StoryEditorOCM
ŽupanijaZaštićeni predator

Stočari u zaleđu Šibenika u strahu od vukova: ‘Napadaju i usred bijela dana! Bili su mi tik uz kuću, samo nas je ograda dijelila‘

Piše Šibenski.hr
13. ožujka 2022. - 11:32

Stočari u zaleđu Šibenika, kako prenosi HRT, posljednjih mjeseci svjedoče učestalim napadima vukova. Kažu da pravila nema, da vukovi više ne napadaju samo noću, nego stoku vrebaju i po danu, nerijetko i uz same kuće. Svakodnevni odlazak na ispašu. Mnoge nose tragove napada. Jer istim putem kojim one prolaze - prolazi i vuk!

Napada kad i gdje stigne. I usred bijela dana:

- Bile su mi tik uz kuću, samo je zid dijelio mene od njih, ja sam tu ispod bio, sa suprugom sam nešto radio i čuli smo nemir ovaca, trčanje, vidi se alarm. Dok sam tamo dotrčao da vidim šta se dešava, tog momenta već su dvije bile dolje, već su bile zaklane - govori Dušan Stupar za HRT.

Stada su svakim danom sve manja:

- Strah me je svaki dan, svaki dan se mislim jesu li sve došle kući – kaže Dušanka Stupar.

Posljednjih mjeseci napadi sve češći. Koliko je vukova? Ovisi o tome koga pitate. Službeni brojevi resornog Ministarstva kažu 81. Lovci pak tvrde, mnogo ih je više:

- Neka je pretpostavka da na području Hrvatske u ovom trenutku imamo preko 500 jedinki vuka – kaže Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog savjeta ŠBK županije.

Strogo je zaštićen pa država daje odštetu stočarima.

- Istina, obešteti, dobije se 600 kuna, e ali, uvijek ima ali. Vi morate naći da je zaklana, a po pravilu nećete naći, nego svaku treću da je zaklana ili svaku drugu u najboljem slučaju – ističe Goran Šorgić za HRT.

- U jednom danu odvojio mi je 15, samo se jedna vratila ranjena, a 14 nikad nismo našli, nitko nam nije to priznao – dodaje Marko Šorgić.

Samo u siječnju na području Šibensko-kninske županije prijavljene su 163 štete od vuka. U prošloj godini u Hrvatskoj više od 2 tisuće prijava.

- Koliko se to isplati sad svima nama davati to obeštećenje da bi se zaštitila jedna životinja, neka nje ima, ali neka je tamo u šumi, neka je tamo gdje pripada, a ne da mi dođe ispred kuće – govori Dušan Stupar.

Ministarstvo radi na razvoju nacionalnog programa praćenja.

- Prema tome za dobro vuka, prije svega za dobro vuka treba ga držati u nekim optimalnim granicama biološkog opstanka vrste na ovom prostoru – smatra Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza ŠKŽ-a.

26. ožujak 2023 17:57