StoryEditorOCM
ŽupanijaJutros krenuli u Zagreb

Stipe Petrina s Primoštencima danas prosvjeduje pred Vladom i DORH-om: "Hotele je država dala Mađarima. I dalje su ruševine..."

Piše Vedrana Stočić
21. rujna 2023. - 09:01
Primosten, 170215 Devastirani hotel Raduca. Na fotografiji: Stipe Petrina nacelnik Primostena u rusevnom zdanju hotela. Vojko Basic/Hanza Media

S nekoliko autobusa Primoštenci danas rano ujutro kreću za Zagreb kako bi prosvjedovali pred Vladom RH, Hrvatskim saborom i DORH-om. Uprave te institucije krive što su i 21 godinu nakon privatizacije hoteli “Marina Lučica” i “Raduča” jezive ruševine, a hotel “Zora”, koji je jedini bio u funkciji, zatvoren je.

Prosvjed je organiziran u formi sahrane uz Puhački orkestar Primošten, a sahranit će, kažu, trule birokratske strukture. Pridružit će im se i Primoštenci koji žive i rade u Zagrebu.

image

Ovdje je prekrasan jedino pogled na Primošten u daljini, sve ostalo je katastrofa

 

Hanza Media

Prije devet dana Općina Primošten i primoštenski načelnik Stipe Petrina uputili su javni poziv građanima Primoštena da im se pridruže u velikom prosvjedu Primoštenaca koji će se održati u Zagrebu u četvrtak, i to u 12 sati, ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a u 13 ispred Vlade RH i Hrvatskog sabora.

Uzaludni pokušaji

Prosvjedom namjeravaju upozoriti na to da državne vlasti na svim razinama nisu napravile ništa da se ispoštuje privatizacijski ugovor iz 2002. godine, kao i dva potpisana aneksa na temeljni ugovor potpisan s ondašnjim Fondom za privatizaciju. Žele ukazati i na okupatorski odnos mađarskih vlasnika “Primoštena” d.d. prema lokalnim vlastima i lokalnoj zajednici.

– Svi naši pokušaji da državnim institucijama na normalan i proceduralan način ukažemo na štetu koja nam je nanesena, a i dalje se nanosi, nisu urodili plodom. Pasivna državna vlast nije zaslužila ništa drugo nego da joj se pokuca na prozor.

Posebno smo kivni na DORH, kojemu je zadaća da se brine o imovini RH, a upravo DORH – Građanski odjel u Zagrebu fiksno ugovorene datume o obnovi u Aneksu 2 izmjenjuje u formulaciju “do ispunjenja uvjeta”, što znači da to mogu napraviti za pet tisuća godina ili nikad.

Namjerno bez ikakve procedure DORH daje više od 20 hektara zemljišta drugoj državi. Upravo je to cilj mađarskih okupatora: sve zatvoriti, uništiti lokalnu samoupravu i dočepati se stotine tisuća metara atraktivnog zemljišta.

Prosvjedom želimo ukazati svekolikoj javnosti kako perjanica hrvatskog turizma zbog nebrige vlasti strepi hoće li iduće godine imati ijedan hotelski krevet, a zbog iste te vlasti, umjesto renomirane hotelske destinacije, bit ćemo tek puki spomenik kriminalnoj privatizaciji. Javno želimo i postaviti pitanje zašto je te godine “Primošten” d.d. prodan najgorem ponuditelju – kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

image

Hotel ‘Marina Lučica‘ zarastao je i potpuno je zapušten

 

Nikša Stipaničev/Hanza Media

Prosvjedom u centru Zagreba Primoštenci, tvrde, žele pokazati da se brinu o svojoj imovini i zaštiti djedovine, te upozoriti na to da na obnovu primoštenskih hotela čekaju punu 21 godinu. Prema ugovoru s Hrvatskim fondom za privatizaciju, svi hoteli trebali su biti obnovljeni u roku od tri godine, a imovina se nije smjela prodavati.

Ogromnu imovinu te hotelske kuće mađarski vlasnici kupili su za svega 1,6 milijuna kuna. Hoteli “Raduča” i “Marina Lučica” još su jezive ruševine, a ovog je ljeta jedini hotel koji je bio u funkciji, “Zora”, radio s manje od pola kapaciteta.

