StoryEditorOCM
Županijadobre ideje

Stanarina od 50 centi po četvornom metru? Ima, u Kninu! Evo koji su uvjeti za dobiti vrijedne kvadrate

Piše Toni Veljača
30. ožujka 2024. - 08:55

Simboličnih 50 centi po četvornom metru. Toliko će naime iznositi cijena mjesečnog najma za stanove u samom centru Knina koje je gradska vlast stavila na raspolaganje deficitarnom kadru. Poput brojnih infrastrukturnih projekata koji su na području Zvonimirovog grada realizirani u posljednje vrijeme i ovaj ima europski predznak.

Posegnuli su Kninjani opet za europskim novcem, kompletno obnovili četiri zgrade i ukupno 11 stanova namijenili kadru kojeg u Gradu nedostaje – u prvom redu djelatnicima u zdravstvu i profesorima STEM područja.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Vrijedni kvadrati

- Ciljamo na liječnike, više medicinske sestre, farmaceute. Znate, u Kninu se trenutno nalaze tri ljekarne, a nijedna po novom zakonu ne može raditi ako u smjeni nema jednog magistra. To nam je jedno od deficitarnih zanimanja, ali ne samo nama, većina gradova se bori s istim problemom – kazuje nam Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina, dodajući kako je najvažniji uvjet za dobiti te vrijedne kvadrate da korisnici rade u Kninu i da nemaju u vlasništvu drugu nekretninu.

Ključevi za tri stana već su dodijeljeni, dok je za još tri u tijeku javni natječaj. Napomenimo i kako su dva stana namijenjena osobama s invaliditetom, a te stanove bi, potvrđuje nam prvi čovjek Knina, Grad potpuno opremio.

- Tri stana ćemo ostaviti u rezervu za izvanredne situacije. Primjerice da nam se zatvori pedijatrijska ambulanta i hitno nam treba pedijatar. S ovim stambenim jedinicama nastojali bi privući ljude da dođu živjeti i raditi u Kninu - optimističan je Ćaćić. S razlogom. Grad je nakon dugog desetljeća napokon stao na kraj iseljavanju stanovništva, koje je zbog manjka perspektive i poslova masovno migriralo u Njemačku i druge zemlje Europske unije.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

U proteklih deset godina Knin je izgubio četvrtinu stanovništva. Dio njih, kazuje nam Ćaćić, polako se vraća u rodni kraj. Dokazuju to i podaci o novorođenoj djeci. Lani je primjerice Knin zabilježio 37-postotni rast novorođene djece. Tome su definitivno pridonijele i demografske mjere, poput ove sa stanovima za deficitarni kadar koje će u Knin privući nove stanovnike i tako polako oživjeti stari dio Grada koji je još uvijek prepun oronulih i derutnih zgrada.

- Ideja je da ovdje vratimo život. Ovaj predio je potpuno napušten. Riječ je o dijelu Grada koji je zaštićena, kulturno povijesna cjelina, pa vam za bilo kakav zahvat treba suglasnost Ministarstva kulture. Nešto više od četiri milijuna eura uloženo je u ovu četvrt, obnovljene su te četiri zgrade, renovirana je ova Stara tržnica i već sada je to oku ugodnije – kazuje nam Ćaćić koji je uvjeren da će potezi gradske vlasti privući ljude u "kraljevski grad" jer u kojem još gradu možete pronaći stan od primjerice 70 kvadrata čija mjesečna najamnina iznosi – 35 eura.

Siguran krov nad glavom po malo je reći pristupačnoj cijeni – snažan su adut u cijeloj priči.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
27. travanj 2024 03:43