StoryEditorOCM
ŽupanijaLOKALNI IZBORI

Stipe Petrina: Upravljamo novcem građana kao što bi odgovorni pojedinac upravljao kućnim budžetom

Piše Katarina Rudan
10. svibnja 2017. - 11:33

Stipe Petrina kandidat je svoje Nezavisne liste za načelnika Općine Primošten.
Općinu Primošten vodite već dvanaest godina. Jeste li zadovoljni onim što ste sa svojim suradnicima učinili u Primoštenu?
- Kad su nezavisni političari preuzeli vlast od HDZ-a 2001. godine Općina je bila u katastrofalnom stanju i pred financijskim slomom. Počeli smo upravljati novcem građana kao što bi odgovorni pojedinac upravljao kućnim budžetom. Uz smanjenje općinske administracije za 30 posto, smanjenje plaća i da ne nabrajam dalje, jednim racionalnim i savjesnim upravljanjem došli smo do toga da smo zadnjih nekoliko godina najuspješnija općina u Republici Hrvatskoj i možemo služiti kao primjer kako bi Hrvatska trebala izgledati. Naš moto je "Mladost, znanje, iskustvo" i pod njim uspješno radimo godinama. Mi nemamo predizborna obećanja već program i jedina smo politička snaga u Hrvatskoj koja svoje izborne programe provodi u djelo.



Vaš veliki projekt je kip Gospe od Loreta. Što on znači za Primošten i njegove stanovnike?

- Moj posao kao načelnika je da svijet zainteresiram i približim Primoštenu, a posao mojih sugrađana je da tu zainteresiranost iskoriste za sebe, svoje obitelji i lokalnu zajednicu, za razvoj vjerskog turizma. Vidikovac i spomenik na brdu Gaj nisu moja ideja, ona datira iz 1972. godine kad je Prostornim planom mjesne zajednice Primošten na toj lokaciji planiran spomenik. Doduše, nije definirano koji spomenik. U cijeloj toj priči, moja je jedino ideja da to bude spomenik Gospe od Loreta.

Koji su projekti prioritetni za općinu ?
Prioritet je u cijelosti realizirati projekt sustava odvodnje. Mi smo već napravili više od četiri kilometra nove kanalizacijske mreže,
provedena je rekonstrukcija čitave Ulice bana Jelačića sve do Bedema. Izmijenjen je kompletan kanalizacijski sustav koji je bio star više od 50 godina Na njega je spojena kompletna Ulica Rupe, Plate, Porat, objekt kluba Aurora i Doma zdravlja.
Ali, pred nama je veliki zalogaj - takozvana 3. faza realizacije projekta sustava odvodnje. Po meni je to prva faza, jer treba napraviti kemijski prečistač s ispustom u more na udaljenosti dvije milje od obale. To je izuzetno skupa investicija, ali dok to ne riješimo u Primoštenu se ne može graditi niti jedan novi hotel ili turističko naselje. Da se sutra pojavi investitor i kaže evo vam milijarde i gradite što hoćete, mi smo blokirani. Ne samo zbog kanalizacijskog sustava već i zbog nedostatka dovoljnih količina električne energije koju treba dovesti iz Solina. U Prhovu se sad radi jedna ogromna trafostanica za cijelu Dalmaciju i možda će to biti rješenje našeg problema. Također, treba dovesti i dovoljne količine vode. Dakle, bez kanalizacije, struje i vode razvoja nema.

02. svibanj 2024 07:50