StoryEditorOCM
Županijastrah za pitku vodu

Što se čeka sa sanacijom zagađenih kninskih laguna otpadnih voda koje prijete Orašnici i Krki: Kninski gradonačelnik nudi pomoć svima, DIV odbacuje odgovornost...

10. listopada 2019. - 19:57

Zagađene kninske lagune, fekalnih i otpadnih tehnoloških voda, dugo su u Šibensko-kninskoj županiji tema koja podiže prašinu i izaziva strah i revolt građana zabrinutih zbog učestalog zagađivanja Krke prelijevanjem laguna u vrijeme obilnijih kiša. Jer, Krka je izvor pitke vode za stotinjak tisuća mještana ove županije. A događalo se već da Šibenčani nisu mogli koristiti vodu, zbog zagađenja, ne samo za piće, nego nije bila upotrebljiva čak ni za tuširanje!

Do kraja godine rješenje problema!

U srpnju je o toj temi raspravljala i Županijska skupština na kojoj je župan Goran Pauk, pozivajući se na sastanak s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Čorićem, obećao kako će problem biti riješen do kraja godine kada se očekuje i priključenje pročistača tvornice DIV - TVIK na gradski kolektor. Hrvatske vode, kao investitor kninskoga gradskog pročistača, kazao je Puak, odbijaju priključiti DIV dok god se ne osigura pročišćenost otpadnih tehnoloških voda iz tvornice na razini komunalnih otpadnih voda (gradskoga kanalizacijskog sustava). Pauk također tvrdi da je obaveza onečišćivača, dakle DIV-a, da sanira svoju zagađenu lagunu u kojoj je analizom utvrđena enormna pristutnost minerala, otrovnih ulja, žive...koji prijete zdravlju stanovnika cijele županije. Naposljetku, lagune su u neposrednoj blizini NP-a "Krka" koji je u posebnom režimu zaštite. Obećao je župan i da će do kraja kolovoza biti napravljen sanacijski plan za opasne lagune, i to u suradnji Grada Knina, Hrvatskih voda, županije i DIV-a.
Upravo zbog toga, ovih dana župana su prozvali iz SDP-a i podsjetili na obećanja u vezi sa sanacijom onečišćenih opasnih laguna, optužujući ga da bježi od problema i ostavlja drugima da za njim čiste.

Šupe: Kockate se sa zdravljem ljudi

- Obraćamo vam se u ime svih građana ove županije koje interesira je li se i što pomaklo s mrtve točke i da nas upoznate s planom i programom financiranja, te sanacije onečišćenih laguna u Kninu, naravno uz konkretne rokove za izvršenje istih.
Obraćamo vam se jer nečinjenje po pitanju sanacije onečišćenih laguna za razliku od nogometa nema samo financijskih šteta, već je u pitanju zdravlje stanovnika cijele županije kojih je, svjedoci smo, iz dana u dan sve manje, kaže se u priopćenju ŽO SDP-a koje potpisuje predsjednik Joško Šupe, pozivajući župana da krene napokon u rješavanje ovoga gorućeg problema i da se ne kocka više sa zdravljem ljudi.
- Zar Vam 5 godina našeg p(r)ozivanja nije dovoljno da se pomaknete i više nego alarmantni rezultati ispitivanja kninske lagune u kojoj nafte i mazuta u vodi ima 3000 puta više nego je dopušteno po EU pravilima? Jeste li svjesni da je ta brojka gotovo dvostruko veća od broja dana od kada smo vas prvi put pozvali da riješite problem - poručuju iz SDP-a.

Jelić: Gradski pročistač trenutno pročišćava tek 25 posto fekalnih voda

Župan je u Bruxellesu, pa smo se obratili kninskom gradonačelniku Marku Jeliću kako bismo doznali što se događa i dokle su stigli radovi na gradskom pročistaču koji je, greškom projektanta, potonuo u močvarnom tlu... A riječ je o milijunskoj investiciji u koju je, kako nam je svojedobno kazao dogradonačelnik Knina Marijo Ćaćić, uloženo 70 milijuna kuna, a još uvijek ne funkcionira kako bi trebao i kako se očekivalo. A dok se ne riješi pitanje oba pročistača, kninskoga gradskog i onog tvornice DIV, ne može se pristupiti ni sanaciji laguna...
- Probni rad kninskog uređaja za pročišćavanje je završen, kaže kninski gradonačelnik Marko Jelić - i ono što mogu reći u ovom trenutku jest da je funkcionalan, da radi dobro i da ima treću razinu pročišćenosti otpadnih voda kako se i zahtijeva. Ne funkcionira, međutim, kolektor C21, odnosno dio cjevovoda koji je bio postavljen na močvarnom tlu i potonuo je. Radi se, ističe gradonačelnik, projekt za novi kolektor kako bi većina priključaka bila spojena na pročistač, na koji sada ide samo 25 posto fekalnih voda grada. Taj, novi kolektor trebao bi biti instaliran do kraja ove godine.
- Točno je, sve se to oduljilo, priznaje Jelić, ali stalno komuniciramo s investitorom, Hrvatskim vodama, i nadamo se da će problemi biti uspješno otklonjeni. Greška je napravljena kod izrade projektne dokumentacije kada je odabrana pogrešna lokacija ne samo za uređaj koji sam košta 8 milijuna eura, a koji postupno tone, nego i za dio cjevovoda koji je također, na nekim mjestima, doslovno potonuo. S obzirom da je riječ o doista skupom projektu, nadamo se, reći će gradonačelnik, da će biti u funkciji bar 10 godina.

