kulturne udruge. Iza ove dramske družine su brojne predstave za djecu, plesni i pjevački igrokazi te recitali kojima su sudjelovali u mjestima i gradovima diljem Šibensko-kninske županije i Dalmacije... Kako doznajemo od profesorice Lucije Cvitan, ovih dana su angažirani na pripremi humanitarne priredbe koja je namijenjena Jadranki Matković, našoj poznatoj glumici iza koje je 68 filmskih i 28 uloga u televizijskim serijama te više stotina predstava na kazališnom daskama.- Veliki je doprinos glumice Jadranke Matković hrvatskoj filmskoj i kazališnoj sceni. Ona je danas u mirovini i teško bolesna, a zbog loše materijalne situacije nije u mogućnosti kupovati prijeko potrebne skupe lijekove. Stoga smo pokrenuli humanitarnu akciju da prikupimo novčana sredstva za ovu našu kulturnu djelatnicu kako bi je financijski pomogli u daljnjem liječenju... U sklopu humanitarne večeri koja će se održati u predblagdansko vrijeme u prostorijama udruge 9. prosinca u 18 sati, naša dramska radionica izvest će dvije predstave i jedan plesni igrokaz. Pridružit će nam se i šibensko kazališna družina "Virko" s jednom svojom predstavom, a na priredbi će koncertom božićnih pjesama nastupiti i Mješoviti pjevački zbor "Lira" iz Vodica. Tijekom ove priredbe, prodavat će se božićni ukrasi koje su izdradila djeca iz naše dramske radionice kao i ostalih sekcija Kulturne udruge "Tribunj". Uglavnom, sav prihod s ove humanitarne priredbe namijenjen je Jadranki Matković - kazala je profesorica Lucija Cvitan.

# HUMANITARNA AKCIJA#TRIBUNJ# GLUMICA # JADRANKA MATKOVIć

Izdvojeno