StoryEditorOCM
ŽupanijaU suradnji s EU

Stižu bolji dani za pacijente domova zdravlja u županiji: Uložit će se milijun eura u uređenje ambulanti i novu opremu za liječenje

27. rujna 2018. - 15:10

Stižu bolji dani za sve nas, pacijente! Svi ćemo mi, prije ili kasnije, ako već nismo, zatražiti liječničku pomoć, a onda će nam biti drago što je kroz projekt ‘Učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga primarne zdravstvene zaštite na području Šibensko-kninske županije’ osiguran novac za uređenje i opremanje domova zdravlja u Šibeniku, Kninu i Drnišu te ambulante odabranih koncesionara stomatologije i obiteljske medicine.

I to ne mali – riječ je o 7,5 milijuna kuna, a predstavili su ga u četvrtak pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Nikola Mihaljević, administrator projekta Ivan Barnjak te ravnatelji domova zdravlja Šibenik i Knin Joško Jurić i Petar Čagalj.

Tim novcem, kazao je Mihaljević, financirat će se nabava nove dijagnostičke i terapijske opreme, uređenja prostora i edukacija ljudi koji će se tom opremom služiti. Posebno će biti poboljšana zdravstvena skrb na depriviranim područjima, jer će uz to biti rekonstruirane i adaptirane ambulante u Kistanjama i Tisnom u cilju zadovoljavanja Pravilnika o minimalnim uvjetima.

Ovaj projekt će se, kako je kazano, provoditi od 2018. do 1. siječnja 2021. godine. Bespovratna sredstva europske unije u ovom su projektu 5,7 milijuna kuna, a Županija i domovi zdravlja sufinancirat će 1,2 milijuna kuna. Dom zdravlja Šibenik jedan je od korisnika i partnera u projektu iz kojeg će ‘povući’ oko 2 milijuna kuna.

Ravnatelj Joško Jurić kazao je kako se od tih novaca 120 tisuća kuna izdvoijila za invalidsku rampu u ambulanti Tisno. Za preostalih 1,7 milijun kuna nabavit će se, dva ginekološka ultrazvuka, dva ultrazvučna aparata za pedijatrijske ambulante i niz uređaja za stomatološke i ambulatne opće medicine.

Kninski Dom zdravlja, najavio je njegov ravnatelj Petar Čagalj, omogućit će pacijentima pretrage koje im do sada nisu bile dostupne u ambulantama primarne zdravstvene zaštite, kao što su pretrage ultrazvuka abdomena, dojke, vrata te ultrazvuk dječjih kukova i trbuha dojenčadi.

Obnovit će se i dio zastarjele informatičke opreme, te u same objekte kako bi ih uskladili s obaveznim standardima.

23. travanj 2024 02:06