StoryEditorOCM
ŽupanijaSkandal u Rogoznici

Što stoji iza smjene direktorice 'Škovacina'? Dajane Radić: Sanirala sam dug, dovela nas u plus - i sad me smjenjuju

Piše Vedrana Stočić
23. siječnja 2020. - 09:59

Ponovno vrije u rogozničkom komunalcu “Škovacin”.

Nakon nepune dvije godine ponovno se ruši direktor, odnosno direktorica. Ovog puta nakon više od desetljeća raspisan je i natječaj, na koji se do 24. siječnja mogu javiti zainteresirani kandidati.

 

Nema reciklažnog dvorišta

 

- Smjenjuju me premda sam sanirala 550 tisuća kuna duga, iako smo kupili novo komunalno vozilo, vrijedno 220 tisuća kuna, koje će prikupljati otpad od kuće do kuće, a uspješno smo započeli odvajanje i recikliranje otpada. Poduzeće je konačno u plusu i redovito isplaćujemo plaće, božićnice... Naše financijsko izvješće jednoglasno je prihvaćeno na Općinskom vijeću - kaže direktorica “Škovacina” Dajana Radić.

 

Iako nisu imali dobru potporu općine, nastojali su ispuniti sve zadatke, čak su umjesto općinskih službi izradili Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja mješovitog i biorazgradivog komunalnog otpada, što komunalne tvrtke ne bi smjele propisivati same sebi. Općinska vlast dužna je osigurati primjenu Zakona i Uredbe o prikupljanju komunalnog opada, baš kao i za reciklažno dvorište, kojeg još uvijek nema.

 

- Nemaju nikakav valjan argument za smjenu direktorice. Zbog njezina poštenog i savjesnog rada radnici su na poslu davali 120 posto i vidljiv je ogroman napredak. Pitali smo općinare zašto to rade, a oni su nam odgovorili da je to političko radno mjesto, a direktorica nije članica HDZ-a. Kakva je to poruka mladim i obrazovanim ljudima koji traže ravnopravnost i jednake prilike bez obzira na stranačku pripadnost, nasuprot ortačkoj povezanosti i nepotizmu - ogorčeno kaže Ljubo Županović Lebo, voditelj radnog pogona i dragovoljac Domovinskog rata u specijalnim postrojbama.

 

 

 

Rogoznička općinska načelnica Sandra Jakelić odbacuje kvalifikaciju političke smjene. Skupština poduzeća odlučila je raspisati natječaj za novog direktora koji ima visoku stručnu spremu i pet godina iskustva na menadžerskoj, odnosno direktorskoj poziciji. Skupština na to ima pravo - tvrdi načelnica.

- Ni bivši direktor nije bio član HDZ-a, a bio je desetak godina direktor “Škovacina” - istaknula je Jakelić.

 

A kada smo kod bivšeg direktora Marka Vidovića, prisjetimo se njegove burne smjene u travnju 2018. godine, o čemu smo tada pisali. Marko Vidović smijenjen je u svojevrsnoj radničkoj revoluciji. Protiv njega bili su gotovo svi zaposlenici i sindikat lokalnog komunalca. Optužili su ga tada za niz nepravilnosti i nezakonitosti. Marko Vidović, isticali su radnici, od 2010. do 2018. godine bio je nelegalni direktor, sam sebi je sačinio ugovor i potpisao ga bez javnog natječaja i bez odluke Skupštine poduzeća.

 

Radnici su morali ugovore o radu pisane olovkom potpisivati bjanko, zaposlenike na javnim radovima držao je godinu dana i zakidao ih na plaći, zbog čega se još vode sudski sporovi, a “Škovacin” je na sudu i s državom zbog zakidanja invalida. Optužbe su se nizale jedna za drugom, radnici su također isticali da je malo komunalno vozilo bivši direktor koristio 24 sata, a sav alat poduzeća držao u vlastitoj kući da mu služi za privatne poslove, dok je radnicima ostavio jedino metlu i motiku. Za privatne poslove koristio je i ljude i novac poduzeća, čak je za bespravno nasipanje mora u privatne svrhe zaradio kaznenu prijavu, a karticom poduzeća plaćao je vlastite račune za hranu...

 

Bivši i njegova ekipa

 

Nabrajale su se tada optužbe do unedogled, a kako kaže Ljubo Županović Lebo, iza smjene sadašnje direktorice stoje bivši direktor i njegova ekipa u Općini i Općinskom vijeću.

 

- Čitavo vrijeme se na direktoricu vršio pritisak da bivšeg direktora zaposli kao svog savjetnika s velikom savjetničkom plaćom, što je ona odbila. Raspoređen je na radno mjesto zamjenika voditelja parkirališne službe, međutim ugovor nikada nije potpisao, prima plaću i gotovo je stalno na bolovanju.

 

Ima još puno kompromitirajućeg materijala, ali s time još ne možemo u javnost dok se ne završe brojni sudski procesi s bivšim direktorom. Dragovoljac sam Domovinskog rata i jedan od osnivača HDZ-a, međutim zbog ljudi kao što je donačelnik općine i moj imenjak Ljubo Županović svatko pošten i savjestan ne može biti u istoj stranci kao on. Takvi nas tjeraju na samoorganiziranje i građanski otpor. Poručujem mladim ljudima koji ne žele “jednakije” i povlaštene da imaju prilke na sljedećim lokalnim izborima reći ne jednoumlju i interesnom grupiranju - odlučan je Ljubo Županović Lebo.

16. travanj 2024 23:13