StoryEditorOCM
ŽupanijaDan općine Promina

Tihomir Budanko: Vremena za čekanje nemamo - depopulaciju Promine moramo zaustaviti ili nas za par desetljeća neće biti (FOTO)

Piše Katarina Rudan
23. srpnja 2017. - 16:42


Dvodnevno obilježavanje 134. obljetnice utemeljenja Općine Promina i obilježavanje spomendana na pale branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu, završava danas sportskim programom.

Obilježavanje je počelo u petak, javnom tribinom na temu „Demografija i gospodarski razvoj" na kojoj su govorili ugledni hrvatski demograf i profesor na zagrebačkom PMF-u, dr. sc. Stjepan Šterc , predsjednik Kulturnog sabora Zagore  Nedjeljko Marinov i predsjednik Matice hrvatske Drniš Stipe Ramljak.



Tribina je, čega se u prigodnom govoru na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja je održana u subotu u nazočnosti brojnih uzvanika i gostiju, dotaknuo i načelnik općine Tihomir Budanko, ukazala na katastrofalnu demografsku sliku ne samo općine Promina već cijele Šibensko-kninske županije.

- Ne čeka nas u tom smislu sigurna i lijepa budućnost ukoliko se svi skupa ne poduzmemo odlučne mjere i korake kako bismo tu sliku promijenili. Općina ima strateške dokumente i projekte, a budućnost i razvoj, te ostanak mladih u Promini vidimo u razvoju nekoliko gospodarskih grana.

Osim poljoprivrede s naglaskom na vinogradarstvo, malog i srednjeg poduzetništva, eksploatacije mineralnih sirovina budućnost vidimo i u razvoju ruralnog turizma, koji se naslanja na Krku i nacionalni park, te investicija u proizvodnji obnovljivih izvora energije, koje su realne. Ništa ne radimo stihijski, ali nemamo ni vremena za čekanje.



Depopulaciju Promine moramo zaustaviti pod svaku cijenu i vratiti život u naš kraj koji je ne tako davno imao 11 škola, a danas imamo jednu s jedva 50-tak učenika - rekao je među ostalim Budanko i dodao da u tom smislu očekuje nastavak dobre suradnje s Županijom i veću pomoć države, ali i priliv nepovratnih sredstava iz raznih domaćih i europskih izvora za realizaciju pripremljenih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

S govornice, o nastavku suradnje, te zajedničkom radu na strateškim projektima, govorio je i župan Goran Pauk.

Kako je od 2013.godine Dan općine ujedno i spomendan na 23 branitelja i 45 civila prominskog kraja koji su živote izgubili u Domovinskom ratu, prije svečane sjednice Općinskog vijeća položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja „Golubica“ u Mratovu i Oklaju. Svetu misu za njih u crkvi sv. Mihovila u Oklaju predvodio je oklajski župnik fra. Petar Pletikosa, a potom je uslijedio mimohod od crkve do spomen–sobe žrtvama Domovinskog rata u zgradi Općine, te polaganje vijenaca kod središnjeg križa u Oklaju.



Među brojnim uzvanicima i gostima u Oklaju su u subotu bili i izaslanik ministra obrane brigadir Darko Podrug, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanici Glavnog stožera oružanih snaga RH Željko Nakić i Mario Lilić, brojni branitelji, predstavnici susjednih općina i gradova, te institucija kao i obitelji, rodbina i prijatelji poginulih branitelja i civila.





 

02. svibanj 2024 11:29