Sanacija lagune bioremedijacijom

Jelić napominje da pravi problem ipak nisu fekalne vode grada Knina, jer se one ionako pročišćavaju kroz prirodni, biološki pročistač i to dobro funkcionira.
– Naravno, neugodne mirise nije moguće izbjeći, jer to nije projektirani, nego prirodni pročistač, ali Krka nikada nije bila ugrožena od fekalnih voda. Problem su, naglašava Jelić, tehnološke otpadne vode, koje su, pak, odgovornost DIV-a. Samoborska tvrtka mora svojim pročistačem dovesti tehnološke vode do razine komunalnih fekalnih voda, dakle, do razine kanalizacijskih voda, da bi se mogli priključiti na gradski pročistač.
Postoji sanacija in situ i ex situ, napominje Jelić, pri čemu se prva provodi na licu mjesta, na samoj laguni, a druga podrazumijeva da se otpadna ulja, mazut, mulj itd. odvoze na drugo mjesto gdje se spaljuju ili zbrinjavaju na neki drugi način.
- U suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom odlučili smo pokušati bioremedijacijom, dakle uz pomoć mikroorganizama, prirodnim putem, pročišćavanje obaviti in situ. Na samoj laguni. Tijekom rujna uzeli smo po drugi put uzorke iz lagune, koji su predani na analizu, i najkasnije idući mjesec očekujemo neke odgovore od prof. dr. Ivice Kisića s fakulteta. Stojimo na dispoziciji za svaku pomoć i investitoru i DIV-u, samo da se taj problem, koji traje već godinama, napokon riješi.
No, na pitanje trebamo li se pribojavati jesenskih kiša koje samo što nisu krenule, Jelić bez zadrške kaže: - Moramo se bojati kiša, jer veliki dotok vode podiže razinu laguna i dolazi do prelijevanja masti, ulja i zagađenih voda koje se izlijevaju u Orašnicu, a samo stotinjak metara niže i u Krku! Bitno je da DIV prestane izlijevati otpadne vode u lagunu kako bi se ona mogla osušiti i kvalitetno sanirati jer nije kontaminiran samo vodeni sloj, već i tlo lagune.

Pappo: Lagune postoje od 70-ih!

Zato je, napominje, itekako važno da se što prije napravi Program sanacije u kojem se sagledava stvarno stanje, propisuju mjere sanacije i potencijalni troškovi. – Do kraja godine ga moramo imati i tada ćemo znati što nam je činiti - poručuje s dosta optimizma Jelić.
U Upravi DIV grupe, stajališta o lagunama, napose o odgovornosti za njihovu sanaciju, nešto su drukčija. Kako nam je rekao Darko Pappo, predsjednik Uprave samoborskog DIV-a, "mogu Grad i županija govoriti što hoće, ali dobro se zna otkad postoje sporne lagune, još od 70-ih godina prošlog stoljeća, a tomu ima 40- 50 godina!"
DIV nije odgovoran za lagune, a što se tiče tvorničkog pročistača tehnoloških voda, on je, tvrdi Pappo, odavno ispunio sve uvjete za priključenje na gradski kolektor. S druge strane, kaže, prešućuje se da Grad Knin ima još uvijek dio otvorene kanalizacije čiji se sadržaj taloži u gradsku lagunu (doduše, to se i ne prešućuje...)
A što se tiče lagune DIV-a, stanje u njoj miruje, isto je već desetak godina, uvjerava nas Pappo, otklanjajući bilo kakvu odgovornost tvrtke i za lagune i za njihov opasni sadržaj, pa shodno tome i za zagađivanje Orašnice i Krke.
Iako se ono nerijetko vidi i prostim okom...


Zar vam 5 godina našeg p(r)ozivanja nije dovoljno da se pomaknete i više nego alarmantni rezultati ispitivanja kninske lagune u kojoj nafte i mazuta u vodi ima 3000 puta više nego je dopušteno po EU pravilima? Jeste li svjesni da je ta brojka gotovo dvostruko veća od broja dana od kada smo vas prvi put pozvali da riješite problem


Greška je napravljena kod izrade projektne dokumentacije kada je odabrana pogrešna lokacija ne samo za uređaj koji sam košta 8 milijuna eura, a koji postupno tone, nego i za dio cjevovoda koji je također, na nekim mjestima, doslovno potonuo


Problem su, naglašava Jelić, tehnološke otpadne vode, koje su, pak, odgovornost DIV-a. Samoborska tvrtka mora svojim pročistačem dovesti tehnološke vode do razine komunalnih fekalnih voda, dakle, do razine kanalizacijskih voda, da bi se mogli priključiti na gradski pročistač.


DIV nije odgovoran za lagune, a što se tiče tvorničkog pročistača tehnoloških voda, on je, tvrdi Pappo, odavno ispunio sve uvjete za priključenje na gradski kolektor. S druge strane, kaže, prešućuje se da Grad Knin ima još uvijek dio otvorene kanalizacije

26. travanj 2024 09:25