StoryEditorOCM
Županijaodlaze u oporbu

Domovinski pokret izlazi iz vladajuće koalicije u Županijskoj skupštini; Otkrili su što je bila kap koja je prelila čašu

Piše Ana Petrić
10. veljače 2023. - 12:38

- Županijska skupština pretvorila se u bojno polje zbog neukusnog odnosa između dviju najjačih političkih grupacija u skupštinskoj većini - između Nezavisne liste Stipe Petrine i njega osobno te grupacije oko župana Marka Jelića i njega samoga. Na taj je način skupština izgubila svoj legitimitet i stoga više ne želimo biti dio skupštinske većine. Znam da mi nismo presudni jer će skupštinska većina, ukoliko nitko drugi ne donese ovakvu odluku, ostati na 22 vijećnika što će biti dovoljno za rad, ali mi više u tom nabacivanju blatom ne želimo sudjelovati - ovu je odluku Mario Kovač, v.d. predsjednika Županijske podružnice Domovinskog pokreta, iznio na konferenciji za novinare zajedno sa Višnjom Gojanović, vijećnicom stranke u Županijskoj skupštini.

Kap koja je prelila čašu, navodi Kovač, konferencija je za medije koju je prošloga tjedna sazvao predsjednik Županijske skupštine uoči sjednice skupštine, a na kojoj je otvoreno optužio župana Jelića za kriminal, otuđenje novca bez pravne osnove i za zlouporabu položaja. To više nije ni jaz, to je postala jedna nepremostiva provalija, dodaje.

Ukoliko pretpostavljate da iz tih razloga odsada Domovinski pokret više neće sudjelovati na sjednicama Županijske skupštine, prevarili ste se. Kao i mi. Dakle, stranka ‘‘samo‘‘ više nije član vladajuće koalicije u Šibensko - kninskoj županiji.

- Neću ni na jedan način opstruirati rad skupštine, dakle dolaziti ću na sjednice i podržavati sve što smatram da je konstruktivno i u interesu naših građana, samo smatram da više nema smisla sudjelovati u nečem što je kao loš brak - kazala je vijećnica Višnja Gojanović. 

- Predlažemo svim vijećnicima da sinkronizirano podnesu ostavke i da na taj način, u što kraćem roku izazovemo nove izbore. Smatram da trebamo vratiti povjerenje koje su nam građani dali te im dopustiti da oni odluče odgovara li im ovo što se događa u Županijskoj skupštini ili žele svoje povjerenje malo drugačije rasporediti po političkim snagama u županiji - kazuje Kovač.

Navodi kako je i njihovo povjerenje zlouporabljeno te ukoliko se navedeni prijedlog prihvati, i vijećnica Višnja Gojanović je spremna odmah potpisati ostavku. Složni su da u razočaranju koje je izvazao odnos Petrina-Jelić, nisu sami.

- U takozvanoj ‘‘ćušpajz koaliciji‘‘ iz redova skupštinske većine, lansiran je radni naslov ‘‘programska suradnja‘‘ umjesto koalicije i moram reći da sam ja od te suradnje u ove skoro dvije godine, vrlo malo toga doživio. Niti od programske suradnje niti suradnje općenito. Stoga ponavljam, na sjednice ćemo dolaziti ali više nismo dio skupštinske većine - zaključuje predsjednik Županijske podružnice Domovinskog pokreta.  

Vijećnica Višnja Gojanović dodaje kako će svoje vijećničke obaveze i dalje odrađivati jer je za njih birana i za njih, na kraju krajeva, prima i naknadu, ali odsada će na sjednicama Županijske skupštine činiti ‘‘konstruktivnu oporbu‘‘.

image

Mario Kovač, v.d. predsjednika Županijske podružnice Domovinskog pokreta i Višnja Gojanović, vijećnica stranke u Županijskoj skupštini

Ana Petrić
24. travanj 2024 08:53