StoryEditorOCM
ŽupanijaŽIVOT BEZ STRUJE

Tri kilometra od centra Knina, ali kao da su na kraju svijeta: ‘Ne možeš se okupati, kuhati, ništa...‘

Piše Šibenski.hr
25. studenog 2023. - 13:52

Mještani naselja Kovačić nadomak Knina bez struje su bili 46 sati - to više i nije novost. Kucaju na vrata, zovu HEP, ali situacija s kojom se susreću već duga dva desetljeća ostaje nepromijenjena. Tvrde kako se mreža ne održava, prekid napajanja se učestalo ponavlja, a strpljenje i razumijevanje - nestaje.

Od centra Knina udaljeni su samo tri kilometra. A uvjeti života kao da su na kraju svijeta.

- Nema struje. Hoće li doći, ne znamo, kaže za HRT Dušanka Gambiroža, mještanka. 

Prilikom našeg posjeta bez struje su bili gotovo dva dana.

- Bez struje je teško. Zapalimo svijeću, uzmem bateriju, snalazimo se. Što se tiče u frižidera, sve propada, već je počelo smrditi, kaže. 

Polako gube strpljenje jer kad struje nema, sve se teže obavlja.

- Kako ne bi ljutilo. Bi li vas ljutilo, ne možeš se ni okupati, kuhati, ništa, kaže Milan Cigić, mještanin.

I tako se nakon svakog kišnog nevremena stotinjak mještana Kovačića, ali i Biskupije i Vrbnika - vraća stoljeće unatrag.

S ovim dugogodišnjim problemom - grad Knin nije upoznat.

- Meni je ovo prva informacija da taj problem postoji. Nama se građani nisu obraćali s tim problemom i grad nije nužan osigurati adekvatan priključak električne energije, rekao je Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina.

Ali HEP jest. Kažu, posljednjih pet mjeseci problema sa strujom nije bilo, ali opskrbu sporne trafostanice Kunčević namjeravaju poboljšati.

"Tako je u planu projekt njenog povezivanja srednjonaponskim vodom s trafostanicom Dizel, čime bi se izbjeglo napajanje isključivo preko dalekovoda Knin - Kosovo", odgovorili su iz HEP-a.

No mještani su frustrirani jer predugo se vrte u krug.

Nakon našeg odlaska struja je stigla u njihove domove. No poučeni iskustvom već pripremaju i drva i svijeće za novu borbu s mrakom.

28. travanj 2024 06:22