StoryEditorOCM
Županijaoporba nezadovoljna županijskim proračunom

Sučić županu Pauku: Svaka čast Šibeniku i Donjem polju, ali meni je drago i moje Petrovo polje koje ste potpuno zaboravili!

13. prosinca 2019. - 16:49

Na posljednjoj radnoj sjednici ove godine Županijska skupština je kao prvu točku opsežnog dnevnog reda od 18 stavki prihvatila proračun za 2020. godinu u iznosu od 816,097 milijuna kuna.

 

Novi temeljni dokument regionalne samouprave 27 posto je veći od ovogodišnjeg zato što su u financijsku konstrukciju uključene plaće i ostali rashodi za zaposlenike osnovnih i srednjih škola kao sastavni dio županijskog proračuna, a planiran je i veći prihod, obrazložio je uvodno, među ostalim, župan Goran Pauk. Proračun iznosi 763,8 milijuna kuna, što je za 21 posto ili 130,8 milijuna kuna više s obzirom na posljednje izmjene ovogodišnjeg proračuna. Proračun je većinski usvojen s 23 glasa uz dva suzdržana i sedam glasova protiv. Među potonjima bili su i skupštinari “Loze”, što je u raspravi najavio Josip Sučić.

 

Ni riječi o navodnjavanju

 

– O proračunu dovoljno govori podatak da je u posljednjih deset godina u županiji 12 tisuća stanovnika manje, a jedan od glavnih razloga tako lošem stanju upravo je to što se iz godine u godinu donose proračuni koji nisu razvojni i ne pogoduju ljudima koji na ovom prostoru ostaju živjeti – ustvrdio je Sučić, iznijevši mišljenje da je predviđenih milijun kuna za razvoj poljoprivrede malo i nedovoljno. Naročito kada se zna da je na području županije bilo registrirano oko pet tisuća OPG-ova, naglasio je, dodavši da je upravo žalosno što o navodnjavanju Petrova polja nema ni spomena u proračunu.

 

– Čast Šibeniku i Donjem polju, za čije navodnjavanje ovaj proračun predviđa izdvajanje, no meni je drago i moje Petrovo polje – zaključio je Sučić, napuštajući skupštinsku govornicu.

 

Župan mu je odgovorio da županija nastoji potaknuti pozitivna demografska kretanja, da proračun sustavno raste te da milijun kuna koje spominje Sučić nije sve što se tiče poljoprivrede.

 

– Pa i projekt navodnjavanja koji spominjemo, vrijedan 80 milijuna kuna u vezi je s poljoprivredom – ustvrdio je župan i podvukao da Županija nikad nije odustala od navodnjavanja Petrova polja. Trebat će naći druge načine umjesto izgradnje akumulacije, koju ne dopuštaju propisi o zaštiti prirode, a riječ je o zaštiti endemske ribe, dalmatinske gaovice. Vezane su nam ruke, nastavio je župan, budući da za prvotni projekt navodnjavanja ne možemo provesti Studiju utjecaja na okoliš, kojom bismo dokazali da opstanak te riblje vrste neće biti ugrožen, međutim, nismo digli ruke od Petrova polja, ponovio je na kraju.
 

Tomislav Čolak, također iz redova “Loze”, zatražio je pojašnjenje proračunske stavke od 200 tisuća kuna namijenjenih aerodromu Pokrovnik.

 

Znači li to početak radova na izgradnji sportskog aerodroma? Ne, odgovorio mu je župan, to se odnosi na početak realizacije projekta, a o izgradnji je još rano govoriti. Naime, Županija je odlučila da više neće čekati da joj u tom projektu pomogne netko treći, te se navedeni iznos odnosi na troškove izrade idejnog projekta sportskog aerodroma i potrebne dozvole.

 

Za PR više nego za turizam?

 

Primjedba SDP-ove Anite Jakšić, međutim, ostavila je župana bez odgovora. Jakšić je izdvojila proračunski podatak iz kojeg je vidljivo da se za promidžbu Ureda župana izdvaja 820 tisuća kuna, 120 tisuća više nego za turizam (700 tisuća kuna) i neznatno manje nego za gospodarstvo, u iznosu od 900 tisuća kuna.

 

– Kao da je PR Ureda župana jednako važan kao gospodarstvo, a važniji je i od turizma? Zar se nauštrb PR-a nije moglo uštedjeti u korist navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta – upitala je Jakšić, no s druge strane i nju i skupštinare dočekao je muk.

25. travanj 2024 03:42