StoryEditorOCM
ŽupanijaBez crvenog tepiha

Sve je spremno za početak svečanog prijema u Kninu, general Krešić komentirao bojkot ministara: ‘Odluka je loša, to je povreda svakog ratnika!‘

Piše Toni Veljača, šibenski.hr
4. kolovoza 2022. - 19:41

Sve je spremno za početak svečanog prijema ratnih zapovjednika povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović na Kninskoj tvrđavi će, ovom prigodom, uručiti odlikovanja, medalje, promaknuća te pohvale pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na svečanosti kako je i najavljeno, neće prisustvovati nadležni ministri. Naime, ministar branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić na prijem ratnih zapovjednika poslali su svoje izaslanike, dok se na pozivu za sudjelovanjem zahvalio i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Kao točka na i svojevrsnom bojkotu spomenutih ministara, ovogodišnjem svečanom prijemu prethodio je i blago rečeno, nesporazum, oko postavljanja OSB ploča i crvenog tepiha. Cijelu zavrzlamu, tko je što naredio, ili nije naredio, raspetljao je još jučer Župan Marko Jelić izjavivši da OSB ploče služe  za pokrivanje žlijeba za oborinske vode - ne za crveni tepih.

Crveni tepih, ako se pitate, na Kninskoj tvrđavi - nije postavljen.

‘Ne biramo strane‘

General Marinko Krešić gostovao je u Dnevniku N1 i komentirao ministarski bojkot predsjednikovog prijema uoči obljetnice VRO-a Oluja. Kaže da ne postoje podjele u generalskom zboru. "Ne biramo strane. Jedinstvo je u generalskom zboru. Predsjednik, zamjenik i potpredsjednik, kao i članovi odbora, svi su ovdje zajedno danas", rekao je.

Kako navodi, ne slaže se s ministarskim bojkotom predsjednikovog prijema.

"To sigurno nije dobro, naročito na dan kada je stvorena Republika Hrvatska. Nitko si ne bi smio uzeti pravo da bojkotira današnji i sutrašnji dan", rekao je. Smatra da "mora postojati jedinstvo. Kako u ratu, tako i u miru."

"Zato upućujem čestitku svima onim koji su dali svoj doprinos kako bi Hrvatska mogla imala prosperitet", rekao je.

Tvrdi da je Banožićeva odluka da ne dođe loša. "To je zapravo povreda zapovjednika i svakog ratnika od strane onoga koji nije došao na današnji dan", rekao je.

Ponovio je da ne može odlučivati tko će doći, ali bilo bi dobro da su svi na taj dan složni i zahvalni braniteljima koji su poginuli u ratu. "Nema mjesta ovim podjelama. To bi trebale biti privatne, a ne javne podjele", rekao je.

Komentirao je i izjavu Milorada Pupovca, koji je rekao da nitko iz SDSS-a neće biti na proslavi Oluje.

"Srbi koji žive u Hrvatskoj imaju ista prava kao i svi drugi. Moralo bi postojati nekakvo zajedništvo. To je bila legitimna i legalna akcija, a sa srpske strane bile su male žrtve s obzirom na veličinu akcije. Ako je bilo zločina, to treba istražiti", rekao je.

24. rujan 2023 11:23