StoryEditorOCM
ŽupanijaGlava Šotobraco

Teglimo kovanice u takujinima, a gospodin na Pijaci kaže da to daden trgovačkin centriman! Osveta je plaćanje eurskom škaljom

Piše Branimir Periša
21. siječnja 2023. - 10:28

Ne znan kako država, samo oću kasti da san ja vrlo efikasna i striktna u određivanju i nadziranju sankcija! Nema kod mene mile-lale, sve da je pet “Irina VU” u pitanju, di ja rebnen i blokiran, tute trava ne reste! – zadovoljno govori Dobra Parona svojin najdražin gostiman, skroz satranin štufinon sičnja.

Da nije cirkusa sa brodon ruskoga oligarha koji je tobože, prvo nesta iz Betine, pari da je kaić koji se u neveri razbija od grote, a onda se drugi dan pojavija u Turskoj, prvi misec proša bi u neviđenoj dosadi. Čak niti euro više nije tolko zanimljiv – komentira El Tigre.

Blokirala prodavača

– Ma, ko kaže da euro nije zanimljiv. Bome je, a i moje sankcije su vezane uz nove šolde – rekla je i opisala in kako je blokirala jednoga prodavača zeleni na Pijaci koji ju je neugodno iznenadija, bezobraznik.

– Da bi mu platila tri eura za po kila mrkve i isto tolko brasunica, brojin onu škalju od kovanica iz takujina, a on me prikine jerbo ne prima žute i bakrene. Samo okrugle, one od jednoga i dva eura. Znači, mi tribamo tegliti eursku škalju sa sebon, čak nabavljati i ojačane takujine, a gospodin kaže da oto daden trgovačkin centriman! – zajapurila se. Svakako, ustvrdila je da u njega više neće kupovati, nego će odsada po provištu u drugoga, pa nek on skuplja eure u papiru i vridnije kovanice od koga god oće!

– I oto vi zovete blokadon, ozbiljnin sankcijaman!? – gleda u nju diskusijon razbuđeni Bili Smo Uskoro. Otaj van je očito, navika na deblje i more mu biti sve dok ga ne prijavite inšpekciji zato šta odbiva primiti zakonito sredstvo plaćanja. Vako, učinili ste isto šta i ona bodulica koja je izgubila parnicu, pa je iz osvete ispod traverše sucu petala roge! Morete misliti šta mu je naudila – nasmija jon se u facu.

– Je, je – priključija se El Tigre. Ja kupujen kod čovika koji nije poskupija, nego je pošteno konvertira, u cent, pa uredno prima mesingane i bakrene makar mu triba karijola za to odniti. Tegli u polju, tegli do Pijace, vraćaj sitne i ćorataj... Prizna mi je da više ne more i da će vrlo skoro prominiti politiku. Oću reći, Pijaca će se udružiti u kartel: sve će postati okruglo iako je na kantune i makar je eurska škalja sedam i po puta vridnija od naše pokojne kune! Imaće inšpekcija posla, kažen van ja.

– Nemojte mi samo spominjati inšpekciju! – otresla se ona ka terijer kada izađe iz ledene vode. Kako i ne bi kada znade za događaj sa Kaprija. Uredni iznajmljivači prijavili su inšpekciji usrid lita jedne Slovence da in je vikendica non-stop puna prijatelja. Javna je tajna da afitaju na crno i kako se oto nastavilo, zatražili su povratnu informaciju.

Žetoni od cirkusa

Da bi od državne službe miseciman poslin dobili odgovor kako je njiov inšpektor izaša na teren u 12. misecu, ali u kući nije bilo nikoga! Ni gospodara, ni turista, vidi čuda!

– E, samo se vi igrajte! Ne bi li zašli i kod vas! – zlurado je reka B.S. Uskoro, na šta je ona otpovrnila da jedva čeka, samo da jon se ispuni jedan san: neka jon odmire najveću kaznu, a ona je plati u najsitnijin centaman. Još bi in na svoj račun i Zigotija naručila, neka in pribaci trokolicon!

– E to je već teke bolja osveta od onoga petavanje roga ispo’ traverše! Ionako je neko reka da eurske kovanice paru žetoni od cirkusa! – oduševija se El Tigre i zavrtija turu.

20. travanj 2024 13:03