StoryEditorOCM
ŽupanijaU NP-u Krka zasukali rukave

‘Stablo problem‘ sve je veći problem na Skradinskom buku: Naš biser prirode čisti se od opasne i invazivne biljke iz Azije

Piše Šibenski.hr
14. veljače 2023. - 11:30

Nacionalni park Krka "čisti" se od opasne i invazivne azijske biljne vrste, koju trenutačno uklanjaju na glasovitom Skradinskom buku. Biljka, koja se vrlo brzo širi, mora se čupati jer korištenje kemijskih sredstava u zaštićenom području nije dozvoljeno. 

Zovu pajasen i stablo-problem. Na europskoj je "crnoj listi" invazivnih biljnih vrsta. Jedna je od najinvazivnijih. Njegovo je uklanjanje zahtjevno i dugotrajno, ali nužno, piše HRT

- Potiskuje domaće, zavičajne vrste, oduzima im stanište. Djeluje i alelopatski na druge vrste, onemogućujući njima da se razvijaju na svom staništu, objašnjava Katarina Bilušić, stručna suradnica - šumar, NP Krka.

Park će očistiti 209 hektara do travnja 2025. Smanjenje broja pajasena i njegova kontrola je među prioritetima. Tvrde: obuzdavati su ga počeli na vrijeme.

- Sada smo završili uklanjanje svih velikih stabala, u vegetacijskoj sezoni pajasen će sasvim sigurno pustiti mladice pogotovo zato što smo ga uklanjali. On baš ne voli da ga se previše dira, kaže mr. sc. Gordana Goreta, stručna voditeljica, NP Krka.

Valjat će tada opet zasukati rukave.

- On kad počne izbacivat mladice uništavat ćemo ih ručno, rekao je Vitomir Brajković, hortikulturni radnik, NP Krka.

image


Pajasen ‘osvaja‘ Skradinski buk

Mirko Crnčević

Bioraznolikost je Krkin adut. Ističu je redovito i svi posjetitelji. Zato je Park i brani.

- Predivno mjesto! Baš ste sretnici što ga imate, kaže Louis Plane, gost iz Finske.

S brzorastućim stablom prvi su se put čuvari prirode "obračunali" prije 6 godina. I prije europskog projekta. A rezultati, kažu, na ovom "testnom polju" ohrabruju.

- Cijelu godinu je trajalo, nakon uklanjanja velikih stabala, čupanje mladica da bi sad dobili površinu na kojoj ga nema, a stari vodotoci su se vratili, ističe Goreta. 

Na europsko je tlo pajasen, kao ukrasna biljka, stigao s Dalekog istoka. Pa se proširio i kod nas. A u njegovu lociranju pomoći mogu i šetači.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je pokrenulo aplikaciju invazivne vrste HR na kojoj i građani mogu dojaviti nalaze istih, poručila je Bilušić.

U sklopu više od dva i pol milijuna eura vrijednog europskog projekta traži se najučinkovitija metoda uklanjanja štetnika, osim na šibenskom, i na dubrovačkom području.

Rezultat će pomoći u suzbijanju pajasena ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi, zaključuje HRT

19. travanj 2024 01:00