StoryEditorOCM
ŽupanijaKonstituirajuća sjednica

Stipe Petrina novi predsjednik županijske Skupštine. Evo što je poručio nakon što je izabran

Piše Davorka Blažević
18. lipnja 2021. - 11:09

Stipe Petrina, voljom većine vijećnika (21 za, 14 HDZ-ovih glasova protiv i 2 „suverenistička“ suzdržana), na konstituirajućoj sjednici, u petak u Drnišu, izabran je za predsjednika Žuapnijske skupštine šibensko-kninske, a Branko Dželalija (Loza, Most, DP) za njegovog zamjenika. Kakva satisfakcija za nezavisnog Petrinu koji je iz te skupštine svojevremeno kao vijećnik izbacivan uz pomoć zaštitara,a sad mu je „pod nogama“!

U novom sazivu Županijske skupštine koja broji 37 vijećnika, HDZ je osvojio relativno najviše mandata, 14, ali je ostao u oporbi, kao i Hrvatski suverenisti sa svoja dva mandata, dok je grupacija NL Stipe Petrine sa 7 vijećnika, Lista Marka Jelića sa 6, SDP s 3, te koalicijska lista Most, Loza, Domovinski pokret s 3 vijećnićka mandata, formirala vladajuću većinu. Njih neformalno podupire i SDSS sa svoja dva vijećnika, što je zapravo razumljivo s obzirom da je i jedan od zamjenika novoizabranog župana šibensko-kninskog Marka Jelića, iz redova srpske nacionalne manjine, SDSS-ovac Ognjen Vukmirović. Inače, zamjenica župana Jelića je i Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine.

HDZ je u startu pokazao da će biti tvrda oporba, ma koliko najavljuju konstruktivno djelovanje. Vladajuća grupacija, pak, vjerojatno omaškom, u radna tijela Skupštine nije predložila predstavnike Kluba HDZ-a i Hrvatskih suverenista što je bio dovoljan razlog Nediljku Dujiću da odbije predsjedanje Skupštinom do izbora novog predsjednika, što ga po zakonu pripada kao prvog na listi koja je osvojila naviše mandata. Njegov primjer redom je slijedilo i preostalih 13 HDZ-ovih vijećnika, pa je većina u Skupštini odlučila da predsjedanje preuzme Stipe Petrina.

Uz čestitke novoizabranoj vlasti u županiji, Nediljko Dujić (HDZ) je izrazio nezadovoljstvo zbog nepoštivanja sastava Županijske skupštine u predlaganju radnih tijela, što je u dosadašnjim mandatima bio običaj kojeg su se svi držali.Nije dobro da se to radi već na prvoj sjednici, poručio je Dujić, ali vi imate većinu, imate na to pravo, a mi smo kao oporba bili spremni podržati sve ove odluke, no, zbog vašeg zaobilaženja naših vijećnika bit ćemo protiv, najavio je odmah Dujić. Zamjerio je i što je konstituirajuća sjednica Skupštine sazvana na dan obilježavanja obljetnice 113. Šibenske brigade, koja je, kako je rekao, zaslužna i što mi danas ovdje možemo mirno konstituirati ŽS.

Zahvaljujući Lozinom vijećniku Ivici Ledenku, kojem će ovo, kako je rekao, biti prva i zadnja sjednica ŽS, jer zamrzava manda, koji se odrekao mjesta u radnim tijelima u korist oporbe (HDZ i Hrvatski suverenisti), dogovoreno je da će HDZ na prvoj radnoj sjednici predložiti svoje predstavnike u sva radna tijela.

Nakon izbora predsjednika (Petrine) i potpredsjednika ŽS (Dželalije), Skupštini se obratio Ivica Ledenko (Loza) s napomenom da koristi priliku jer više neće sudjelovati u radu ŽS jer zamrzava mandat.

