StoryEditorOCM
ŽupanijaOd Zagreba do Knina

Svake godine na bicikle i pravac Zvonimirov grad: ‘Žalosti nas što se iz godine u godinu ova važna manifestacija sve više zapostavlja‘

Piše Tanja Šimundić Bendić/SD
5. kolovoza 2022. - 12:10

Važnog pravila se uvijek pridržavaju, ni u najgorim usponima, i u najstrmijom muci s bicikle se na noge umorne spustiti ne smiješ. Idi polako, vozi, guraj muči se, puši, viči glasno ako treba, ali dođi do cilja.

A on je za desetak članova Dobrovoljnog biciklističkog društvo Potepuh iz Zagreba bio Knin, trg Ante Starčevića i na njemu spomenik 'Oluja 95'.

Dok su budnice odzvanjale ulicama i grad zagrijavale za obilježavanje Oluje, oni su već strpljivo čekali u redu na svoj trenutak paljenja svijeća. Krenuli su iz Zagreba prije četiri dana, neki od njih su u Zvonimirovom gradu već i deseti puta, imaju nekoliko grupa u društvu i uz Knin na obilježavanja odlaze i na druga važna, povijesna hrvatska mjesta.

- Tu smo kako bi odali počast žrtvama, pridružili se svima koji slave ovaj povijesni dan. I uživamo u tome, u trenutku zajedničkog slavlja slobode - vele nam momci, među njim i najstariji 74.godišnji Želimir Ivanković.

Hrvatska su u malom, doživljavaju se, osjećaju kao obitelj bez obzire na godine, iako, kažu, nešto mlađih bi u svoje redove rado primili.

Tu je Ivica Vuković i Splićo Kristijan Gaćina, ali i ostatak ekipe koji nam svi s radošću vele kako ih na putu do Knina uvijek drži taj isti snažni osjećaj sreće i ponosa.

- Nešto nas ipak žalosti, to što se iz godine ova važna, povijesna manifestacija sve više zapostavlja. Žalosti što sve manje ljudi dolazi, što dan tako brzo prođe, što se sve brzo na kraju i zaboravi. To tako ne bi smjelo biti. Što se nas tiče, mi ćemo i dalje na bicikle i svake godine pravac Knin. A uz njega i na druga važna mjesta na kojima se stvarala hrvatska povijest. Što se na tiče mi ćemo i dalje čuvati ovu prevažnu ideju, ne želeći da se ikada zaboravi - vele zagrebački momci.

18. travanj 2024 10:01