Posao za 370 radnika

Sve je to rezultiralo negativnom turističkom statistikom; naime, u prvih osam mjeseci ove godine Primošten je imao pet posto manje noćenja u odnosu na 2022. godinu. Loša statistika odrazila se i na turističke rezultate Šibensko-kninske županije, koja je jedina od svih dalmatinskih županija bila u minusu.

image

Objekti primoštenskih hotela carstvo su grafitera

 

 

Ivana STOČIĆ

Saga o privatizaciji “Primoštena” d.d. graniči sa znanstvenom fantastikom. U kolovozu te 2002. Hrvatski fond za privatizaciju prodao je “Primošten” d.d. “Diamant marini”, u vlasništvu mađarskih poduzetnika, koji su upravo za tu namjenu petnaestak dana prije osnovali tvrtku. Nije im tada prodan samo “Primošten” d.d., prodani su im i hoteli u Jelsi, Gradcu, Trpnju... Ništa od toga nije obnovljeno i nije u funkciji.

Ogromna imovina “Primoštena” d.d. prodana je za mizeran iznos od 1,6 milijuna kuna. Istina, ugovorom im je pripalo i 70 milijuna kuna duga, a Fond je cijenio i to što su se obvezali osigurati posao za tadašnjih 270 i još stotinu novih radnika.

Uvjet za budućnost bila je obnova tvrtke i ulaganje po pet milijuna eura u iduće tri godine. Kupac je potpisao i ugovornu obvezu da u tom razdoblju neće prodavati ni opterećivati nekretnine “Primoštena” d.d.

Naravno da ništa od tih ugovornih obveza nije ispoštovano. Još 2006. godine mali dioničari, kojih više nema, upozoravali su na to da je imovina “Primoštena” d.d. doslovno na bubnju. Mađari su odmah nakon preuzimanja tvrtke prodali bivšu staru školu na Rudini, prostorije bivšeg Turističkog ureda i depandansu stobrečkoj tvrtki IMING.

image

Bazen, nagrađivano arhitektonsko djelo, ovoga ljeta zahvatio je požar

 

 

Ivana STOČIĆ

Iste je godine nekadašnja upravna zgrada pripala zagrebačkom “Optima leasingu”, a ta ju je tvrtka preprodala dugopoljskom “Rupesu”. IMING je hipotekarno opteretio kupljene objekte kreditom od 19 milijuna eura, a da se podignuti krediti neće vraćati, postalo je jasno u veljači 2010. godine, kad je kreditor nekretnine stavio pod ovrhu.

Od samog početka krenulo se s podizanjem hipotekarnih kredita unatoč izričitoj ugovornoj zabrani. Tako imamo zabilježeno da je “Diamant marina” 2003. upisala hipoteku od 5,6 milijuna DEM na hotelu “Marina Lučica”, 2009. godine podignuto je još 24 milijuna eura kredita kojima su hipotekarno opterećene i preostale nekretnine.

Orbanovo društvo

Sve nekretnine hotelske kuće “Primošten” d.d., koja je privatizacijom 2001. godine pripala mađarskoj tvrtki “Diamant marina”, i 200 tisuća četvornih metara atraktivnog zemljišta do 2010. godine bili su pod hipotekom nepoznatih stranih banaka i financijskih kuća, a vrijednost hipotekarnih kredita mjerila se u desecima milijuna eura.

image

Dvorane hotela kod Primoštena nekoć su sjajile, danas su potpuno propale

 

 

Ivana STOČIĆ

Od 2010. godine do 2019. godine “Primošten” d.d. prošao je predstečajnu nagodbu i konačno je odlukom Fine završio u stečaju, a te 2019. godine promijenio je i vlasnike. Dugove primoštenske hotelske kuće, odnosno bivših vlasnika Tamása Vitezyja i Laszla Attile Kerekesa, otkupio je “Canberra Invest” iz Budimpešte. Novi vlasnik promijenio je Nadzorni odbor i Upravu. I bivši i sadašnji vlasnici bliski su, čak i rodbinski, mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. •

image
Ivana STOČIĆ
image

 

 

Ivana STOČIĆ
image

 

 

Ivana STOČIĆ
image

 

 

Ivana STOČIĆ
image

Načelnik Stipe Petrina

 

 

  

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Na kraju će sve izgorjeti

 

 

Ivana STOČIĆ
06. prosinac 2023 05:49