StoryEditor
ŽupanijaVelike igre u malom mistu

Tko će dobiti tribunjsko obiteljsko srebro? Petrović: Ne daju mi da spasim zadrugu; Grubelić: Općina Tribunj će je spasiti

11. svibnja 2018. - 13:18

Teško je razumjeti, ali sudbina jedne uljare (zadruge), trenutno u, navodno nezakonitom, zakupu, podigla je na noge, pače mobilizirala, i državne institucije i poduzetničke krugove i lokalnu općinsku vlast. Vodi se otvoreni rat između zakupca zadruge, tvrtke "Falcon Peregrin" Zagreb i stečajnog upravitelja Damira Šebetića, odnosno općine Tribunj koja je, kako kaže načelnik Marko Grubelić, odlučna spasiti zadrugu i tradiciju staru 70 godina, a u dobre namjere dosadašnjeg zakupca više ne vjeruje. Zato se uključila u natječaj vlastitom ponudom, ne bi li zaustavila sve potencijalne malverzacije oko zadruge i njezine imovine. To nekoć tribunjsko "obiteljsko srebro", već je dijelom rasprodano (restoran na Zamalinu prodan Slovacima), a moglo je biti nukleus prosperiteta općine...

Otvaranje ponuda pristiglih na javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju i revitalizaciju Poljoprivredne zadruge Tribunj, pokazalo je da zainteresiranih kupaca itekako ima. Na natječaj, zatvoren 30. travnja, javilo se čak 16 ponuđača. Među njima i "Falcon Peregrin", čiji direktor Zdravko Petrović tvrdi da im je natjecanje zapravo bilo zabranjeno, odlukom upravitelja Šebetića kojeg optužuje za zloupotrebu položaja i nanošenje štete državi uništavanjem PZT-a. Istodobno, navodi Petrović, želi se pogodovati privilegiranom ponuditelju, lokalnoj tvrtki "Merk&Merk", otuđiti imovinu zakupca, uništiti poljoprivrednu proizvodnju u PZT "najvjerojatnije pokušajem apartmanizacije ili servisom i lakiranjem brodova u suradnji s Merkom".

U javnom pozivu (neobvezujućem natječaju) doista je stajalo da se neće uzimati u obzir ponude koje dolaze od dužnika PZT-a ili ako je ponuđač u sudskom sporu sa Zadrugom, izravno ili preko povezanih osoba. U toj je formulaciji Petrović lako prepoznao "Falcon Peregrin", koji je ušao u zakup PZT-a u travnju 2015., nakon više neuspjelih pokušaja prodaje imovine i propalih zakupa.

Tvrdi da je njegova tvrtka provela sanaciju zadruge koju je preuzela u zapuštenom i devastiranom stanju, dovršila pogon za preradu maslina, investirala više od 3,8 milijuna kuna, namjeravala napraviti i pogon za konzerviranje voća i povrća, i uredno plaćala zakup od 696.250 kuna, ispunivši sve preuzete obveze iz ugovora. Stoga drži nezakonitim natječaj u kojemu je njegovoj tvrtki onemogućeno ravnopravno sudjelovanje, a što, po njemu, svjedoči o namjeri stečajnog upravitelja da ugasi proizvodnju u PZT-u i zemljište prenamijeni.

Optužuje Šebetića i da nastoji preuzeti svu imovinu u prostoru PZT-a, bez prethodne verifikacije dijela imovine koja je nesporno vlasništvo zakupca, a takav postupak prema svojoj imovini, kaže Petrović, zakupac neće dopustiti. Zbog toga, čini se, stečajni upravitelj do danas nije uspio dobiti ključeve PZT-a kako bi obavio uvid u zatečeno stanje i napravio stečajni plan. S druge strane, Petroviću je i izostanak stečajnog plana dokaz lošeg rada upravitelja, čiju je smjenu predlagao Skupštini vjerovnika.

Danas očekuje da država preuzme odgovornost nad imovinom "Falcon Peregrinija", "omogući poštene uvjete onima koji žele u PZT ulagati, i da ne dopusti štetu koju joj čini stečajni upravitelj", kaže Petrović u ime zakupca koji je i vjerovnik PZT-a sa 0,65 posto, dok je s 99,35 posto vjerovnik država - odnosno Porezna uprava.

- Pravna država ipak funkcionira svakim danom sve bolje i zato su mediji bombardirani raznim podnescima kojekakvih nezadovoljnika kojima ne ide na ruku djelovanje pravne države - kaže Šebetić, drugi na dužnosti u PZT-u u stečaju koji traje od 2012.

Prvi stečajni upravitelj Draško Lambaša se sam povukao...
- Meni je lakše jer nisam iz lokalne sredine, nego sam u Zagrebu, ali svejedno dobivam prijetnje, i u najmanju ruke čudne pozive i poruke. Ovaj stečaj traje toliko godina jer čim se pojavi kakav normalan, pošten kupac doživi takve prijetnje da odmah odustaje. Moj je cilj da se nađe solventan kupac, da se spasi Uljara i da u državni proračun po toj osnovi uđe što više novca jer je dug PZT-a više od 10 milijuna kuna. Petrović već dvije godine ne plaća najamninu - tvrdi Šebetić - ne želi predati ključeve PZT-a ni Poreznoj ni stečajnom upravitelju i zato smo ga onemogućili da konkurira u natječaju. Kad bi dozvolio da se natječe netko tko je dužan oko milijun kuna PZT-u, mogli bi me optužiti da sam korumpiran. Nadam se da ćemo naći zdravog investitora koji ima novca da osigura nastavak poslovanja zadruge, a u interesu lokalne zajednice. Ovo je bio neobvezujući natječaj na temelju kojeg ćemo formulirati obvezujući koji je u pripremi - kaže Šebetić.

Načelnik općine Marko Grubelić konsterniran je izjavama Zdravka Petrovića i postupanjem "Falcon Peregrinija".
- Koliko laži, koliko samo laži! Laže da je platio zakupninu, koliko ja znam, nije! To je opasan čovjek, bolje da ne govorim dalje - ogorčen je Grubelić.
- Kako može optuživati stečajnog upravitelja za zloupotrebu položaja jer mu je onemogućeno sudjelovanje na natječaju, ako je taj natječaj blagoslovilo ŽDO koje predstavlja Poreznu upravu kao glavnog vjerovnika - ističe Grubelić.

Na otvaranju ponuda za iskazivanje interesa za kupnju PZT-a, bilo je vrlo zanimljivo - kaže načelnik.
- Mogli smo staviti 30 stolica i naplaćivati karte. Čudno se društvo sjatilo, neobični ponuđači, njih čak sedam ponude su poslali s iste pošte u razmaku od sat vremena, što svakako upućuje na neke zaključke. To je jedna ružna, suspektna priča. I baš zato, da bi se spriječile sve daljnje eventualne malverzacije oko zadruge, općina je napravila svoj plan revitalizacije PZT-a i ponudila milijun kuna odmah, 4,2 milijuna kuna kroz idućih 11 godina i ulaganje u opremu, 4 milijuna kuna na leasing. Želimo preuzeti zadrugu i spasiti je. PZT je kao kokoš koju svi čerupaju, a već je očerupana, pa se pokazuje da je PZ modus operandi za brzu i solidnu zaradu u sezoni prerade maslina. Očekujem nove sumnjive pozive na mobitel, od jutros sam ih već imao nekoliko. Previše je ovo mala priča s previše velikih igrača upletenih u nju. I zato smo se javili na natječaj, želeći presjeći taj nesretni lanac - poručio je načelnik Grubelić.

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:52