StoryEditorOCM
ŽupanijaSvoje ne daju

Mještani se udružili u obrani svoje male plaže i pobijedili moćnike! Prostorni planeri su je namijenili stranom investitoru...

Piše Vedrana Stočić
9. studenog 2021. - 12:15

U Kanici, turističkom mjestu u Općini Rogoznica, Izmjenama i dopunama Prostornog plana na javnoj plaži  i pomorskom dobru ucrtan je put od tri metra. Mještani tvrde za potrebe Šveđanina koji je kupio parcelu i sad mu treba i put. U PPU je još navedeno da je put, koji ne postoji i nikada nije postojao, u vlasništvu Hrvatskih cesta Šibenik.

Građani su se udružili u obrani svoje male plaže, odaslali su dopise svim relevantnim institucijama i ako je suditi po odgovoru iz Općine Rogoznica uspjeli su obraniti plažu. Izrađivaču prostorno planske dokumentaciji iz Općine je naloženo da se sporni put, koji to nije, izbriše, a ucrtali su ga, brane se u Općini,  na temelju katastra.

Anđela Miljuš iz Kanice tvrdi da puta nije bilo u nikakvom katastru, a to je potvrđeno i Pašku Ninčeviću koji je s još nekim ljudima tražio odgovore od Hrvatskih cesta. Kanica premda je u Općini Rogoznica i u Županiji Šibensko-kninskoj pripada Katastarskoj općini Sevid, a tom katastru nema puta.

Tako Hrvatske ceste odgovaraju:

- Hrvatske ceste Šibenik pravno ne egzistiraju, već jedini Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb. Ni pravna osoba JP Hrvatske ceste ne egzistira već 25 godina... Također je potvrđeno da kroz KO Sevid ne prolazi ni jedna državna cesta osim Jadranske magistrale, granicu javnog pomorskog dobra određuje nadležno Ministarstvo , a jedino što HC može izdati je potvrda da navedena čestica ne predstavlja državnu cestu... stoji između ostalog u odgovoru Hrvatskih cesta.

Mještani Kanice i od lučkih vlasti imaju potvrdu da tu nikada nije bio put, pa zašto je onda ucrtan u prostorni plan, pitaju se. Zar  svi bogataši strani i domaći kada kupe parcelu, koja ubrzo postaje i građevinska, moraju imati vlastite puteve i vlastite palže, što je s drugim ljudima?

-Mi građani samo želimo svoju malu javnu plažu koja čak ima i rampu za invalide. Ne želimo da nam nikakvi Šveđani i Nijemci oduzmu pomorsko dobro u javnoj uporabi koje pripada svim ljudima. Ovo je borba da se naša i sva druga djeca mogu kupati na javnoj plaži, ako nam oduzmu ta tri metra plaže više nema.-kaže Anđela Miljuš.

Za sada su ovi ljudi pobijedili moćnike jer u općini Rogoznica tvrde da se put briše, međutim oni su puni nepovjerenja i pušu i na hladno. Previše je kažu tih pogodovanja i prilagodbi prostorno planske dokumentacije u korist povlaštenih da odluku Općine želi vidjeti na papiru, potpisanu!

24. travanj 2024 18:07