StoryEditorOCM
ŽupanijaTuristički barometar

Svi se boje korone i prekida sezone u špici: ‘U Šibeniku je puno turista, samo da potraje...‘

Piše Katarina Rudan
14. srpnja 2021. - 20:18

Prema podacima e-Visitora u utorak, 13. srpnja, na području Šibensko-kninske županije boravilo je 45.073 domaćih i stranih turista što je 70 posto u odnosu na isti datum 2019. godine kada je bilo 65.446 gostiju.

- Dobro je krenulo, pogotovu od početka srpnja i ako se ovako nastavi te i dalje ostanemo „zeleni“, vjerujem da ćemo imati jako dobru sezonu s obzirom na cjelokupnu situaciju u Europi i svijetu. Evo, u prvih trinaest dana srpnja smo na 86.000 dolazaka i 606.000 noćenja, sto je povećanje turističkog prometa u odnosu na isti period lani oko 33 posto. Podsjetit ću da je i lani dobro krenulo u špici sezone, a kad smo se krajem kolovoza našli na „crvenoj listi“, sve je stalo.

Duboko se nadamo da se isti scenarij ove godine neće ponoviti. To prije svega ovisi o nama samima, našoj odgovornosti, procijepljenosti i pridržavanju epidemioloških mjera. Naime, prema informacijama s kojima raspolažemo na odmor u naše destinacije dolaze isključivo stranci s COVID- putovnicom ili negativnim testom – kaže direktorica županijske Turističke zajednice Željana Šikić.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zbirni podaci prema e-Visitoru za razdoblje od počeka godine do 13. srpnja pokazuju da je županiju posjetilo 225.000 gostiju koji su ostvarili 1.350.000 noćenja.

Popunjenost kapaciteta

- U odnosu na isto razdoblje prošle godine to je 62 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja. Zbirni su to podaci za sve vrste smještajnih kapaciteta, uključujući i nautiku koja i ove sezone ostvaruje izvrsne rezultate i gotovo je na razini prije korone. Što se tiče hotelskog smještaja, koji raspolaže s ukupno oko 10.000 ležaja, trenutno su na 70 posto popunjenosti, što je zadovoljavajuće, a zadovoljni su i naši hotelijeri. Kampovi koji raspolažu s oko 15.000 ležaja su na 75 posto popunjenosti kao i obiteljski smještaj koji ima ukupno oko 65.000 kreveta – govori Šikić.

Kad je riječ o strukturi gostiju, Šikić naglašava porast broja domaćih koji su i u drugoj korona sezoni najbrojniji.

- Kad se radi o stranim gostima, ostali su nam vjerni oni koji su na odmor u našu županiju dolazili i prije pandemije. I dalje smo na pet naših emitivnih tržišta s tim što se po broju dolazaka i noćenja redoslijed promijenio. Ranije su naši najbrojniji strani gosti bili Nijemci, a danas su na petom mjestu. Sada su na prvom mjestu gosti iz Poljske, a potom slijede iz Češke, Slovenije, Austrije i Slovačke – kaže na kraju Šikić.

20. travanj 2024 14:04