StoryEditorOCM
ŽupanijaZa zaborav

Teška korona sezona u NP-u Krka: Ostvareni promet odgovara onom iz prvih godina nakon Domovinskog rata

Piše Joško Čelar
14. listopada 2020. - 09:09

Može se reći da je prvih dana listopada ove godine zapravo završila sezona u NP Krka, jer otad do ovih dana nije službeno zabilježen dolazak gostiju. Što se od osnutka parka 1985. godine još nije dogodilo. A ostvareni promet turista od 240 tisuća odgovara onom iz prvih godina nakon Domovinskog rata.

Ilustrativan je i sam mjesec rujan. Toga mjeseca, godine 2019. NP Krka obišlo je 193 tisuće posjetitelja, a ovog proteklog, rujna tek 34 tisuće.

Ova će godina ostati upamćena i po tome što su zbog epidemije korone otkazani brojni kulturni, zabavni i znanstveno- popularni programi po kojima je inače NP Krka poznat. Otkazana je i tradicionalna manifestacija ​Burnumske Ide, koja se još od 2011. godine održava u rimskom amfiteatru kod Ivoševaca na Gornjoj Krki. Njihov fragment viđen je ljetos u Skradinskome buku, gdje se turistima ratnim vještinama i običajima od prije dvije tisuće godina predstavila skupina Udruge rimskih legionara iz Splita, koja redovito nastupa na Idama u odorama rimskih ratnika.

Valja dodati, da se 2. rujna i pomahnitala priroda poigrala lokalitetima nacionalnog parka i zamalo poharala franjevački otok Visovac, površine nešto veće od jednog hektara usred Visovačkog jezera. Silno olujno jugo rušilo je stoljetna stabla i čupalo nisko raslinje te udarom divovskih valova vode izazvalo poplave. Brojne kopnene i vodene životinje, kojima Visovac obiluje u svojoj bogatoj biološkoj raznolikosti, tražile su zakloništa. Na sreću, sve je prošlo bez ozbiljnijih posljedica.

Kako nam je rekao fra Stojan Damjanović, domagistar visovačkih novaka, malobrojna ali orna visovačka fratarska zajednica sanirala je prostor. U tome su im pomogli i radnici koji rade na Visovcu, a koje su zbog olujnog nevremena morali prevoziti drugim, zaobilaznim putom. Protekloga ljeta morali su zbog epidemije ograničiti i broj posjetitelja i hodočasnika zbog epidemije.
U dobrim godinama Visovac je obilazilo i po 60 tisuća turista i hodočasnika.

Usprkos svemu, Nacionalni park Krka, može se i ove godine pohvaliti kvalitetom ponude u svojim sadržajima uz očuvanje tog osjetljivog eko-sustava estuarija rijeke Krke, kojom sada voze i novi brodovi na električni pogon.

Kako smo doznali od gospođe Katije Župan iz Službe za odnose s javnošću NP Krka, osoblje Javne ustanove NP Krka radilo je na uređenju dvadesetak lokaliteta, znanstvenici su otkrili nove vrste organizama, osposobljene su stare stupe za bijeljenje sukna u sastavu mlinica, koje dugo godina nisu radile.

Naposljetku, usprkos ovogodišnjem epidemiološkom iskustvu, uskoro počinju i pripreme za sljedeću sezonu. Očekuje se da će ljudi iz NP Krka "u zajednici s prirodom" te i ona sama – učiniti svoje.

26. travanj 2024 09:25