StoryEditorOCM
Županija10 pitanja

Stipe Petrina: Škugorima sam srušio kuće, a lažljivce iz Mosta treba raskrinkati. Ja nikad nisam bio dio te sekte!

Piše Zlatko Šimić/JL
3. rujna 2022. - 17:42

1. Stipe, zašto sada čačkate mečku oko nečega što je bilo prije sedam godina?

- Ne čačkam ja nikakvu mečku, nego ti licemjeri, koji se sada žele obogatiti na tragediji hrvatskog naroda, a mogli su je spriječiti da tada nisu doveli na vlast HDZ. I sada oni koji su molili da se Vlada ne raspusti traže da je narod svrgne na ulici. Tko će ih poslušati? Mislio sam da te lažljive nesposobnjakoviće treba raskrinkati argumentima koji su svima dostupni.

2. Zašto ste u objavi na Fejsu Grmoju nazvali "sekta Lucija", Petrova "samostanska curica", a Bulja "dijagnoza F62.1."?

- Pa to su nadimci koji im u potpunosti odgovaraju. Bulj ima takvu dijagnozu pa ipak radi, što je velika sramota, a Božo je bio u samostanu pa su ga tako i zvali. Grmoja je bio dio te sekte Lucija, koja je zagovarala dolazak smaka svita, pa su on i njegova cijela obitelj svojevremeno pobjegli u austrijske Alpe u očekivanju tog smaka. I što da vam kažem, takvi bi ljudi sada htjeli voditi Hrvatsku.

3. Zar niste i vi tada bili dio Mosta, što ste pokušali učiniti da se ta koalicija s HDZ-om spriječi?

- Ja nisam nikada bio dio te sekte, nego sam, ako se sjećate, sa svojom nezavisnom listom koalirao s njima. Dobro bi bilo da se pregledaju snimci u kojima sam tada tražio da se malo demokratskije odlučuje o tome s kim ćemo ući u koaliciju. Kada smo imali 19 zastupnika, jasno sam rekao da neću s HDZ-om uz krilaticu "Ili trilateralna Vlada ili novi izbori".

4. I što se dogodilo?

- Vidjeli ste i sami. Oni su podržali Karamarka, pa onda i Plenkovića, kada se otvarala mogućnost da Hrvatska krene novim smjerom i izbjegne ovu propast. Bilo bi dobro da Božo Petrov kaže čime i kako ga je ondašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pridobila da pristane uz novu Oreškovićevu Vladu. Čime? Još je rano da o tome govorim.

5. I kako ste se na kraju rastali s Mostovcima, je li bilo kakvog "pičvajza"?

- Ništa, nije bilo potrebe za nikakvim teškim riječima. Stao sam na svoju stranu jer mi se nije svidjelo kako rade, a oni su rekli: ‘Ako nisi s nama, idi ća‘. Brzo mi je postalo jasno, i to sam im jasno rekao, da ako ne znaju voditi narod, neka odu natrag u Metković i dalje uzgajaju lubenice, mandarine i limune, a sada će moći i banane.

6. I vi ste nedavno preko Fejsa zvali narod na ulice zbog velikih računa energenata. Kako to izgleda u Primoštenu?

- To je pravi užas, kao i svugdje po općinama u Hrvatskoj. Kod nas je poskupljenje u prosjeku oko 358 posto, nešto što je prije koštalo milijun i pol kuna sada je četiri i pol. Neizdrživo je to s ovim prihodima, a građani su ionako na udaru inflacije i ne možemo sav teret baciti na njihova leđa.

7. Kakvu pomoć očekujete od Vlade?

- Neka pogledaju kako pomažu druge zemlje u EU. Ali teško je od ove Vlade nešto očekivati kada su u stanju zažmiriti na malverzacije u svojim poduzećima koje kontroliraju energente. Sve mi se čini da će se opet sprdati s nama i pojeo vuk magare.

8. Snađi se druže. Što kažete na plinsku pljačku Ine?

- Ma nije to ništa novo. Svakih pet-šest godina desi se kod nas neka pljačka u županiji, zbog neplaćanja koncesija nedavno je otpisano 32 milijuna duga. I nikome ništa, svugdje curi, svi sve znaju, a nitko ništa ne poduzima. To je ta dobro poznata demonstracija bahatosti vlasti.

9. Tko bi mogao biti skriveni pokrovitelj ove pljačke?

- Sada je svima jasno da to mogu biti samo naviše rangirane osobe, obavještajne službe koje su to trebale znati, DORH i USKOK, koji su to sve pratili. Tko ih imenuje? Vlada? Čija je onda odgovornost? U nekoj demokratskoj zemlji takva Vlada bi već pala.

10. U kakvim ste odnosima bili s obitelji Škugor, koja je kupovala nekretnine i na vašem području?

- Osobno ne znam tog Škugora, a roditelje sam mu upoznao kada smo im kao općina srušili neke nekretnine i šetnicu koju su radili na pomorskom dobru i nisu se bunili. Nisu oni sami skrojili ta pravila kupi za 10, prodaj za 30. Istraga bi trebala pokazati jesmo li i dalje ovce za šišanje ili će opet vuk pojesti magare.

A da ja vas nešto pitam...

Nažalost, ne mogu vam poslati sliku na kojoj plovim gol na svoj barci. Zanima li vas to jer ste nudist kao i ja ili…?

- Da vam budem iskren, slika bi dobro ilustrirala vaše pokušaje da ogolite politiku. A što se tiče mene, dok sam bio mlađi i dok su se ispod trbuha mogle nazirati izbočine, nema tog speeda koji bi bio iznad stida.

15. travanj 2024 22:10