StoryEditorOCM
Županijapozitivan trend

Sve je više cijepljenih bez najave: evo koliko je ljudi do sada u Šibensko-kninskoj županiji primilo dvije doze

Piše Branimir Periša
16. srpnja 2021. - 17:32

– Količina upotrijebljenog cjepiva jedini je pouzdan kriterij stupnja procijepljenosti i dosad smo na području Šibensko-kninske županije 30 tisuća građana cijepili s dvije doze, a šest tisuća čeka drugu dozu. S obzirom na broj radno aktivnih stanovnika, kojih je u županiji s 99 tisuća stanovnika nešto više od 83 tisuće, to je 40 posto, na razini prosjeka zemlje – kaže Dijana Dulibić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Dakako, nije zadovoljna odazivom jer nije postignut cilj od 50 posto cijepljenih do 1. srpnja unatoč dovoljnom broju termina, cjepiteljskih timova i gotovo neograničenoj količini svih četiriju vrsta cjepiva odobrenih na području EU-a.

Ravnateljicu, međutim, raduje trend koji je uočila, a odnosi se na sve više cijepljenih bez najave, mahom onih mlađih. Tu praksu Zavod provodi treći tjedan zaredom, i dok je pretprošlog tjedna bilo 500 cijepljenih, prošlog tjedna pristupilo je gotovo dvostruko više građana – 950.

– To je trend koji ohrabruje i vidjet ćemo u ponedjeljak, nakon obrade u HZZO-u, je li nastavljen i ovoga tjedna. Naše aktivnosti za ovaj tjedan prestaju danas, a plan cijepljenja za idući tjedan bit će sličan ovome, kada se cijepljenje u Šibeniku provodilo od srijede, zaključno do subote, na punktu u SD Baldekin, u Drnišu jedino u subotu, dok je Knin imao tri dana – kaže Dulibić.

Napominje da će se po svoj prilici dodati još jedan dan cijepljenja u Šibeniku i još jednom sve građane poziva na cijepljenje i odgovorno ponašanje. Županijski zavod za javno zdravstvo kontinurano poziva građane da se prijavljuju za cijepljenje svojim izabranim liječnicima, na internetskoj platformi "cijepi se.zdravlje.hr" ili pozivom na besplatni telefonski broj.
 

19. travanj 2024 17:17