StoryEditorOCM
ŽupanijaBilice

Svečana sjednica Općinskog vijeća: Ovo je mjesto ugodnog življenja i turistički čimbenik u Šibensko-kninskoj županiji

14. kolovoza 2019. - 16:39

- Bilice su danas općina ugodnog življenja i turistički čimbenik u Šibensko-kninskoj županiji koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj turističkih dolazaka i noćenja. Na tome zasnivamo i našu budućnost te tražimo mjesto pod suncem. Danas, 17 godina od utemeljenja općine, možemo kazati da je to bio opravdan i svrsishodan potez koji je, po sve žitelje polučio konkretne rezultate u infrastrukturnom, društvenom, kulturnom i svakom drugom pogledu. Pokazali smo, kada je u pitanju vladajuća koalicija, da dvije nezavisne liste i HDZ, mogu funkcionirati besprijekorno, bez ikakvih trzavica. Zajedničkim snagama i iskazanim jedinstvom vučemo velikim koracima Bilice naprijed. To je jedinstvo iskazano i među samim mještana za nedavnog velikog požara na našem području u kojemu smo branili kuće od vatrene stihije svi kao jedan. Doslovno se u rekordnom roku diglo cijelo mjesto što je nas na čelu općine učinilo ponosnima i dalo nam dodatni vjetar u leđa. Kazao je to Josip Ćaleta Car, načelnik općine Bilice na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine i blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice Bilica i Biličana.

 

 

Prisutnima se kratko obratio i Tomislav Cuvaj, zamjenik gradonačelnika Ivanić grada s kojim su Bilice prošle godine supotpisale povelju o prijateljstvu. Nije to, rekao je Cuvaj, prijateljstvo utemeljeno na političkim interesima već ono koje se njeguje cijeli život.
Vijećnike i uzvanike pozdravio je i Goran Pauk, šibensko-kninski župan izrazivši zadovoljstvo što Bilice napreduju stabilnim putem osiguravajući stanovništvu sve razvojne pretpostavke, od gospodarskih i turističkih do društvenih, kulturnih i tradicijskih.

Prisjetio se da je u vrijeme osnivanja općine Bilice obnašao dužnost zamjenika tadašnje šibenske gradonačelnice Nedjeljke Klarić te je ujedno bio i u izaslanstvu koje je pregovaralo sa predstavnicima buduće općine o detaljima vezanim za njezino osnivanje.

- Taj je proces završio kvalitetno za općinu Bilice, što znači da nisam dobro odradio svoj posao-duhovito je dometnuo Pauk i nasmijao prisutne. Podsjetio je, također, kako mnoga odvajanja dijelova jedinica lokalne samouprave i formiranja samostalnih nisu završila tako dobro, kao što je slučaj sa Bilicama ili Tribunjem.

- Županija je uz vas u svim segmentima djelatnosti kojim se bavimo i u našoj su nadležnosti, računajući i projekte poput, primjerice širokopojasne infrastrukture i sanacije pomorskog dobra. Tako smo i ove godine potisali sporazum vrijedan oko 150 tisuća kuna za saniranje nekih područja koja su po stajalištu općine bila prioritetna uoči turističke sezone. Dovedena su u red. Također provodimo projekt formiranja lučke infrastrukture. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osiguralo je 1,5 milijun kuna za ovu godinu, uz dodatnih 200 tisuća kuna Županijske lučke uprave. Tako ćemo i ubuduće i u drugim vidovima djelatnosti. Raduju nas uspjesi naše općine, a posebno nam je draga demografska komponenta po kojoj su Bilice svijetla točka u negativnim demografskim trendovima s većim brojem rođenih nego umrlih - rezimirao je Pauk čestitavši čelništvu općine i vijećnicima Dan općine i blagdan Velike Gospe.

 

 

Na skupu u biličkom Pastoralnom centru kojega je simbolično otvorio Neven Mikulandra, predsjednik Općinskog vijeća, prisustvovali su, uz Gorana Grubišića, donačelnika i Marija Milkulandru, zamjenika predsjednika OV te vijećnice i vijećnike Blica i Nebojša Andrić, načelnik općine Vojnić, Živko Bulat, Ivan Gulam, Marko Grubelić i Toni Turčinov, načelnici općina Unešić, Pirovac, Tribunj i Murter-Kornati.

Delegacije su nakon svečane sjednice položile vijence i zapalile svijeće pred središnjim križem kod crkve Gospe od Pomišljaja u spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje.

18. travanj 2024 23:17