StoryEditorOCM
ŽupanijaNa najopasnijim dionicama

Tišnjani postavljaju kamere kojima će se boriti protiv nereda u prometu: Izravno će biti povezane s policijom

Piše Toni Veljača
3. svibnja 2022. - 13:36

Općina Tisno ozbiljno se uhvatila u koštac s problemima na svojim prometnicama, ponajviše na državnim cestama koje prolaze kroz Općinu, a na kojima se nerijetko vozi daleko brže od zakonski dopuštenog. Prekomjernim brzinama, Općina je odlučila stati na kraj pomoću kamera koje će nadzirati državne prometnice. Prema riječima načelnika Tisnog, Kristijana Jareba, postavljene kamere trebale bi smanjiti broj prometnih prekršaja.

- Bez suglasnosti Hrvatskih cesta i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) na državnim cestama mi kao Općina ne smijemo intervenirati, jer je upravljanje u njihovoj nadležnosti. Ostala nam je onda jedina opcija, a to je da postavimo nadzorne kamere koje će u ovom slučaju mjeriti brzinu vožnje – naglašava Jareb.

Riječ je o ukupno pet kamera koje će biti postavljene na najopasnijim dionicama. Četiri kamere kontrolirat će brzinu vožnje, sustavom će biti povezane direktno s policijom koja će njima i upravljati, dok će peta kamera biti postavljena u samom centru Tisnog, a koristit će je prometno redarstvo za snimanje nepropisnog parkiranja.

Lokacije na kojima će se postaviti kućišta za kamere već su definirane, te odobrene od strane MUP-a.

- Dakle, kamere postavljamo na ulazu u Dubravu kod Tisnog, na samom skretanju za mjesto, potom na ulazu u Tisno, kod škole, zatim kod doma za starije u Tisnom, te u Betini kod budućeg trgovačkog centra. Inače na području Općine imamo cijeli sustav koji nadzire promet i javne površine. Kamere koje ćemo sada postaviti, osim što su znatno skuplje, direktno su povezane s policijom, odnosno prometnim redarstvom, to je važno za naglasiti – ističe načelnik.

Investicija je vrijedna gotovo 218.000 kuna s uključenim PDV-om, a financirat će se u potpunosti iz proračuna Općine.

- Sljedeće godine u planu nam je postaviti još nekoliko kamera, naravno ovisno o tome koliko će se ove pokazati efektivnim, a vjerujem da hoće. Još je nekoliko lokacija na području Općine koje su problematične, ali jednostavno ne možemo sve u jednoj godini financirati – rekao je Jareb.

Inače, ova investicija nije jedina kada je ulaganje u prometnu sigurnost u pitanju. Općina Tisno je od MUP-a u sklopu projekta "Sanacija opasnih mjesta – postavljanje prometne signalizacije" dobila bespovratnih 425.000 kuna koje će biti uložene u sigurnost općinskih odnosno županijskih prometnica.

- To je novac koji ćemo uložiti u prometnu signalizaciju, ako povežemo ove dvije investicije onda vidimo da je u prometnu sigurnost uloženo više od pola milijuna kuna – zaključio je Jareb.

26. travanj 2024 14:57