StoryEditorOCM
ŽupanijaSporni pečat u Kninu

Struka i gradska vlast protiv imenovanja drniške pročelnice: ‘Tužit ću ministra Malenicu, bilježničku dužnost povjerio je osobi bez iskustva‘

Piše Marko Didić
21. siječnja 2023. - 16:10
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica (HDZ) svojim je potpisom ‘amenovao‘ izbor stalne bilježnice u KninuDamir Krajač/Cropix

Otkada je prije godinu i mjesec dana Josip Čujec otišao u mirovinu, u Kninu nije izabran javni bilježnik.

Na tom mjestu u svojstvu vršitelja dužnosti nalazi se Veljko Čađenović, rođeni Kninjanin koji je bio prisjednik u Čujecovu uredu i prijavio se na natječaj za bilježnika raspisan u srpnju prošle godine. Za to mjesto javili su se i njegovi kolege Sascha Borak iz Kistanja, Josip Gović s Cresa te Marija Lovrić iz Drniša, redom diplomirani pravnici.

Gović je trenutno javni bilježnik na Cresu, a Borak je bio na toj dužnosti u Šibeniku i, poput Čađenovića, imaju bilježničko iskustvo, ali su radili i kao sudski savjetnici i suci. Riječ je o ljudima u četrdesetim godinama, u punoj radnoj i stvaralačkoj snazi.

No rješenjem Ministarstva pravosuđa od 16. siječnja za posao u Kninu izabrana je Marija Lovrić, bivša tajnica drniškoga gradonačelnika, koja u 62. godini dolazi u poziciju da se prvi put okuša u javnobilježničkim poslovima jer ona u tom sektoru nema ni dana radnog staža.

Nije dobila ni preporuku struke jer je Upravni odbor Hrvatske javnobilježničke komore jednoglasno podržao i preporučio preostalu trojicu kandidata. No mišljenje Komore ne obvezuje ministra pravosuđa i uprave dr. Ivana Malenicu (HDZ), koji je potpisao rješenje i odabrao Lovrić kao najbolju kandidatkinju za javnobilježničko mjesto u Kninu, ignorirajući činjenicu da to ona nikada nije radila, a i javnobilježnički ispit položila je prije 15 godina.

– To je isto kao da imate položen vozački ispit, a da nakon toga ne vozite petnaest godina – komentiraju Kninjani koji su ogorčeni ovim izborom.

U Maleničinu rješenju navodi se i da Marija Lovrić ima sve potrebne kvalifikacije za to mjesto, da nije osuđivana, da nema poreznog duga i da ima više od četiri godine radnog staža na pravnim poslovima nakon položenog pravosudnog ispita. Također se navodi da je radila u tvrtki "Ina – Drnišplast" punih šest godina na mjesto organizatora općih pravnih i kadrovskih poslova, da je bila tajnica Grada i da sada radi na mjestu gradske pročelnice za imovinskopravna pitanja, kadrovske i opće poslove, te da je svake godine, pa i 2021., za svoj rad ocijenjena odličnom ocjenom.

image
Vlado Kos/Cropix

Treba li napisati da je Lovrić pred povjerenstvom koje je odlučivalo o izboru kandidata dobila najbolje mišljenje, potpuno suprotno od mišljenja strukovne Komore? Glasna šaputanja i otvorena negodovanja Kninjana pretočila su se i u dopis gradonačelnika Marija Ćaćića (nezavisni) upućen 18. siječnja ministru Malenici.

– Za novog javnog bilježnika u Kninu imenovali ste osobu koja nema javnobilježničkog iskustva niti je stanovnik našega grada. Upravo iz tog razloga nisu nam jasni kriteriji na temelju kojih ste donijeli odluku o imenovanju gospođe Lovrić javnim bilježnikom u Kninu, pri tome zanemarujući mišljenje Hrvatske javnobilježničke komore po kojem je gospodina Čađenovića, sadašnjeg v.d. javnog bilježnika u Kninu, trebalo imenovati na stalnu dužnost.

Ova gradska uprava teži tome da za nekoliko godina naš grad dosegne taj stupanj razvoja i broj stanovnika koji će sukladno Zakonu o javnom bilježništvu iziskivati utvrđenje još jednog javnobilježničkog mjesta, što nam neće biti moguće ostvariti ako se izvan našega grada donose odluke kojima se ne daje mogućnost građanima Knina za napredovanje i ostanak u gradu.

Poštovani ministre, nastavno na sve naprijed navedeno pozivamo vas da još jednom razmotrite imenovanje javnog bilježnika za Knin i da uvažite potrebe i interese našega grada – napisao je Ćaćić.

Za novine je javno progovorio kandidat Čađenović:

– Nažalost, ovakvim se rješenjem omalovažava struka i stvara se atmosfera nesigurnosti i straha u kojoj osobni dojam osobe na položaju (ministra) može ugroziti sve dotadašnje zasluge kandidata. Stoga me ne čudi da su se neki od kandidata libili da iziđu u javnost sa svojim reakcijama koje su podijelili sa mnom.

Iznenađuje me reakcija gospođe Lovrić na negativni prijem njezina imenovanja, u stilu "ne tiče me se mišljenje Grada Knina, jer Grad nije stranka u postupku", budući da je javno povjerenje zakonska pretpostavka za obavljanje dužnosti iznesena u članku 13., točka 6. Zakona o javnom bilježništvu. Također, iako nije stranka u postupku, Grad je redovita stranka javnobilježničkog ureda i nije svejedno ako stranke nemaju povjerenja u stručnost javnog bilježnika.

Zbog svega, a prvenstveno iz razloga što rješenjem Ministarstva nije pravilno utvrđeno činjenično stanje, trenutno pripremam tužbu, koju planiram podnijeti Upravnom sudu u zakonski predviđenom roku.

S druge strane, izabrana bilježnica Lovrić smatra da u njezinu imenovanju nema nikakvih problema.

– Ispunjavam sve uvjete iz javnog natječaja, čak bih mogla reći i da sam prekvalificirana za traženo mjesto. Nezadovoljna stranka ili stranke imaju pravni lijek koji je naveden u tom rješenju o mojem imenovanju. Da nemam iskustvo, to je neistina, jer apsolutno ispunjavam sve tražene uvjete javnog natječaja. Komentari koliko tko ima godina i odakle dolazi diskriminatorski su i u takve komentare ne želim ulaziti – zaključuje Lovrić.

24. travanj 2024 13:42