-Ušli smo u izbore da bi došlo do promjene, a kako nismo dobili dovoljno glasova da bi mi bili promjena, dali smo u drugom krugu povjerenje Marku Jeliću koji je dobio najviše glasova u prvoj rundi izbora, i time riskirali, ali se pokazalo da je naša odluka bila u potpunosti u skladu s raspoloženjem biračkog tijela. Očekujem od izabranog predsjednika i potpredsjednika ŽS, rekao je Ledenko, da na jednog od idućih sjednica na dnevnom redu bude transparentnost proračuna. Nije nas okupila pasja vjera, poručio je, nego vjera u bolju Šibensko-kninsku županiju, županiju jednakih mogućnosti za sve. Županu Jeliću poželio je uspješan mandat i „da se i mi za četiri godine možemo ponositi time“.

Suverenist Zekanović imao je posebnu potrebu višekratno naglasiti kako je dio šarene vladajuće većine u Skupštini i SDSS, „to je legitimno, i nemojte se sramiti, ali građani to moraju znati“, isticao je, obećavajući konstruktivan rad u ŽS, u kojoj također neće sjediti kao vijećnik, nego će zamrznuti mandat. Tim je svojim inzistiranjem na SDSS-u kao dijelu vladajuće koalicije u ŽS, isporovcirao vijećnika SDSS-a Šarića koji je naglasio da oni nisu formalni dio većine, ali da će podržati sve dobre odluke, posebno župana Jelića i njegvoog tima, te zamolio vijećnike da se ne loptaju s njima. – Nekima nije dosad smetalo što smo ih podržavali (HDZ-u op-a.). Vidjet ćete ad je SDSS hravstka stranka, naša stranka- poručio je.

Posebno je ironična bila HDZ-ova Tanja Radić Lakoš koja je županu poželjela uspješan rad i izrazila nadu da će se dio njegove zvjezdane prašine prosuti po cijeloj županiji, te da će njome poteći med, mlijeko i šećer, kao što je bilo i u Kninu, tijekom Jelićevog gradonačelnićkog mandata (!?)

Dujić je konstatirao kako je ovo dobar eksperiment za županiju, „ali ne vjerujem da će uspjeti“. – Sastav vaše koalicije je velik izazov, ljevica, desnica, manjine,i želim da unaprijedite kvalitetu života u ŠKŽ, a mi ćemo pozorno pratiti i konstruktivno djelovati- kazao je bivši predsjendik ŽS.

Novoizabrani predsjednik Skupštine, Stipe Petrina:

-Ovo je samo još jedna politička utakmica, i kao i svi koji su došli i proli, proći ćemo i mi. Smeta me samo licemjerje, što kolega Zekanović naglašava tko je s kim u koaliciji, pa svih 37 vijećnika je ravnopravo u ŽS, svi živimo u istoj Hrvatskoj i besmisleno je da se dijelimo. Vjerujem u podršku svih za dobre projekte i vjerujem da ćemo ostati konstruktivni u poboljšanju uvjeta života u ovoj županiji- kazao je Petrina.

Vijećnicima se obratio i župan Marko Jelić, čestitao vijećnicima i poručio onima koji dijele vijećnike da su njemu svi jednaki i da ga rastužuje taj pokušaj nekih da se dijelimo.

-Ja sam ovdje s brojnima od vas i dosad surađivao, najčešće konstruktivno. Ovo nisu bili ideolođški izbori, ovo su bili komunalni izbori i ovo je Skupština u kojoj se rješavaju komunalna pitanja. Ovo je demokratična i inkulzivna županija i svima vama su moja, i vrata županisjke uprave uvijek otvorena za sve što vam treba i što vas zanima. Želim vam uspješan rad i nadam se da ćete biti demokratični, inkluzivni i da ćete raditi na opće dobro. Nadam se da ćemo biti pravi partneri na dobro svih nas- rekao je župan Jelić.

20. travanj 2024 12:28