StoryEditorOCM
ŽupanijaKONCESIJA NA OTOK

Što rade Mađari na Smokvici, koja se ne spominje u Prostornom planu uređenja općine Rogoznica, što će reći da za bilo kakvu gradnju - nema dozvole

Piše Vedrana Stočić
13. lipnja 2020. - 20:09

Mađarski premijer Viktor Orban, u povodu stote godišnjice mirovnog sporazuma iz Trianona, otkrio je nedavno ploču s povijesnim prikazom dijelova susjednih zemalja, a u sastav tako prikazane takozvane povijesne Mađarske uključena je i Rijeka sa spornim natpisom, koji se može prevesti i kao: "Rijeka – mađarsko more".

Nedavno je Orban i čitav hrvatski dio Jadrana stavio u u takozvanu povijesnu mađarsku državu, što je izazvalo niz burnih reakcija...

Ali, kad malo bolje razmislimo, ima Orban pravo što misli da je hrvatski dio Jadranskog mora dijelom i njegov: Mađari, uostalom, imaju u najmu otok Smokvicu, ili bolje kazano, vojarnu Smokvica koja je još uvijek strateški vojni položaj s dva-tri bunkera i potkopima u kojima su bili skladišteni topovi i razna municija.

Novi najmoprimci Mađari prije gotovo mjesec dana su na Smokvicu dopremili teške strojeve i materijal, oni koji su sve to vidjeli kažu da je angažirano pedesetak radnika.

Kako saznajemo upravo od tih radnika, ništa se novo ne gradi, nego se zasad tek renovira postojeće. Već na jesen, kaže nam naš izvor, Mađari namjeravaju sve te građevine sravniti s zemljom i izgraditi nove.

U moru kontradiktornih informacija - drugih i nema! - spekulira se i s mogućnošću rušenja poznatog ljetnikovca od bračkog kamena, koji je jedan bogati Austrijanac izgradio početkom tridesetih prošlog stoljeća i u kojem je pisac Rudolf Brunngraber napisao svoje poznato djelo "Radium". Takvo što nije učinila niti JNA, kao niti tajkun Ivica Todorić.

{embed_photo}1405018{/embed_photo}

Otok formalno i dalje ima oznaku "posebna namjena", što u prijevodu znači vojna utvrda ili baza ili vojarna, a da je tako, potvrđuje i najnovija verzija Prostornog plana uređenja općine Rogoznica u kojoj nema Smokvice. Bez obuhvata u Prostornom planu ne može se izdati građevinska dozvola, a bez građevinske dozvole nema ni plaćenog komunalnog doprinosa u blagajnu općine.

Općina Rogoznica je još 8. svibnja obavijestila građevinsku inspekciju, nadležne županijske službe te ministarstva, dok je komunalnom redaru bilo zabranjeno iskrcavanje na otok. Zanimljiv je izostanak bilo kakvih reakcija državne vlasti i oporbenih političara, reagirala je tek rogoznička oporba.

Inače, otok je od 2006. godine kao privatni ljetnikovac koristio Todorić. On je uredio postojeće nekretnine, okoliš, sportske terene... No, očito je da su novi najmoprimci zahtjevniji, ali i moćniji od Todorića iz njegovih najboljih dana.

Podsjetimo: bivši ministar državne imovine Goran Marić, uz pomoć državnog odvjetništva i suda, deložirao je sa Smokvice obitelj Todorić. Raspisan je potom javni natječaj za koncesiju i po kratkom postupku Smokvicu je dobila tvrtka Zelena nekretnina, koju je upravo za tu namjenu osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske.

O misterioznom fondu dostupne informacije su minimalne.

Zna se tek da ga je 2010. godine osnovala OTP banka. Inače, bogati Mađari dobili su otok na 30 godina, godišnja najamnina je 8,14 milijuna kuna, a za 30 godina država će uprihoditi 184 milijuna. Za te milijune ustupljeni su im bivši vojni objekti, ljetnikovac, luksuzni apartmani, restorani i sportska igrališta, i to na na površini od 168.865 metara.

Prošlog ljeta po Rogoznici se pričalo da je helikopterom na Smokvicu slijetao i mađarski premijer Orban.

25. travanj 2024 15:28