StoryEditorOCM
ŽupanijaSlučaj "kuća Podraduč"

Teška mehanizacija sručila se na jedan od najatraktivnijih dijelova obale: Zagrepčani na Murteru ipak grade s dozvolama

Piše Mande Turčinov-Ježina
27. veljače 2018. - 15:56

Uzavrele su ovih dana društvene mreže, uznemirio se i podijelio narod u Murteru, pohrlili novinari sa svih strana vidjeti tu tešku mehanizaciju koja se sručila na "jedan od najatraktivnijih dijelova obale“.

Slučaj, već popularno nazvan "kuća Podraduč", ipak ima sve uredne papire i blagoslov nadležnih institucija za gradnju, s donje strane ceste Podraduča, dvadesetak metara od mora. Upravo je tu investitor GF PLUS iz Zagreba odlučio kupiti i objediniti četiri čestice zemlje, koje se ne nalaze na pomorskom dobru - očitovao se Upravni odjel za pomorstvo, promet i otočni razvoj - čime je stekao uvjete za dobivanje građevinske dozvole, koju je od Županijskog odjela za prostorno planiranje i gradnju i dobio 19. svibnja 2017.

- Taj slučaj je odraz murterske nesloge i loše politike što traje godinama, uz stalnu težnju za prodajom zemljišta i bogaćenjem prodavanjem djedovine - kratak je i jasan murterski načelnik Toni Turčinov. On je uvjeren da je upravo ta nesloga dovela do neusvajanja izmjena i dopuna općinskog PPU-a 2013. godine, a - da je taj plan usvojen, iako je bio manjkav i pun slabosti, ova bi gradnja bila nemoguća - uvjeren je Turčinov.



- Općina nije prekriženih ruku gledala spuštanje bagera na obalu. Poduzeli smo, kaže Turčinov, niz predradnji da onemogućimo izdavanje građevinske dozvole, a kad nismo uspjeli, probali smo je rušiti žalbama, izlaskom svih inspekcija i građevinske i zaštite okoliša i Natura 2000, jer je cijeli Murter pod Naturom, tražili smo dokumente i odluke u zakonima ne bismo li spriječili gradnju, ali bez uspjeha. To je toliko dobro pripremljen projekt da mu nismo uspjeli pronaći ni jednu pogrešku - kaže Turčinov te dodaje - nadam se da će ovo biti jedini kostur iz ormara murterske nesloge i da neće biti sličnih situacija u budućnosti. Vremena su se promijenila i sada je sloga više na snazi, a ostalim dalmatinskim i otočnim općinama poručujem da iz ovog primjera izvuku pouku te da kvalitetnim prostornim planovima spriječe uništavanje dragocjenog prostora.


Devastacija prostora


Treba napomenuti da su nove izmjene i dopune PPU-a Općine Murter-Kornati, koje sporno područje označavaju oznakom R6 - neuređena obala bez gradnje, usvojene s danom zakašnjenja. Naime, građevinska dozvola za ovaj objekt Podraduč izdana je dan prije njihova usvajanja na Vijeću. Također treba napomenuti, jer se učestalo spominje uredba o 70 metara od obale, da ona vrijedi za područja koja nisu građevinska, a traži se dozvola za gradnju jer za nju postoje određeni uvjeti.



Zanimljivo je da je na samoj punti prema uvali Čigrađa niknula još jedna kuća i to prije nekoliko godina, ali ona kao da nikoga ne smeta. Čujemo da ju je vlasnik, a riječ je navodno o nekom poznatom odvjetniku, nedavno i legalizirao. Čovjek se nužno pita kako to da jedna, i to godinama nelegalna kuća ne smeta nikome, a druga, građena potpuno legalno i legitimno, reklo bi se, svakome.

Možda zato što ona prva ne zaklanja ničiji pogled i pristup "privatnoj plažici“. Činjenica je također da je jedan od vlasnika objekta na kraju naselja Podraduč podigao zid i zatvorio cestu prema Čigrađi znajući da su se mnogi vlasnici prije njega odrekli dijela parcele preko koje je prošla cesta.

Ni to kao da nikoga ne smeta jer u suprotnom bi se valjda i zbog toga potpisivala peticija kao što se potpisuje u ovom slučaju, kojom se od svih mogućih ministarstava traži poništenje sporne građevinske dozvole jer je "njome dopuštena gradnja, brutalna devastacija vrijednog prostora i prirode…".

Treba biti iskren i reći da je brutalna devastacija vrijednog prostora počela mnogo ranije, o čemu je Slobodna Dalmacija još početkom 2000-ih pisala. Naime, do 90. godine tamo je doista s donje strane ceste bila netaknuta obala. Tada su, ali baš ispod svake kuće s donje strane ceste počeli nicati privatni parkinzi, sjenice, tu i tamo skalinice do mora, komadić betonirane stijene za staviti ležaljku ili ručnik…

Toliko o moralu, jer, kažu neki od stanara ulice Podraduč, da jest možda legalno to što radi zagrebački investitor, ali je li moralno, pitaju se. Mogli bismo im odgovoriti poput njemačkog političara. Naime da se moral spušta zajedno sa suncem kad, vjerujemo, mnogi lupaju glavom o zid kako se oni sami nisu sjetili graditi na mjestu zagrebačkog investitora.

25. travanj 2024 06:26