StoryEditorOCM
Županijašveđanka Isabella

Tko je manekenka koja je zauzela rogoznički otok? Mještani tvrde da je bogata, a priča se i da ima psihičkih problema

Piše Mario Pušić/JL
14. lipnja 2022. - 18:18

Već dva dana se ne zna gdje je poznata švedska manekenka Isabella Viola Lindblom (31), koja je prije više od mjesec dana uzurpirala rogoznički otok Jaz, naselila ga i proglasila svojim, piše Jutarnji.

U Općini se nadaju da je otišla s njihovog područja i poštedjela ih daljnjih problema, a mještani nam govore da se vjerojatnije samo prikrila na otočiću, jer da je previše uložila energije u uređenje prostora za život da bi ga samo tako napustila. Iako je spavala u ležaljci razapetoj među dva stabla, počela je saditi vrt, te je dovukla i šest, sedam kokoši. Što se tiče tih životinja, ona kaže da ih je željela osloboditi kako bi mirno uživale u svojoj slobodi, zajedno s njom.

Jaz je od kopna udaljen možda pedesetak metara morskim kanalom, na obje obale Isabella ima po jedan gumeni čamac te tako prometuje. No, jako dobro se povezala s mjesnim taksistima, koji ju opskrbljuju potrepštinama. S njom je pričala gospođa koja ima zemljišta na obali koja glede na otok.

image

Otok Jaz

Robert Fajt/Cropix

- Bojim se da se iza svega krije neka njezina vrlo tužna priča, možda bi bilo jasnije kada bi je ona htjela ispričati. U nekoliko navrata koliko smo pričali, ja je nisam uspjela doznati. Zaključujem da ima jako puno novca, plaća sve što treba, makar i dvostruko, za potrepštine i usluge, taksiraju joj kopnom i morem, u lokalnoj marini obavlja higijenske stvari i tušira se. Nitko zapravo ne znam njezinu misiju, osim što tvrdi da je zauzela otok - govori nam mještanka.

Vidi se na njoj manekenska linija i manekenske crte lica, iako je, kaže nam bračni par koji je s njom pričao, sada vrlo mršava. Onome tko joj ne odgovara, ne dozvoljava da priđe otoku. Neki misle da ima psihičkih problema, drugi dodaju da joj je droga popila mozak, a Rogozničanka s kojom smo pričali nam svjedoči da je u desetak minuta razgovora popila gotovo litru votke.

- Bila je bosonoga, pa me čak zatražila da joj posudim natikače nakratko. Kad joj dosadi na kopnu, legne potrbuške u svoj čamac, te rukama odvesla na otok. Kažu da je nestala, no suprug i ja smo ovdje sjedili u ponedjeljak oko ponoći i vidjeli smo svjetlo na otoku, kao od neke lampe. Možda je tamo, možda ne - govori žena.

Neslužbeno doznajemo da je ona u Republiku Hrvatsku došla prošle godine te je neko vrijeme bila na području Zagreba. Nitko ne zna je li negdje bila u međuvremenu i zašto je došla u Rogoznicu, odnosno kako je izabrala baš ovaj otok da ga proglasi svojim. Policija je utvrdila da nema prijavljeno boravište te su joj odredili novčanu kaznu, naložili joj da mora napustiti otok, odnosno negdje prijaviti boravak.

image

Otok Jaz

Robert Fajt/Cropix

Glavobolje zadaje i općinskoj načelnici Aniti Živković, koja nam govori da je Šveđanka na "svojem" otoku posljednji puta viđena u nedjelju, kao i da je u kontaktu s policijom koja za njom traga.

- Ja mislim da je to cura koja ima zdravstvenih problema, treba joj pomoć i to je najgore u cijeloj ovoj priči. Mi smo napravili sve što smo trebali, naš komunalni redar je izašao na teren, obavijestili smo policiju i Ministarstvo graditeljstva koje upravlja državnom imovinom, policija je obavijestila turističku te sanitarnu inspekciju zbog kokoši. Turistička inspekcija ne može sprovesti zakonsku regulativu, jer ona ne spava u šatoru već u ležaljci, postoji zakon koji zabranjuje sitničarenje, no ona se nije odala prošnji. Postoji zakon da se naplaćuje kazna ako duže od 90 dana ne prijaviš boravište, no ona ima novca za platiti kaznu. Iskreno, ja bih najradije samo da ode na neko drugo mjesto – govori nam načelnica Rogoznice Anita Živković.

Isabella je rođena 1991. godine u Švedskoj, modelingom se bavila od svoje 19. godine, nosila je revije poznatih brendova i krasila naslovnice modnih časopisa. Nažalost, za nju nitko nije pitao svih ovih mjeseci.

18. travanj 2024 20:30